Tovert chocolade de ‘Christmas-blues’ weg?

Diëtist PowerSlim
28 december 2016

Nog nooit gehoord van ‘Christmas-blues’?! Toch ken je vast iemand met dit probleempje!

Zodra de Sint het land uit is, slepen we de kerstboom naar binnen. En spenderen we een avond of zaterdag om deze op te tuigen en de rest van het huis gezellig te versieren. Als dat af is, genieten we een week of 3 van de kerstsfeer in huis, op straat, in de winkels etc. De ‘Christmas-blues’ is het zwarte gat vol vermoeidheid dat volgt ná kerst!

En dan is het zover…

24 december, het startsein van de kerstfestiviteiten en 25 december gaan we nog even door met een feestje bij de schoonouders. Maar dan vanaf 26 december is het ineens voorbij.

Natuurlijk zou je eigenlijk de strijk bij moeten werken en het huis moeten schoonmaken, en er zijn vast nog genoeg klusjes te doen. Tenminste dat zegt je hoofd! Maar je hebt je wel eens fitter gevoeld dan na deze dagen met 3-gangenmenu’s, hapjes en wijntjes ! Je voelt je moe, opgeblazen en loom… Herken je dit gevoel?!

Donkere dagen…

Bovendien is dit zowat de periode van het jaar met de kortste dagen (hoewel ze alweer langer worden hoor!). En dus heb je eerder zin in een avondje (namiddag, hele dag) voor de tv, met een dekentje, de afstandsbediening binnen handbereik en de bijhorende lekkere hapjes. Want er is nog allerlei lekkers in huis!

De films die deze tijd van het jaar op tv draaien, die ken je uit je hoofd! (maar je kijkt toch! :) ) Ook het nieuws gaat niet langer over mooie kersttaferelen en mensen die dichterbij elkaar komen. Nee, we zijn weer terug bij oorlog en kommer en kwel. Zelfs het weer zit tegen, dat is deze tijd van het jaar niet altijd -lees: zeer zelden- een toppertje. Niet meteen een weertje waarbij je spontaan naar buiten rent om een lekkere wandeling te maken. Wind, regen en soms zelfs - gesmolten- sneeuw houden je binnen.

Ondertussen gaat het in je hoofd als volgt: ‘Die taart had ik beter niet kunnen eten!’ ‘Die doos bonbons had ik beter dicht kunnen laten’ ‘1 fles wijn was eigenlijk wel genoeg geweest!’ ‘Dat jurkje barst nu open als ik het dichtrits’ Of ‘morgen start ik met lijnen’

Christmas-blues verjagen doe je zo:

  • Ga naar buiten! Desnoods met muts, sjaal en handschoenen. Een lekkere wandeling in je eigen buurt en je bent zo weer opgeknapt. Het is frisjes buiten, dus kleed je lekker warm. Zet meteen een heerlijk warm kopje koffie of thee na de wandeling.
  • Pak meteen je normale eetgewoonten weer op. Het feest is voorbij, dus volg vanaf nu weer je normale dagelijkse ritme. Anders richt je in de dagen tussen kerst en nieuwjaar veel meer schade aan op de weegschaal, dan met dat éne kerstfeest! Roepen die chocolaatjes vanuit de keukenkast, stuur je kinderen (met die chocola!) dan op ouderwetse ruiltocht in de straat.
  • Kies voor lekker licht eten: Je lichaam heeft al dat lekkers moeten verwerken, dat is best hard werken. Gun het nu even rust. Voed het dus met gezonde gerechten die niet te zwaar zijn om te verteren. Bijvoorbeeld: Een omeletje als ontbijt Maaltijdsoep als lunch (Groentesoep met beetje kip er in en wat vermicelli) Kip met gestoofde groenten (bv prinsessenbonen) 2 x een stuk fruit met yoghurt of kwark als tussendoortje
  • Dim het licht niet. De verleiding is groot om bij dit weer, de verlichting te dimmen. “we maken het gezelliger’, denken we. Je maakt het ook donkerder. En dat heeft invloed op je stemming en je activiteitenniveau. Laat het licht dus maar fel branden tussen 9u en 20u. Dan is het tijd om het licht te dimmen en je voor te bereiden op een heerlijke nachtrust.
  • Hou (ongeveer) hetzelfde slaappatroon aan. Lekker uitslapen en ’s avonds - lees: ’s nachts – je bed niet in gaan. Het klinkt verleidelijk, nietwaar?! Toch is het beter om op een redelijk uur op te staan en ook op tijd onder de wol te kruipen. Minder slaap, zorgt voor extra vermoeidheid – en dat kan je nu missen als kiespijn – en dat leidt weer tot meer honger en zin in zoet en vet eten.De teleurstelling zal dan groot zijn als je op de weegschaal stapt! Kortom, het is beter voor de lijn als je voldoende slaapt! Bovendien mis je de uren van de dag waarin het - hopelijk – licht is, als je tot 11u lekker onder de dons blijft liggen. En om 17u is het alweer hartstikke donker. Dus kom toch maar op tijd uit dat warme nestje!
  • Bedenk of het echt de zonde waard is. Als je al maanden geen lekkere maaltijd meer gegeten had, of al een jaar geen chocola, dan zou ik meteen zeggen: ‘ga ervoor! Maar houd maat!’ Maar dat is niet echt het geval. Integendeel, je hebt de afgelopen dagen al heel wat lekkers gegeten. Denk er even over na of het dan de zonde wel waard is.
  • Drink voldoende water. Tijdens de donkerste periode van het jaar is water drinken vaak het moeilijkst. Help je lichaam om weer fitter aan te voelen door 1,5 liter water te drinken, gespreid over de dag. Ook thee is een goed alternatief om je vochtinname op peil te brengen. Kies dan wel ongezoete soorten. Zet water op kamertemperatuur, dat drinkt wat makkelijker als het koud is buiten. Drink jij je water liefst koelkast-koud? Zet het dan op tijd in de koelkast!
  • Vermijd suikerrijke en vetrijke producten. Je voelt je het snelst weer fit als je deze tip ter harte neemt. Je suikerniveau zal minder sterk schommelen als je suikers vermijdt. En je lever heeft minder werk als je minder vet eet. Ontlast je organen zo veel mogelijk door deze voedingsmiddelen voorlopig te vermijden.

Om dus even op de titel terug te komen:

"Nee, chocolade is niet de oplossing voor dit winterdipje! Integendeel zelfs!*"

  • Denk ook aan later: Is afvallen hét goeie voornemen voor 2017?! Doe jezelf dan een groot plezier en probeer je gewicht nu stabiel te houden. Als je nu nog even een kilo of 5 aankomt, heb je straks in januari gewoon meer werk! Ik weet zeker dat de beloning straks loont! Want in 2017 8 kg afvallen of 13 kg afvallen, dat scheelt toch wel wat inspanning!
  • Werk je kerstkilo’s weg voor oudjaar. Probeer de weekdagen tussen kerst en oudjaar zo gezond mogelijk te eten. Misschien heb je een paar dagen vrij en kun je iets vaker gaan sporten. Zo kun je de schade beperken. Probeer voor oudjaar weer op het gewicht te zijn dat je vóór de kerst had. Dan begin je 2017 alvast erg goed!!

Ervaringen van PowerSlimmers
Miranda Kemp, 36 jaar uit Montfoort "Ik heb nu veel meer structuur in mijn eetpatroon*"

Ik plan nog steeds voor een hele week het avondeten. Ik doe nu één keer per week boodschappen en haal alleen de boodschappen die op mijn lijstje staan.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Tatiana Voorbrood, 40 jaar uit Moordrecht "Ik ga zelfverzekerd de zomer in!*"

Ik heb van mijn coach geleerd anders te eten, en niet minder. Te genieten en toch in balans te blijven. Ik voel me veel beter en lekkerder in mijn vel dan ooit. Dat gun ik iedereen!

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>