Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Zin en vooral veel onzin over spelt!

Diëtist PowerSlim
15 juni 2015

Als ik menig bron op internet moet geloven dan zou spelt goed zijn voor alles. Wil je afvallen? Neem dan spelt. Last van je darmen? Kies voor spelt. Overgevoelig voor gluten? Kies spelt. Noem het maar op of spelt is het antwoord. Helaas blijkt de werkelijkheid minder rooskleurig. In deze column bespreek ik daarom veel voorkomende zin en onzin over spelt.

Zin of Onzin: Spelt is koolhydraatarm

Laatst sprak ik een dame die wilde afvallen en daarom koolhydraatarm at. Haar bakker had haar aangeraden om speltbrood te nemen, want dat was tenslotte koolhydraatarm. Helaas moest ik deze dame teleurstellen, want speltbrood is helemaal niet koolhydraatarm! Sterker nog het bevat zelfs iets meer koolhydraten dan ‘gewoon’ tarwebrood. Wil je afvallen door middel van een koolhydraatarm dieet? Dan is spelt(brood) dus geen goede keuze.

Zin of Onzin: Speltbrood bevat geen gluten

Ook deze stelling is onzin. Want ook spelt bevat gewoon gluten. Indien je overgevoelig bent voor gluten is spelt daarom geen betere keuze dan tarwe.

Zin of Onzin: Speltbrood is lichter verteerbaar

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat spelt lichter verteerbaar is spelt ten opzichte van tarwe. Er zijn wel aanwijzingen dat de gluten in spelt er anders uitzien dan die in tarwe. Daarom wordt spelt wel eens geadviseerd bij mensen die last hebben van een prikkelbare darm. Bij sommige mensen met een prikkelbare darm verminderen de klachten hierdoor.

Zin of Onzin: Spelt is veel gezonder dan tarwe

Er zijn nauwelijks verschillen tussen spelt en tarwe als je kijkt naar voedingsstoffen. De granen lijken erg op elkaar. Soms worden er wel kleine verschillen gevonden in bijvoorbeeld het eiwit- of vezelgehalte. Dat komt omdat de omstandigheden waarin het graan groeit anders kunnen zijn: zoals het weer, de temperatuur en de grond. Daardoor bestaat er binnen eenzelfde graansoort (bijvoorbeeld tarwe) een variatie in de hoeveelheid voedingsstoffen.

Spelt met heel veel tarwe

Wist je trouwens dat veel spelt producten maar heel weinig spelt bevatten? Sommige spelt producten bevatten zelfs meer tarwe dan spelt! Producenten doen dit in de hoop dat we meer betalen voor deze producten en zij daardoor meer winst maken. Kijk dus goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakking.

Waar kun je wel opletten? Kies voor volkorenmeel, niet voor bloem

Eerder werden volkorenproducten al in verband gebracht met een lagere kans op chronische ziektes, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde typen kanker. Uit een nieuwe studie van de Harvard School of Public Health blijkt dat dagelijkse inname van slechts 28 gram aan volkorengranen (vergelijkbaar met een klein sneetje volkorenbrood) al genoeg is voor een 5% lagere sterftekans. Dit effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat brood (of anderen producten) gemaakt van volkorenmeel veel meer vezels, vitaminen en mineralen bevat. Dit komt doordat de hele graankorrel verwerkt is in het brood. Brood dat gemaakt is van bloem bevat veel minder vezels, vitaminen en mineralen, omdat het buitenste laagje van de graankorrel eraf is gehaald.

Vaak wordt gedacht dat donker brood altijd volkorenbrood is. Helaas kun je aan de kleur van het brood niet altijd zien of het volkoren brood is. Volkorenbrood is van nature licht bruin. Hoe donkerder het brood hoe beter is dus een onjuiste aanname. Donker brood wordt vaak gekleurd met gebrande mout. Om er zeker van te zijn dat je volkorenbrood koopt kun je op het etiket kijken of het gemaakt is van volkorenmeel. Brood mag alleen volkoren heten als het gemaakt is van volkorenmeel.

Bron:

Ervaringen van PowerSlimmers
Sara Ackerschott - van Hees, 37 jaar uit Gennep "Terug van vakantie, zonder extra bagage!*"

Ook deze zomer ben ik op vakantie geweest en heb ik mijn gezonde levensstijl door kunnen zetten, maar gun ik mezelf natuurlijk ook af en toe wat lekkers.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Helene du Croix, 52 jaar uit Deil "Ik kijk weer met plezier in de spiegel!*"

Door het PowerSlim programma heb ik geleerd gezondere keuzes te maken en natuurlijk ook om eens ‘nee’ te zeggen. Ik voel me veel beter nu. Met trots laat ik jullie dan ook mijn foto’s zien, ik zit weer lekker in mijn vel en ik voel me geweldig!

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer