Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
4 januari 2017

Terugval & verleiding; hoe ga ik hiermee om?

Negatieve gevoelens, ruzies, sociale druk, stress, positieve gevoelens. Het zijn allemaal oorzaken waardoor een terugval kan ontstaan.

Tegenwoordig worden we constant geprikkeld door onze eetomgeving, vaak zet dit aan tot eten omdat we deze verleidingen niet altijd kunnen negeren. De een kan deze prikkels makkelijker weerstaan dan de ander. Om je tegen dit soort situaties te beschermen en je doelen te kunnen bereiken heb je een goede strategie nodig! Wanneer je eenmaal de knop wilt gaan omzetten naar een gezonde leefstijl, moet je je realiseren dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Vallen, opstaan en weer doorgaan…Het hoort er allemaal bij! 9 tips om jouw strategie te bepalen:

  • Wees op je hoede voor marketingtrucs, dit kom je vrijwel elke dag tegen. In de supermarkt, een kraampje op straat noem maar op. Soms heb je het idee dat al dat eten naar je staat te roepen! Dit zijn slimme trucs natuurlijk, het enige doel hiervan is ons verleiden tot aankoop en consumptie. Wapen jezelf hiertegen!
  • Bedenk voor jezelf wat de reden is dat jij nu de stap hebt gezet om je eetgedrag te veranderen? Veel mensen hebben de goede voornemens voor 2017 al wel op een rijtje. Een gezond gewicht/leefstijl is een veel voorkomende. Tegelijkertijd is het ook een voornemen dat al snel weer vergeten is en maar weer doorgeschoven wordt naar 2018. Herkenbaar misschien? Bedenk waarom het voor jou zo belangrijk is om dit door te zetten en wat je doel hiervan is!
  • Maak je eetpatroon inzichtelijk, dit houdt in dat je eens op gaat schrijven wat er op een dag allemaal in gaat qua eten en drinken. Schrijf daarbij je sterke en zwakke punten op. Vaak ben je je helemaal niet bewust van wat je op een dag in je mond stopt.
  • Maak een plan van aanpak met realistische en haalbare doelen. Benoem niet alleen ‘ik wil 4 kilo afvallen’, zet er ook bij hoe je dit gaat doen en binnen welke periode je dit wilt realiseren. Bijvoorbeeld binnen 2 maanden. Op deze manier kan je jezelf ook checken na verloop van tijd.
  • Maak gebruik van je omgeving, afvallen doe je niet alleen. Vraag daarom om hulp, het is belangrijk om support te krijgen. Daarnaast kunnen de mensen uit je omgeving je helpen bij het uitvoeren van doelen zoals bijvoorbeeld sporten of wandelen. Of een steuntje in de rug geven als je een moeilijk moment hebt.
  • Als je het PowerSlim programma volgt is het belangrijk om tijdens de momenten met je coach jezelf feedback te geven. Pak je plan van aanpak er regelmatig bij en bespreek samen hoe het gaat. Benoem je valkuilen, wanneer ontstaan deze en belangrijker nog, hoe kun je deze de baas zijn? Als je merkt dat de doelen toch niet haalbaar zijn stel ze dan bij. Ook met kleine stapjes ga je vooruit!
  • Vallen en opstaan hoort erbij, je hebt wel eens van die momenten waarop het niet goed gaat en je denkt ‘pffff ik stop ermee!’. Tot overmaat van ramp eet je dan ook nog eens uit frustratie die hele reep chocolade op en wat voel je je daarna dan schuldig! Leer van je terugval, schrijf op wat er niet goed ging en maak dit bespreekbaar als je het lastig vindt. Zorg ervoor dat je daarna je hoofd niet laat hangen en weer vol goede moed ertegenaan gaat!
  • Wees consequent in je nieuwe eetgewoonten, wanneer je je doordeweeks aan de regels houdt en in het weekend alle remmen los gegooid worden, is dat een teken dat je te streng voor jezelf bent. Het is heel belangrijk dat je nieuwe leefstijl ook goed bij je past, alleen dan houd je dit ook vol!
  • Plan je eigen beweegmomenten in, het schiet er vaak snel bij in. Zeker als bewegen/sporten niet een van je favoriete bezigheden is. Bewegen kan ook in de vorm van wandelen, fietsen, lopend naar het werk etc. het betekent niet dat je per se 3 keer per week naar de sportschool moet als dat niet je ding is. Zoek iets uit wat jij leuk vindt en vol kunt houden!

Gevaar ligt op de loer....

Je hebt je strategie bepaald en je gaat met alle energie die je hebt ertegenaan! Oké, soms wel even wat zware momenten maar echt heel lastig heb je het nog niet echt gehad. Je hoopt natuurlijk dat dit altijd zo door blijft gaan, er gaan momenten komen waarop het net wat minder makkelijk is. Hoe ga je dat doorstaan?

Negatieve gevoelens, ruzies, sociale druk, stress, positieve gevoelens. Het zijn allemaal oorzaken waardoor een terugval kan ontstaan. Je nieuwe situatie (leefstijl) is op dat moment misschien nog niet sterk genoeg waardoor je je in deze situaties soms niet kunt verzetten tegen een terugval.

Stel, je hebt een rotdag en je loopt langs de kast met die lekkere zak chips…. Kun je de verleiding weerstaan op zo’n moment? Ervaar je sociale druk of word je juist gesteund? Helaas is het nog steeds zo dat gezelligheid geassocieerd wordt met eten. Dit maakt het niet altijd even makkelijk om je nieuwe gedrag voort te zetten.

Positieve gevoelens, ook een leuke. Sommige mensen hebben soms het idee dat er altijd wel iets te vieren valt. Weekend, vakantie, diploma, nieuwe baan! Geen probleem als dit af en toe gebeurt maar de teugels laten vieren is nog altijd makkelijker dan weer in het gareel komen.

Natuurlijk kun je in het leven niet alles voorspellen en uit de weg gaan, dan krijg je wel een saai leven. Moeilijke situaties zijn er altijd, het gaat erom dat jij dit weet en erop voorbereid bent. Bedenk en schrijf daarom eens op wat jouw triggers zijn waardoor je de mist in kunt gaan. Moet je bijvoorbeeld nog leren om sneller ‘nee’ te zeggen op een verjaardag of feestje of vind je het moeilijk om anderen hulp te vragen als het je zelf even niet lukt? Meestal blijft het ook niet bij een waarschuwingssignaal (moe, prikkelbaar, ruzie, stress) dat het de foute kant op gaat. Je moet dit signaal wel oppakken en er iets mee doen.

Help het is gebeurd!

  • Luister naar jezelf: wat gebeurt er?
  • Blijf rustig: laat je schuldgevoel maar komen en gaan. Eén foutje betekent geen falen, onthoud dat goed!
  • Bedenk waarom je hier ook alweer aan begonnen bent en waarom je zo graag wilt doorzetten.
  • Zie een terugval als een eenmalige gebeurtenis, het is belangrijk om helder te hebben wat de oorzaak was van de terugval en belangrijker nog heb jij de waarschuwingssignalen genegeerd?
  • Voer het plan uit dat jij hebt gemaakt voor deze lastige momenten. Hoezo een plan denk je misschien? Op het moment dat het fout gaat heb jij geen tijd om dit nog te bedenken. Het uiteindelijke doel van dit vooropgestelde plan is om de omvang van de terugval zoveel mogelijk te kunnen beperken. Je wil uiteindelijk weer vol goede moed verder toch?

Gelukkig leiden niet alle risicosituaties tot een terugval! Veel mensen lukt het om verstandig om te gaan met zo’n situatie en niet het hoofd te laten hangen. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen en kun je de volgende keer beter omgaan met zo’n situatie!

Hopelijk heb je na het lezen van alle tips een idee gekregen hoe jij je strategie kunt bepalen en helpt het je verder. Je doet het niet alleen, lees het column ‘is een coach bij het afslanken wel een meerwaarde’ ook eens, jouw PS coach kan je namelijk ook die steun geven die je soms misschien mist! Werk stap voor stap aan jou blijvende gedragsverandering. Geloof in jezelf dan kom je er wel!

Bron:

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht