Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
22 juni 2015

Tips om gezonder te eten voor jou en je gezin

In het voorjaar worden we voortdurend ‘bekogeld’ met tips om gezonder door het leven te gaan. Gezonder worden gaat niet over één nacht ijs, lees deze tips.

'Wil je minder calorieën eten, eet dan met Chinese stokjes.'Nou, het aantal calorieën dat ik opneem als ik met Chinese stokjes eet, is nul! Ik zal er inderdaad niet van aankomen, maar anderzijds mis ik ook heel wat gezonde voedingsstoffen.

Deze (en gelukkig ook betere) tips om gezonder te eten werden door Brian Wansink, auteur en hoogleraar verbonden aan de Cornell-universiteit in New York, met de wereld gedeeld. Zo stelt hij vast dat je beter bij het raam kan zitten, het vergroot de kans dat je een salade bestelt met 80%. Kiezen voor een goed verlicht restaurant met zachte achtergrond muziek helpt dan weer om maat te houden en je niet te overeten. Probeer je minder suiker te eten, kies dan geen plekje dicht bij de keuken of de bar, de kans dat je een dessert zult bestellen wordt hierdoor vergroot.

Oorzakelijk verband gezonde keuze niet aangetoond

Of is het omgekeerd? Gaan mensen die een gezonde salade willen eten, liever bij het raam zitten? Zijn de mensen die kiezen voor de zachte muziek, die mensen die echt willen genieten van gezond eten en het gezelschap? Als diëtiste hoor ik het vaak: ‘de maatschappij dringt ons dit op’. Diezelfde maatschappij, dat zijn wij zelf. Onze maatschappij wordt door ons gevormd. Natuurlijk geef ik toe dat we meer dan ooit, voortdurend verleid worden met eten en lekkers dat niet gezond is. De kans is ook groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet en geen idee hebt wat nu echt gezonde keuzes zijn, met alle berichten over het toenemende overgewicht, lekkere recepten, allerhande diëten en halve waarheden van dieet- en gezondheidsgoeroes.

Gezonder en slank worden gaat niet over één nacht ijs

Wie de kranten wel eens open slaat (oei, dit verraadt mijn leeftijd), of moet ik schrijven wie op sociale media de nieuwsberichten checkt, zal het vast niet ontgaan zijn: ‘de zomer is in aantocht’. Nee, dat is niet te zien aan het weerbericht, maar wel aan de talrijke berichten over (over)gewicht en gezonder eten. In het voorjaar worden we voortdurend ‘bekogeld’ met tips om gezonder en slanker door het leven te gaan.

Helaas zul je in het najaar het ene ongezonde, calorierijke recept na het andere zien verschijnen. In menig artikel zul je lezen dat het ‘oke’ is om je helemaal te laten gaan in een chocolade-aanval rond de tijd dat de goedheiligman het land passeert. Het gaat steeds om impulsen, korte termijn plannen. En een goede gezondheid dat is iets wat je het hele jaar door wilt, niet alleen in januari en juni.

Gezonde keuzes maken, stap 1

De keuzes die we maken zijn te vaak impulsen. Terwijl we beter op langere termijn dagdagelijks de goede keuzes kunnen maken. De keuze om bij het uit eten gaan niet meteen voorgerecht, hoofdgerecht én dessert te willen. De keuze om vriendelijk te bedanken voor die lekkere maar ongezonde reep aan de kassa, die nog snel voor één euro wordt aangeboden. De keuze om regelmatig een gezonde maaltijd op tafel te toveren.

De keuze om de supermarkt te trotseren met kinderen:

  • Zet je kinderen zo lang mogelijk in het karretje. Zo bespaar je jezelf de nodige stress bij al dat lekkers dat weer het rek in moet, met de nodige driftbuien als gevolg.
  • Ga meteen naar de gezonde afdelingen zoals groenten en fruit: Maak er een leuk uitje van binnen die afdeling, zoek bijvoorbeeld Barbara de banaan, Louis de kiwi. Appelfrietjes doen het prima als gezond 4-uurtje.
  • Maak thuis een lijstje.
  • Laat je kinderen helpen zoeken in de supermarkt. Zo letten ze minder op andere ongezonde, lekkernijen en zoeken ze bijvoorbeeld flink mee naar de melk.

Zo laat je je kinderen zonder moeite gezonder eten

Toegegeven, iedereen heeft wel eens een drukke (of ellendige) dag achter de rug. En dan heb je soms even geen zin om gezond te koken. Raap toch je moed bij elkaar, ga gezellig met je kinderen aan tafel zitten en maak samen iets klaar. Wedden dat je rothumeur snel weg is?! Trouwens, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gezonder is om minder koolhydraten en suiker te eten. Laat dus gerust af en toe aardappelen, rijst en pasta weg. Met alleen een stukje vlees en wat roerbakgroenten tover je binnen no-time een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel!

Kinderen vinden het heerlijk om jouw aandacht te hebben! Bovendien eten ze vaak beter als ze zélf meegeholpen hebben. Zo maakte ik vroeger met mijn moeder salades in de vorm van een tuin. Je kent dat wel: de sla is het gras, de boontjes vormen een pad naar de paddenstoel (gemaakt uit een hardgekookt eitje met een schijfje tomaat op) mét witte stippen zoals in de kinderliedjes (stippen = dressing of witte ongezoete yoghurt). Zelfs een pad met kiezels (erwten) en een zandbak (maïs of pijnboompitjes) kunnen in deze ‘tuin’. Serveer groenten en fruit in kleurrijke schalen, want uit het onderzoek van hoogleraar Brian Wansink blijkt dat er dan dubbel zo veel van wordt gegeten.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De boog kan niet altijd gespannen staan! Gun jezelf af en toe een dag waarop je niet achter het fornuis hoeft te staan! Als je voorhand inplant, dan hoef je niet op zoek naar fastfood. Kook gewoon nu en dan een dubbele portie van een gezonde maaltijd. En vries de extra portie in. Zo heb je 1 keer werk en kun je 2 keer genieten van een gezonde maaltijd. Als je hetzelfde gerecht kant-en-klaar koopt, is het industrieel bereid. Dat betekent ongezonde toevoegingen, zoals suiker, zetmeel, vet en zout.

Nog enkele tips die je kunnen helpen om gezonder te eten:

  • Koop gepaste hoeveelheden. Vraag bij de slager een gewicht en geen aantal stuks. Dus niet 3 stukken vlees zoals ze bij de slager liggen, voor 3 personen, want dat kan best 500g vlees zijn.
  • Drink 1.5 liter water per dag
  • Voorzie altijd een ruime hoeveelheid groenten. Reken zeker 200g per persoon. (Het overschot serveer je morgen, samen met nieuwe groenten. Zo heb je keuze en eet je vaak meer groenten. Of verwerk het overschot in soep.)
  • Soep is een perfecte hongerstiller. Maak verse soep, zonder bindmiddel, vermicelli en vlees. Zo vermijd je dat je tijdens het koken stiekem aan de chips of de kaasjes zit.
  • Kook gepaste hoeveelheden aardappelen/rijst/pasta. Wees niet bang dat je tekort gaat hebben, je overschat vaker dan je denkt, want je hebt honger. En uiteindelijk eten we meestal toch de pannen leeg. Weeg eens een keer hoeveel aardappelen je schilt voor je gezin. Is er veel over? Schil de volgende iets minder. Het overschot wordt vaak als extraatje ’s avonds gegeten of weggegooid!
  • Als jou iets gepresenteerd wordt, vraag je dan af of het ‘de zonde waard is’, of je hier ‘echt wel zin in hebt’. Vriendelijk bedanken is niet onbeleefd. Je hoeft je niet te verantwoorden over je keuze om geen taart te eten.

Eet jij al erg gezond maar lukt het je toch niet een gezond gewicht te bereiken, schakel dan een diëtiste of voedingscoach in!

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht