Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Zwanger of kinderwens? Denk aan je leefstijl!

Diëtist PowerSlim
12 juni 2017

Waar moet ik op letten?

Heb jij een kinderwens of ben je misschien op dit moment zwanger? Voor die laatste natuurlijk gefeliciteerd! Als het goed is ben je hartstikke blij en is ‘je druk maken over gewichtstoename’ misschien wel het laatste waar je nu aan denkt nu je eindelijk een klein wondertje in je buik hebt. Vanzelfsprekend ga je daar nu volop van genieten, maar het is voor jou en de baby wel goed om stil te staan bij de (niet te vermijden) gewichtstoename die daarbij komt kijken.

Ik hoor wel eens om mij heen dat ‘zwanger zijn’ een soort vrijbrief is om nu eindelijk eens te kunnen eten wat en hoeveel je maar wil. Natuurlijk moet je goed naar je lichaam luisteren en zul je op een gegeven moment hele erge trek krijgen in bepaalde dingen, maar het kan zeker geen kwaad om dan toch een beetje op blijven letten. Het kan ook nog dat jij zo misselijk bent dat je niks binnenhoudt en je juist blij bent als je niet weer een kilo bent afgevallen. Want let op: een paar kilootjes ongewild afvallen kan geen kwaad, maar je moet zeker niet gaan lijnen tijdens de zwangerschap.

Als je een kinderwens hebt dan zit je misschien net wel in de fase dat je ‘de babytalk’ hebt met je partner en erover denkt om te stoppen met de anticonceptie. Misschien ben je dan ook al volop bezig met gezonde voeding en het slikken van vitamines en lekker sporten, maar hoe kun je dit het beste aanpakken? En als je eindelijk zwanger bent, hoeveel kilo is het dan eigenlijk normaal om aan te komen en wat kun je het beste wel en niet eten?

Op al deze vragen krijg je antwoord in deze column!

Voeding

Tijdens de zwangerschap

Iedereen heeft het vast wel eens gehoord (ook als je helemaal niet bezig bent met baby’s), maar bepaalde dingen mag je of kun je beter niet eten of drinken tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm, rauw vlees zoals rosbief of carpaccio en natuurlijk alcohol. Verder is het erg belangrijk om voldoende groente en fruit binnen te krijgen, want al die vitamines en mineralen gaan ook naar jouw kindje en die kan zich daardoor goed ontwikkelen.

Natuurlijk moet je goed naar je lichaam luisteren, maar probeer niet te veel en te vaak toe te geven aan eetbuien en lekkere trek. Het aantal vetcellen van de baby worden al bepaald tijdens de zwangerschap. Dus hoe meer vetcellen jouw kind heeft, hoe groter de kans is dat hij of zij later last kan krijgen van overgewicht. Voel je niet schuldig als je je een keer lekker te buiten gaat aan waar jij op dat moment zin in hebt, maar geef niet altijd toe.

Op een rijtje:

 • Eet geen voedingsmiddelen die je niet mag hebben tijdens de zwangerschap. Er zijn heel veel lijstjes over te vinden op het internet, google bijvoorbeeld eens op ‘wat mag ik niet eten tijdens de zwangerschap?’;
 • Eet zoveel mogelijk (goed gewassen) groente en fruit en vul dit aan met andere pure voedingsmiddelen zoals vis, vlees, ei, volkoren graanproducten, zuivel , noten en drink veel water;
 • Geef af en toe aan een eetbui toe, maar beperk dit zoveel mogelijk;
 • Begin meteen nadat dat je stopt met je anticonceptie met het slikken van foliumzuur (er zijn ook multivitaminen verkrijgbaar waar extra foliumzuur inzit en omega 3, speciaal voor mama’s in spé);
 • Hulp nodig? Vraag tips aan je verloskundige of ga eens langs bij de diëtist.

Kinderwens? Ga voor een koolhydraatarme leefstijl!

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om heel snel of zonder medische hulp zwanger te raken. Sommigen gaan dan het traject in van hormoonspuiten en IVF. Wat kun je dan doen op het gebied van voeding om de natuur een handje te helpen?

 • Ten eerste: als je last hebt van een te hoog BMI dan draagt dit vaak niet bij aan een hogere vruchtbaarheid. Het kan dus al helpen om enkele kilootjes af te vallen.
 • Ten tweede: het blijkt uit verschillende onderzoeken dat de vruchtbaarheid verhoogd kan worden met een eiwitrijke en koolhydraatarme leefstijl. De vrouwen die tijdens het onderzoek de IVF behandelingen ondergingen en daarnaast veel eiwitten en weinig koolhydraten aten, bleken een betere kwaliteit eitjes en embryo’s te hebben. Ook hadden zij een vier keer hogere zwangerschapsgraad dan de vrouwen die minder eiwitten en meer koolhydraten aten.
 • Wil je meer weten over een koolhydraatarme en eiwitrijke levensstijl en afvallen of heb je hier hulp nodig? Ga eens langs bij een diëtist of een van onze PowerSlim voedingscoaches.

En hoe zit het met de mannen?

Voor de mannen wordt ook geadviseerd om tijdens ‘het proberen’ zo gezond mogelijk te leven. Elke drie maanden worden jouw cellen vernieuwd en hoe gezonder je de afgelopen drie maanden hebt geleefd, hoe gezonder de cellen zijn die je doorgeeft.Dus aankomende papa’s: eet zo gezond mogelijk, beweeg veel en rook en drink bij voorkeur niet.

Beweging

Tijdens de zwangerschap

Je hoeft zeker niet te stoppen met sporten als je eenmaal zwanger bent. Echter zijn er wel een aantal sporten die te risicovol kunnen zijn zoals bijvoorbeeld paardrijden, skiën en boksen. Luister goed naar je lichaam, want in principe kun je gewoon tot een aantal weken voor de bevalling door blijven sporten.Het is uit geen enkel onderzoek gebleken dat dit schadelijk zou zijn voor je baby. Wel is het beter om in het tweede trimester wat rustiger aan te gaan doen. Sport dan maximaal een half uur intensief, blijf goed drinken en zorg ervoor dat je hartslag niet boven de 140 komt.

Sporten die je goed kunt doen tijdens de zwangerschap:

 • Fitness
 • Fietsen
 • Zwemmen

Bij deze sporten heb je de minste kans op vallen en stoten en kun je het beste je eigen tempo bepalen.

Nooit veel gesport? Ga dan niet nu ineens fanatiek beginnen, maar begin rustig en doe wat goed voelt. Lekker wandelen is dan ook zeker een goede optie voor jou om toch lekker in beweging te blijven en frisse lucht binnen te krijgen. Je zult merken dat je daardoor ook nog eens een stuk beter slaapt! Ook niet verkeerd ;-)

Krijg je last van harde buiken, heb je bloedverlies, ben je duizelig, misselijk of krijg je last van hoofdpijn? Dan is het beter om niet te gaan sporten of in ieder geval een stuk rustiger aan te doen. Overleg dit dan ook even met je verloskundige of huisarts.

Pak na bevalling het bewegen weer rustig op. De eerste 2 weken zul je hartstikke moe zijn, maar daarna kun je langzaamaan de draad weer oppakken. Begin met kleine wandelingetjes samen met je kindje in de kinderwagen. Dit is ook meteen goed voor het opbouwen van jullie band.

Kinderwens?

Hierbij geldt dat beweging voor iedereen goed is, dus zeker als je een kinderwens hebt. De norm voor volwassenen is 5 dagen 30 minuten matig intensief sporten. Maar, wat is dan matig intensief gaan sporten? Je hartslag is verhoogd maar je kan wel nog een gesprek voeren. Voorbeelden hiervan zijn fietsen, zwemmen en dansen. Ben je al lekker aan het sporten, ga hier dan zeker mee door. Sport je nog niet dan is het verstandig om meer hier te beginnen. Want hoe gezonder jouw lichaam, hoe vruchtbaarder je bent en, mocht je eenmaal zwanger zijn, is dit natuurlijk beter voor jouw kindje. Ook niet geheel onbelangrijk: je bent straks een stuk fitter voor de bevalling. Vind je het lastig om te beginnen met sporten? Lees dan eens de tips in het column Iedereen sport - jij ook?

Eindelijk zwanger, hoe zit het met gewichtstoename?

Zoals ik al zei, wellicht is dit wel het laatste waar je mee bezig bent op dit moment. Maar toch wil ik hier graag even bij stil staan. Natuurlijk is het hartstikke normaal dat je aankomt in gewicht. Een vrouw die gezond is komt tijdens de gehele zwangerschap ongeveer 9-15 kilo aan. Dit klinkt misschien veel, maar je draagt natuurlijk wel een kindje bij je inclusief vruchtwater, placenta, grotere borsten (door opgezette melkklieren voor borstvoeding), extra bloed (voor goede doorbloeding van de placenta) en wat extra vet om alvast wat reserve te hebben voor als je straks borstvoeding gaat geven.

Te zwaar?

Ben je altijd aan de zware kant geweest (BMI boven de 30) en kom je tijdens de zwangerschap ook nog extra aan, dan kan dit risico’s voor jou en je baby met zich meebrengen, namelijk:

 • De kans op een miskraam is groter;
 • De kans bestaat dat je zwangerschapsdiabetes ontwikkelt;
 • De kans op zwangerschapsvergiftiging is groter;
 • De kans op afwijkingen of zelfs overlijden van de baby is groter.

Het beste is dus om je gewichtstoename zoveel mogelijk onder controle te houden. Heb je hier hulp bij nodig? Ga dan zeker eens langs bij de diëtist!

En hoe zit het met PowerSlim?

Kinderwens?

Zoals je al hebt kunnen lezen is een koolhydraatarme en eiwitrijke leefstijl plus een gezond BMI de basis voor een vruchtbaar lichaam. Dus als je een kinderwens hebt en je bent (net iets) te zwaar, dan is het zeker een goed idee om met PowerSlim te starten.

Zwanger?

Zodra je zwanger blijkt te zijn en je bent bezig met PowerSlim dan kun je meteen beginnen met afbouwen. Doe dan ongeveer een week fase 2 en een week fase 3 en dan stop dan helemaal met PowerSlim, je mag namelijk geen enkel dieet volgen tijdens je zwangerschap. Als richtlijn kun je wel de voedingsadviezen van fase 3 aanhouden. 6-8 weken na de bevalling (mits je geen borstvoeding geeft) zou je het weer op kunnen pakken in fase 1. Dit kun je voordat je begint alvast met PowerSlim met je coach bespreken.

Borstvoeding

Als je straks nog volledig borstvoeding geeft is het niet aan te raden om direct te starten met PowerSlim (met geen enkel dieet). Tijdens het afvallen (en dan met name in de eerste fase waarbij je lichaam overgaat op de vetverbranding) komen namelijk ook afvalstoffen vrij, waarbij er een kleine kans bestaat dat dit ook in de moedermelk terecht komt. Ook kost borstvoeding geven erg veel energie en heb je veel voedingsstoffen nodig. Als je straks aan het afbouwen gaat met borstvoeding en je geeft nog maar 1 x per dag en de rest bijvoeding, dan zou je kunnen starten met fase 2A. Je valt dan wel al af, maar niet zoveel als in fase 1 en je zit niet puur in alleen de vetverbranding waardoor de afvalstoffen dus nihil zijn. Als je de borstvoeding volledig hebt afgebouwd dan kun je volop PowerSlimmen en starten met fase 1. Er zijn vrouwen die graag zo snel mogelijk willen starten en beginnen dan tijdens de borstvoeding (afgebouwd naar 1 x per dag) met fase 2A. Sommige vrouwen wachten liever even tot ze volledig zijn afgebouwd en beginnen volop met PowerSlim in fase 1. Die keuze is aan jou :) Heel veel succes en vergeet niet te genieten van deze mooie tijd!

Bronnen:

Ervaringen van PowerSlimmers
Loes Vermeulen, 19 jaar uit Leerdam "Het wordt steeds leuker!*"

Al was ik eerst niet zo gemotiveerd (als mijn moeder), tijdens het programma ben ik steeds enthousiaster geworden. We eten heerlijk en ik heb niets gemist.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Marja Hurkens, 63 jaar uit Rosmalen "De nabegeleiding is voor mij een enorme stok achter de deur*"

Ik ben erg blij met het resultaat en blijf daarom voorlopig nog onder begeleiding, want ik merk dat mijn coach een enorme stok achter de deur voor mij is.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer