Voedselallergie of voedselintolerantie?

Diëtist PowerSlim
11 juli 2018

‘Ik ben allergisch voor pollen, perzik en appel’; zei een vriendin van me. Als diëtist weet ik dat dit een veel voorkombare combinatie van een kruisallergie is. Maar hoe kan het eigenlijk, dat je allergisch bent voor een of meerdere productgroepen? Het hebben van een voedselallergie of overgevoeligheid wordt de laatste tijd best gehypet. Toch dient elke voedselallergie én overgevoeligheid serieus genomen te worden. Ik ga je hieronder uitleggen waarom.

Voedselallergie of overgevoeligheid?

Allereerst heeft niet iedereen die zegt ‘allergisch’ te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, ook daadwerkelijk een voedselallergie. Tussen een voedselallergie en voedselovergevoeligheid bestaat vaak verwarring. Dat is niet gek, want de symptomen kunnen overeen komen. Beide symptomen ontstaan na contact met stoffen in de voeding. Alleen is het zo dat bij de ene reactie je immuunsysteem is betrokken en bij de andere reactie niet. Bij een niet- allergische reactie wordt het immuunsysteem niet betrokken, maar vindt er bijvoorbeeld een reactie plaats door tekort aan enzymen. Zoals bij een lactose-intolerantie; door tekort aan lactase (enzym) in je lichaam kan lactose niet worden afgebroken. Dit kan je klachten opleveren zoals buikpijn/krampen, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Een voedselovergevoeligheid kan afhankelijk zijn van erfelijke factoren, medicatie, ziekten of allergieën.  Sommige mensen denken dat kleurstoffen of suikers in de voeding overgevoeligheid veroorzaken, maar daar zijn geen bewijzen voor.

‘Kleine hoeveelheden van een onbewerkt melkproduct of grotere hoeveelheden bewerkte melkproducten zoals karnemelk, kaas en yoghurt geven bij intolerantie meestal geen klachten.’  

Bij een allergie ontstaat er een reactie na contact met bepaalde eiwitten (allergeen) uit je voeding. Een allergeen is een stof die je lichaam niet herkent. Je lichaam reageert hierop door afweerstoffen (immunoglobulines) te maken. Wanneer het allergeen samen komt met de gevormde antistof komt er histamine vrij. De histamine zorgt voor een allergische reactie zoals huidklachten, oogklachten, vochtophopingen, luchtwegklachten, orale klachten, maag-darmklachten of zelfs hart- en vaatklachten. De symptomen die uit de reactie ontstaan treden meestal binnen een paar minuten op. Wanneer een voedselallergie bij kinderen voorkomt, groeien zij hier vaak nog overheen naarmate ze ouder worden. Heb je een allergie op latere leeftijd is het onwaarschijnlijk dat je hier nog vanaf komt.

Er is sprake van een voedselallergie als:

  1. Je afweersysteem antistoffen heeft gemaakt tegen bepaald voedsel.

  2. De antistoffen een allergische reactie opwekken.

  3. Er histamine vrij komt en je klachten krijgt na het eten van bepaald voedsel.

Naast bovengenoemde klachten die voor kunnen komen als je een voedselallergie hebt kunnen er ook levensbedreigende klachten ontstaan zoals opzwelling van de tong en keel, blauwe lippen, moeilijke ademhaling, moeizaam spreken, hese stem, aanhoudend hoesten, daling van de bloeddruk of bewusteloosheid. In dat geval spreek je van een anafylactische shock. Hoe sneller een allergische reactie optreedt, hoe erger het verloop.

Kruisallergie

De meeste mensen met een allergie hebben vaak last van kruisallergieën. Een combinatie met pollen of grassen en ook voor voedingsmiddelen, is daarom ook zeer reëel. Dit wordt ook wel een kruisallergie genoemd. Bepaalde eiwitten uit pollen lijken op allergenen uit voedingsmiddelen. Hierdoor kan men ook een allergische reactie geven op bepaalde voedingsmiddelen. In onderstaande tabel kan je de meest voorkomende kruisreacties vinden.

Voedselallergie-kruisallergie

Behandeling

De beste behandeling bij een voedselallergie is het niet eten of drinken van het voedingsmiddel met het desbetreffende allergeen. Alleen kan dat soms wel lastig zijn. Bij het hebben van een allergie kan je voeding door de beperkingen in het eten van bepaalde voedingsmiddelen, leiden tot een onvolwaardige voeding. Laat je daarom altijd diagnosticeren bij een huisarts of specialist en laat niet zomaar voedingsmiddelen weg uit je voedingspatroon, omdat je denkt dat je een voedselallergie hebt. 

Heb jij een voedselallergie of -overgevoeligheid en wil je graag PowerSlim volgen?

Bij de veelgestelde vragen op onze website kun je (onder het kopje “Medische vragen’) vinden of je met jouw allergie of intolerantie wel of niet het PowerSlim programma kunt volgen. Je kunt natuurlijk altijd vrijblijvend contact opnemen met een PowerSlim coach bij jou in de buurt en jouw allergie bespreken. Een coach kijkt graag met je mee of PowerSlim in jouw situatie geschikt is.

Tip: ‘’Een voedselovergevoeligheid kan vaak in kleine hoeveelheden wel getolereerd worden. Dit betekent dat wanneer je een lactose intolerantie hebt, wel producten kan nemen die lactose bevatten. Heb je een allergie of voedselovergevoeligheid? Kijk dan goed op de verpakking en vraag aan je coach of het mogelijk is het voedingsmiddel te gebruiken.’’ 

Vraag daarom, als je wil starten met het PowerSlim programma, goed na aan je coach welke producten wel of niet geschikt zijn voor je. Mocht je daarnaast reageren op het eten van specifieke voedingsmiddelen die niet direct gerelateerd zijn aan je bestaande allergie. Weet dan dat een kruisallergie in dit geval mogelijk is en raadpleeg een diëtist of huisarts.

Bronnen 

Ervaringen van PowerSlimmers
Miranda Kemp, 36 jaar uit Montfoort "Ik heb nu veel meer structuur in mijn eetpatroon*"

Ik plan nog steeds voor een hele week het avondeten. Ik doe nu één keer per week boodschappen en haal alleen de boodschappen die op mijn lijstje staan.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Tatiana Voorbrood, 40 jaar uit Moordrecht "Ik ga zelfverzekerd de zomer in!*"

Ik heb van mijn coach geleerd anders te eten, en niet minder. Te genieten en toch in balans te blijven. Ik voel me veel beter en lekkerder in mijn vel dan ooit. Dat gun ik iedereen!

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

div> div> div>