Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
28 mei 2021

Wat kun je doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Besef je dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Als jij dus tegen jezelf blijft zeggen dat het je niet lukt om af te vallen of dat je ergens niet goed in bent, dan ga je daar ook in geloven en het bijbehorende gedrag vertonen. Gelukkig kun je dat ook omdraaien!

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen heeft alles te maken met jezelf waarderen en respecteren, zelfwaardering. Het is het vertrouwen dat je in jezelf hebt en wat volgens jou, je kwaliteiten zijn.

Veel mensen hebben helaas een gebrek aan zelfvertrouwen. Ze onderschatten zichzelf en hun eigen kwaliteiten. Ben jij je eigenlijk bewust van hoe je tegen jezelf aan kijkt en wat je tegen jezelf zegt? Waarschijnlijk heb jij vast wel eens tegen jezelf gezegd: ‘Dat kan ik niet hoor’, ‘Ik ben niet mooi of te dik’ of ‘Daar ben ik niet goed genoeg voor’.

Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen?

Je persoonlijkheid en je sociale omgeving hebben invloed op de ontwikkeling van je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen ontwikkel je in je kinderjaren. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan komen door een beschermde opvoeding, negatieve ervaringen, door te hogen eisen te stellen voor jezelf of door je omgeving. Hierdoor heb je bijvoorbeeld niet kunnen leren om een eigen mening te vormen en zelf dingen te ondernemen of ben je gaan geloven dat je te mooi bent of niet goed genoeg bent.  

Wanneer je hier ook op latere leeftijd in mee gaat, kan het een overtuiging worden. Je denkt bijvoorbeeld dat je niet goed bent in spreken voor een publiek, je gaat het vermijden en krijgt geen bevestiging dat je het misschien wél kan. Zo’n overtuiging over jezelf kan zelfs zo vastgeroest zijn dat je bijvoorbeeld ook nadat je bent afgevallen, jezelf -in je hoofd- nog steeds als te zwaar ziet.

Hoe kun je je zelfvertrouwen een boost geven?

Besef je dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Als jij dus tegen jezelf blijft zeggen dat het je niet lukt om af te vallen of dat je ergens niet goed in bent, dan ga je daar ook in geloven en het bijbehorende gedrag vertonen. Gelukkig kun je dat ook omdraaien!

Wij vinden het belangrijk dat je op een positieve manier tegen jezelf gaat aankijken. Want vol zelfvertrouwen sta je een stuk zekerder én stralender in het leven! Wij geven je graag een aantal tips waarmee je de komende tijd aan de slag kunt gaan om je zelfvertrouwen te vergoten.

Tips

  1. Schrijf elke dag drie dingen op die je hebt bereikt,
    waar je trots op bent of wat je mooi vindt aan jezelf. Begin je zin met ‘ik ben’ of ‘ik heb’. Misschien denk je nu, leuke tip maar dat ga ik toch niet doen. Probeer het toch eens. Al is het maar een week. Het kost je iedere avond nog geen 5 minuten maar gaat je wel helpen. Je sluit je de dag positief af en beetje bij beetje ga je meer in jezelf geloven!
  2. Complimenten
    Accepteer complimentjes en wuif ze niet weg door te zeggen ‘Ach, dat valt wel mee hoor’. Maar zeg gewoon eens ‘Dankjewel’. Complimenten zullen je zelfvertrouwen te vergoten. En geef ook eens een complimentje aan een ander!
  3. Zorg goed voor jezelf
    Maak tijd om voor jezelf te zorgen en te ontspannen. Besteed aandacht aan je uiterlijk zodat je je daar goed over voelt. Epileer je wenkbrauwen, gebruik een maskertje, lak je nagels en trek een outfit aan waar jij je fijn in voelt. Want zeg nou zelf, hoe voel jij jezelf in een joggingbroek vergeleken met die nieuwe kleren en een laagje make-up?
  4. Leef gezond
    Zorg ervoor dat je lekker beweegt en kiest voor gezonde voeding. Door gezonde voeding en beweging ben je energieker, zit je lekkerder in je vel en voel je je zekerder.
  5. Vergelijk jezelf niet met anderen
    Iedereen is anders en van jezelf vergelijken met de perfecte Instagram plaatjes word je alleen maar onzeker. Niemand is perfect en social media laat niet altijd zien hoe het in de realiteit is en gaat. Probeer op te merken wanneer je jezelf met anderen vergelijkt en zeg “stop”, probeer deze gedachte te veranderen voor iets positiefs.
  6. Laat jezelf zien
    Ga niet altijd achteraan zitten maar laat eens van jezelf horen tijdens een vergadering, of bied niet aan om een foto te maken maar ga zelf eens voor die camera staan. Dit zal op het begin vast een beetje onwennig zijn maar na een tijdje wen je er aan en ga je het steeds makkelijker vinden!
  7. Zie falen als leren
    Door fouten te maken leer je er ergens van. Je kunt niet alles perfect doen. Heb je een keer een terugval? Prima, dat kan gebeuren en wil niet zeggen dat je gefaald hebt. Zie het als een leermoment, waarom ging het fout? Herpak jezelf en pas wat je geleerd heb toe, zodat je de volgende keer weet wat je moet doen als het weer fout dreigt te gaan. Daar word je juist alleen maar sterker van!
  8. Laat je talent zien!
    Iedereen heeft kwaliteiten en is ergens goed in. Maak gebruik van deze kwaliteiten en zet je sterktes in. Laat anderen zien waar je goed in bent in plaats van jezelf op de achtergrond te houden en je kwaliteiten niet te gebruiken.

Zelfvertrouwen maakt je leven makkelijker én leuker! Ga aan de slag met deze tips en je zult merken dat na een tijdje je zelfbeeld gaat veranderen en je zelfvertrouwen groeit.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht