Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Lang leve de voedingsvezels!

Diëtist PowerSlim
20 november 2014

Waar zijn voedingsvezels eigenlijk goed voor? ‘Voor een goede stoelgang’ hoor ik vaak als ik deze vraag stel. Klopt, dat is helemaal waar. Maar er zit meer achter dan alleen goede poep.

Even voor de duidelijkheid, wanneer ik het over vezels heb dan bedoel ik voedingsvezels. Hout, papier en karton bevatten namelijk ook vezels. En het is niet de bedoeling dat je na het lezen van deze column dagelijks een aantal velletjes papier eet om zo je vezelinname te behalen. Dit is overigens wel een absurde afvaltrend geweest in de modellenwereld, het vult goed en bevat bovenal geen calorieën. Maar zorgt uiteindelijk voor verstoppingen in plaats van een goede stoelgang, dus absoluut niet de manier om aan je vezelinname te komen of om af te vallen.

Terug naar de voedingsvezels, dit zijn eigenlijk gewoon koolhydraten die niet of maar gedeeltelijk worden afgebroken door spijsverteringsenzymen. Oftewel voedingsvezels leveren geen of nauwelijks calorieën!

Wat leveren of doen voedingsvezels dan wel?

Ze dragen hun steentje bij in het spijsverteringskanaal.  En inderdaad, de darmen maken deel uit van dit kanaal maar in feite begint deze trip down al in de mond. Misschien ooit gemerkt dat je op volkorenbrood langer kauwt dan op witbrood? Voedingsvezels stimuleren het kauwproces en de speekselproductie. Maar voeren ook dezelfde werkzaamheden uit als jouw klinisch bewezen dure tandpasta. Want voedingsvezels hebben een schurende werking op de tanden, waardoor plakvorming wordt tegengegaan.

Vervolgens komen de voedingsvezels aan in de maag, wat doen ze daar? Ze vertragen de maagontlediging waardoor je langer verzadigd bent en uiteindelijk minder eet. Op deze manier levert  de inname van voldoende voedingsvezels een bijdrage aan de preventie van overgewicht.

Aangekomen in de dunne darm zorgen de voedingsvezels voor een vertraagde darmwerking.  Zo worden andere koolhydraten aanwezig in de darm, geleidelijker aan opgenomen. En vertoont jouw bloedsuikerspiegel minder hoge pieken. Vezels hebben dus een positief effect op onze gezondheid. Zo blijkt uit verschillende studies dat ze ook beschermen tegen hart- en vaatziektes, darmkanker en diverticulitis, het cholesterol verlagen en het bloedsuikermetabolisme verbeteren bij patiënten met diabetes type 2.

Kort samengevat, WE LOVE VOEDINGSVEZELS!

Komt natuurlijk de volgende vraag bij jullie naar boven, hoeveel, wat en waar?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels die je dagelijks binnen moet krijgen ligt tussen de 30 – 40 gram. Maar de gemiddeld Nederlander krijgt slechts tussen de 22  en 26 gram vezels binnen.* En eerlijk gezegd, het is ook niet zo makkelijk om aan de vezelinname voldoen. Volkoren brood is bekend vanwege zijn vezels maar toch levert 1 snee je maar 2,3 gram vezels op. Daarnaast zijn producten als groente, fruit en peulvruchten vezelrijk.

Laat ik nu mijn eigen voeding van vandaag eens berekenen en kijken hoever ik kom in mijn ADH van voedingsvezels:  

Ontbijt: Grammen voedingsvezel:
- 150 gram magere kwark 0
- 2 el muesli 1.6
- 1 el amandelen gehakt 1
- 1 kop thee 0
Tussendoor
- Appel 2.7
- Cappuccino magere melk 0
Lunch
- 3 volkoren crackers 4.2
- Dun besmeerd met halvarine 0
- Belegd met kipfilet, rauwe ham en 30+ kaas 0
- 10 cherrytomaatjes 2
Tussendoor
- Bouillon 0
- Sinaasappel 2.2
Diner
- 150 gram spinazie 2.2
- Volkoren tagliatelle ( 50 gram ongekookt) & Boursin light 3.2
- Een gebakken zalmmoot (150 gram) 0      
19.1 gram voedingsvezel

Het is nu bijna 20.00 uur en ik mag van mezelf nog een lekker tussendoortje nemen. Gezien mijn hoeveelheid vezels van vandaag kan ik maar beter een van de nieuwe PowerSlim koekjes nemen. Mijn favoriet.. Chocolate chip!! Wat is die van jou?

Bron: