Stevia is het perfecte alternatief voor suiker en omstreden kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Stevia is 200 – 300 maal zoeter dan suiker bevat geen calorieën. De zoetstof Stevia is afkomstig van de Stevia rebaudiana plant, de bladeren van deze plant worden in Zuid-Amerika al eeuwen als zoetstof en zelfs als medicijn gebruikt tegen o.a. diabetes.
Studies tonen aan, dat Stevia een positieve bijdrage aan de gezondheid kan leveren. Zoals verlagen van hoge bloeddruk en een hoog bloedsuikergehalte, versterking van het immuunsysteem en een ontstekingsremmende werking heeft. 1,2,3
Het extract dat door simpele filtratietechnieken gewonnen wordt heet officieel ‘steviolglycosiden’. Deze benaming vind je dan ook terug op onze ingrediënten declaraties.
Steviolglycosiden (E960) zijn sinds december 2011 door de EU toegestaan als nieuwe zoetstof. Sindsdien wordt Stevia in toenemende mate gebruikt ter vervanging van suiker in verschillende soorten voedsel en drank.
Stevioside en rebaudioside A zijn beide wetenschappelijk onderzocht. Het zijn de meest gebruikte steviolglycosiden. Consumenten geven de voorkeur aan de zoete smaak van rebaudioside, daarom maakt PowerSlim in haar producten gebruik van deze variant.
Stevia en diabetes
Extracten van Stevia worden in Zuid-Amerikaanse landen gebruikt al heel lang als medicijn bij diabetes gebruikt. Stevioside bleek in veel studies een positief effect te hebben op het glucosemetabolisme.1,2,3
Stevia en hart en vaten
Stevioside heeft ook een effect op het cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten). In een aantal dierstudies bleek het een antihypertensieve (bloeddrukverlagende) werking te hebben. Daarop is besloten een studie met mensen uit te voeren. De studie telde 168 mannelijke en vrouwelijke deelnemers die aan milde hypertensie (verhoogde bloeddruk) leden. De ene groep kreeg drie keer daags een capsule met 500 mg stevioside toegediend, de andere groep kreeg een placebo toegediend. Zij werden 2 jaar gevolgd. Het resultaat van de steviosidegroep was een significante daling van de diastolische bloeddruk en de systolische bloeddruk. Ook bleek de kwaliteit van leven verbeterd in de steviosidegroep.4
Overige voordelen van Stevia
Stevia in pure vorm is dus zeer geschikt om je eten een zoete smaak te geven zonder het nadeel van de calorieën en stijging van je bloedsuikerspiegel. Stevia is in tegenstelling tot veel andere zoetstoffen stabiel bij verhitting waardoor het ook geschikt is om te verwerken in producten die gekookt of gebakken worden. Dit maakt het mogelijk om suikervrij koek en gebak te bereiden.
Kwaliteit van Stevia
Helaas zijn er veel producenten die Stevia puur voor commerciële doeleinden aanwenden. In de praktijk houdt dit in dat zij dure verpakkingen met zogenaamde Stevia op de markt brengen, terwijl deze verpakkingen in werkelijkheid voor het grootste deel het goedkope maltodextrine bevatten. Deze stof is verre van gezond en bovendien rijk aan koolhydraten. Op deze manier krijg je dus alsnog een grote hoeveelheid suiker binnen terwijl je denkt dat je gezond bezig bent.
Als je van de gezondheidseffecten van Stevia wil profiteren, verzeker jezelf er dan van dat je pure Stevia koopt. Deze informatie is te vinden op het etiket.
Bronnen:
- Effect of Stevia rebaudiana on glucose tolerance in normal adult humans. R. Curi, M. Alvarez et al. Brazilian Journal of Medical and Biological Research (Impact Factor: 1.03). 02/1986; 19(6):771-4.
- Antioxidant, anti-diabetic and renal protective properties of Stevia rebaudiana. Naveen Shivannaa, Mahadev Naikaa, Farhath Khanumb, Vijay K. Kaulc Journal of Diabetes and its Complications, Volume 27, Issue 2, March–April 2013, Pages 103–113
- Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects. Roberto Lemus-Mondaca, Antonio Vega-Gálvez, Liliana Zura-Bravo, Kong Ah-Hen. Food Chemistry, Volume 132, Issue 3, 1 June 2012, Pages 1121–1132
- Efficacy and tolerability of oral stevioside in patients with mild essential hypertension: A two-year, randomized, placebo-controlled study. Ming-Hsiung Hsieh MD,, Paul Chan MD, PhD, Yuh-Mou Sue MD et al. Clinical Therapeutics, Volume 25, Issue 11, November 2003, Pages 2797–2808