Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
31 oktober 2018

Tijd voor groente van het seizoen!

In mijn column zal ik een aantal seizoensgroenten uitlichten die traditioneel gezien in november aan de beurt zijn. Zoals boerenkool en knolselderij.


Tegenwoordig kun je door import uit andere landen en de kassenbouw bijna het hele jaar door jouw favoriete groente krijgen. Maar traditioneel gezien groeien bepaalde groenten natuurlijk in bepaalde seizoenen. Dit is de reden waarom bijvoorbeeld aardbeien in de zomer een stuk goedkoper zijn dan in de lente.

Ook zijn de seizoensgroenten niet altijd hetzelfde. Het kan voorkomen dat door een strenge winter of extreem droge zomer de oogst mislukt. In mijn column zal ik een aantal seizoensgroenten uitlichten die traditioneel gezien in november aan de beurt zijn.

Boerenkool

Gure wind, winterjassen uit de kast: het wordt weer echt koud in Nederland! Dat betekent ook dat het weer tijd wordt voor stamppot. En wat is nu Hollandser dan stamppot met boerenkool?  Boerenkool is erg gezond, want deze groente levert naast een flinke portie vezels, vitamine A en vitamine C ook het mineraal magnesium. Door ongezonde geraffineerde producten te vervangen door pure voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals boerenkool, kun je een magnesiumtekort voorkomen. Zo kan het weleens zijn dat je je drang naar chocolade kunt verminderen door vaker boerenkool op het menu te zetten. Dat klinkt goed, toch?

Tijdens de eerste fases van het PowerSlimmen laat je de echte aardappelen even achterwege, maar daarvoor in de plaats kun je gebruik maken van de PowerSlim aardappelpuree. Boerenkool is wel toegestaan vanaf fase 1. Maak bijvoorbeeld eens deze boerenkoolstamp met uitgebakken rauwe ham.

Boerenkoolstamp met uitgebakken rauwe ham

Rode biet

Mijn collega diëtist Kim van Dooren heeft deze dieprode groente al eens uitvoerig besproken. Maar ik zal hier in het kort de voordelen van rode biet nogmaals op een rijtje zetten.

Voordelen rode biet:

  • Bieten kunnen helpen tegen een hoge bloeddruk;

  • Er zit maar liefst voor 27% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan foliumzuur in rode bieten;

  • De betalaïnen in rode bieten ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften;

  • Verder zitten ze vol voedingsvezels die bijdragen aan een goede spijsvertering en stoelgang.

Vanaf fase 2A kun je rode bieten weer op het menu zetten. Hier vind je een aantal lekkere recepten.

Tip: voorgekookte bieten zijn ideaal, maar ik dacht daardoor altijd dat ik ze niet lustte. Toen ik ze pas een keer vers had gekocht en bereid, kwam ik erachter dat ik ze dan wel lekker vind!

Spruiten

De één gruwelt er van, de ander vindt ze heerlijk: spruitjes. Net als boerenkool, ook een typische Hollandse herfst/wintergroente die je weer in de supermarkt tegenkomt als de dagen kouder en korter worden. Ook in deze minikooltjes vind je een hoop magnesium. Daarnaast bevatten spruitjes onder andere zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel, verschillende B-vitaminen en foliumzuur. Reden genoeg dus om ze eens op het menu te zetten. Net als boerenkool zijn ze gewoon toegestaan tijdens fase 1 van het PowerSlim programma. Ga bijvoorbeeld eens voor deze lekkere Oosterse kip met spruiten en witte kool

Oosterse kip met spruiten en witte kool 

Knolselderij

Knolselderij is een heel veelzijdige groente. Je kunt er puree van maken, de knol verwerken in soep zoals de welbekende erwtensoep, hij smaakt goed in curry’s of je snijd de knolselderij in reepjes en je maakt er lekkere frietjes van. Kortom, voor ieder wat wils. En wist je dat er ook een hoge dosis vitamine K in zit? Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de botstofwisseling, bloedstolling en is belangrijk om kalkafzetting in de vaatwanden te voorkomen.

Zet jij vanavond knolselderij op het menu? Hierbij een lekker recept voor vegetarische erwtensoep. Toegestaan vanaf fase 3A:

Ingrediënten voor 4 kommen:

  • 500 g spliterwten
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • ½ knolselderij
  • 1 ui, gesnipperd
  • Paar takjes selderij
  • 1 laurierblaadje

Bereidingswijze:

Breng 2 liter water aan de kook en voeg de spliterwten, ui en het laurierblaadje toe. Laat 45 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de prei, wortels, knolselderij en de selderij en voeg deze toe aan de soep en kook nog 30 minuten. Voeg naar smaak naar smaak nog een beetje zout toe. Verwijder het laurierblaadje bij serveren.

Tip: Lekker met roggebrood met verse geitenkaas in plaats van spek.

Andere recepten vanaf fase 2A met knolselderij kun je hier vinden. 

 

Zo zie je maar weer, iedere groente heeft zijn eigen specifieke hoeveelheden aan vitamines en mineralen met de daarbij behorende gezondheidsvoordelen. Ik wil je dus als tip meegeven, om lekker met groentes te blijven variëren om van iedere groente het specifieke gezondsheidvoordeel te kunnen benutten. Smakelijk eten!

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht