Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
3 februari 2020

Wat als afvallen niet lukt? Deel III

Er zijn diverse factoren die van invloed kunnen zijn op het afvallen, waar stress er één van is. Dit is de derde column op rij, waarbij dit keer wordt ingegaan de invloed van stress.

Om af te vallen moet je niet alleen op het aantal calorieën letten dat je eet. En alle vetten weglaten uit je voeding is ook niet de manier om een slank lichaam te krijgen. De kans is groot dat je deze waarheden al kent. We komen ze steeds vaker tegen in de media.

Het zijn juist de koolhydraten en dan met name suikers in onze voeding die we moeten beperken. En door het eiwitgehalte (proteïnen) in je voeding te verhogen blijft je spiermassa beter op peil en ervaar je minder honger.

Bij PowerSlim maken we al jaren met succes gebruik van de koolhydraatarme, eiwitrijke methode om mensen te helpen op verantwoorde wijze langdurig hun levensstijl te veranderen. De gecertificeerde PowerSlim coaches hebben alle kennis in huis om het programma op maat te maken voor hun cliënten.

Maar wat als je alles volgens het boekje doet en het toch niet lukt?

Helaas komt het soms voor dat iemand niet het verwachte resultaat behaalt. Door onze jarenlange ervaring weten we dat er ook andere factoren zijn die een belangrijke rol kunnen spelen bij het wel of niet succesvol afvallen.

Onze organen staan met elkaar in verbinding via het zenuwstelsel, bloedsomloop, immuunsysteem, hormonen etc. Een verstoring in één van deze systemen kan ervoor zorgen dat het afvallen en de gezondheid stagneren en doelen niet behaald worden.

Er zijn 6 factoren die onze gezondheid bepalen:

  • DNA
  • Wervelkolom
  • Laaggradige ontsteking
  • Toxines
  • Stress
  • Hormonen

In deel drie van dit artikel ga ik in op de factor stress. Voor de eerste 3 factoren zie deel één van dit artikel. Voor een uitgebreide uitleg van toxines zie deel twee van dit artikel.

Laaggradige ontsteking, toxines, stress en de overgang

Deze vier factoren die invloed hebben op onze gezondheid en welbevinden kunnen we met voedings-, leefstijl- en suppletieadviezen behandelen. In dit artikel behandel ik de factor stress. Dit is een conditie waarin het interne evenwicht in het lichaam verstoord. Dit kan van alles zijn, zowel fysiek als mentaal. Als je heel erg schrikt dan vinden er binnen no-time ontzettend veel processen plaats die je in opperste staat van alertheid brengen. Als je aanhoudende zorgen hebt, zoals bijvoorbeeld financiële- of relatieproblemen, dan vinden dezelfde processen plaats gedurende een langere periode. Dit noemen we chronische stress en is erg schadelijk voor het goed functioneren van je lichaam en geest.

In het volgende en laatste deel van dit artikel behandel ik de invloed van hormonen tijdens de overgang.

 

Stress

Stress is het gevolg van langdurige spanning of angst, wat ervoor zorgt dat je lichaam in opperste staat van alertheid komt. Het is een beschermingsmechanisme tegen gevaar vanuit de oertijd: fight, freeze or flight. Tegenwoordig hoeven we niet altijd meer weg te rennen, maar onze lichamelijke reactie is nog precies hetzelfde: alertheid, verhoogde hartslag, diepere en snellere ademhaling, opgejaagd gevoel en onderdrukking van het immuunsysteem.

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress

Bi acute stress worden adrenaline en noradrenaline aangemaakt. Deze hormonen zorgen voor een versnelde hartslag, zodat er meer zuurstof naar de spieren gaat om te kunnen vechten of vluchten.

Bij langdurige stress stuurt de hypofyse de bijnieren aan om cortisol aan te maken. Cortisol zorgt ervoor dat er glucose wordt vrijgemaakt uit vetweefsel en spierweefsel om voldoende energie te hebben om te kunnen vechten of vluchten. Cortisol onderdrukt ook het immuunsysteem, hierdoor word je gevoeliger voor infecties.

Cortisol speelt op twee manieren een rol bij niet goed afvallen:

Cortisol en buikvet

Cortisol heeft een directe invloed op de hoeveelheid vet op je buik. Indien het grootste gedeelte van jouw lichaamsvet zich op je buik bevindt (en de overgang hier niet verantwoordelijk voor is), dan is de kans groot dat dit het gevolg is van een te hoge productie van het hormoon cortisol óf het onvermogen van je lever om een teveel aan cortisol af te breken. Cortisol zorgt ervoor dat in een stresssituatie eiwitten uit spierweefsel worden omgezet in glucose om energie te leveren. Wanneer deze energie niet verbruikt wordt dan wordt de vrijgekomen glucose vervolgens omgezet in vet dat op je buik belandt.

Cortisol en insuline

Insuline en cortisol werken nauw met elkaar samen in het lichaam. Insuline is een hormoon dat wordt afgegeven door de alvleesklier en de bloedsuiker reguleert. Een te hoog cortisolgehalte heeft tot gevolg dat de alvleesklier gaat overcompenseren door meer insuline aan te maken. Wanneer er te veel insuline in het bloed aanwezig is, is het haast onmogelijk om af te vallen. Je lichaam stopt onder invloed van insuline met vet verbranden om aan energie te komen. Bovendien zorgt insuline er ook voor dat je meer trek krijgt in voedingsmiddelen zoals snelle suikers. Cortisol zorgt er voor dat weefsels die veel energie verbruiken maar die niet direct nodig zijn voor de fight or flight reactie insulineresistent worden gemaakt. Deze weefsels zijn hierdoor niet in staat glucose op te nemen waardoor alle energie naar de fight or flight reactie kan.

Tijdelijke insulineresistentie heeft dus een functie maar langdurige stress met bijbehorende langdurige insulineresistentie heeft problematische gevolgen.

Symptomen van stress

  • Opgejaagd gevoel, rusteloosheid
  • Verlies van geheugen en concentratievermogen
  • Vermoeidheid
  • Slecht inslapen en moeilijk uit bed komen (door hoog cortisol ’s avonds en laag ’s ochtends)
  • Angst
  • Prikkelbaarheid
  • Vetopslag rond buik

Speelt stress bij jou een rol?

Het optimaliseren van je voedingspatroon is altijd de eerste stap in de goede richting. Overige leefstijlfactoren zoals lichaamsbeweging spelen ook een belangrijke rol. PowerSlim coaches die naast voedingscoach ook de opleiding tot gecertificeerd suppletieadviseur hebben gevolgd zijn in staat een advies op maat uit te brengen waarbij voeding, leefstijl en speciale voedingssupplementen de basis vormen om jou vooruit te helpen naar een verbeterde versie van jezelf.

Voor stressbelasting heeft PowerSlim een supplement ontwikkeld dat hierbij kan ondersteunen.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht