Spiergezondheid beter bij verdelen eiwitten in dagelijkse voeding

31 juli 2014

Het is bekend dat eiwitten bij kunnen dragen aan het toenemen van spierweefsel. Uit onderzoek van de University of Texas blijkt dat een goede verdeling van eiwitten over de dag belangrijk is voor de aanmaak en toename van spierweefsel.

Onderzoekers hebben metingen gedaan van de spiersynthesesnelheid (opbouw van spierweefsel) bij acht volwassenen middels 24-uurs spierbiopten en bloedtesten. De deelnemers kregen dezelfde maaltijden maar op twee verschillende manieren. De eerste manier waren drie dagelijkse maaltijden met drie keer 30 gram eiwit per maaltijd. Hierbij was er een evenredige verdeling van eiwitten over de dag. De tweede manier bestond eveneens uit drie maaltijden met 15 gram eiwit bij het ontbijt, 15 gram eiwit bij de lunch en 65 gram eiwit bij het diner. Beide groepen kregen dus totaal 90 gram eiwitten per dag toegediend, maar volgens een andere verdeling.

Spiergroei blijkt verre van optimaal wanneer de eiwitten in één keer het lichaam binnenkomen. Interessant gegeven, want de meesten onder ons krijgen één keer per dag een relatief grote hoeveelheid eiwitten binnen met de avondmaaltijd. Meestal wordt bij de rest van de maaltijden naar verhouding veel minder eiwit ingenomen. Volgens de onderzoekers leidt dit echter niet tot de beste metabole omstandigheden (stofwisseling) die kunnen bijdragen aan een gezonde veroudering met behoud van spiermassa en kracht.

Met een consumptie van maaltijden waarbij de hoeveelheid van eiwitten evenredig verdeeld is, blijkt de aanmaak van spierweefsel tot wel 25% hoger. Ook bij een langere gewenning aan de verdeling van eiwitten over de maaltijden bleek de aanmaak van spiermassa hoger dan wanneer de eiwitten niet goed verdeeld zijn over de dag. Voor een optimale spiergezondheid is het dus belangrijk dat de drie hoofdmaaltijden eiwitrijk zijn en de totale hoeveelheid eiwitten goed verdeeld is over de hele dag.

Bron:

Ervaringen van PowerSlimmers
Miranda Kemp, 36 jaar uit Montfoort "Ik heb nu veel meer structuur in mijn eetpatroon*"

Ik plan nog steeds voor een hele week het avondeten. Ik doe nu één keer per week boodschappen en haal alleen de boodschappen die op mijn lijstje staan.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Tatiana Voorbrood, 40 jaar uit Moordrecht "Ik ga zelfverzekerd de zomer in!*"

Ik heb van mijn coach geleerd anders te eten, en niet minder. Te genieten en toch in balans te blijven. Ik voel me veel beter en lekkerder in mijn vel dan ooit. Dat gun ik iedereen!

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>