Koolhydraatbeperkt blijven eten om je gewicht te behouden?

Diëtist PowerSlim
10 december 2018

Afgelopen week verscheen er op een platform voor diëtisten een column over een koolhydraatbeperkt eetpatroon na het afvallen. Uit het onderzoek in dit artikel blijkt dat koolhydraatbeperkte voeding mensen kan helpen bij gewichtsbehoud na het afvallen. Dit zou komen omdat de stofwisseling hoger is bij een voeding met minder koolhydraten. De titel beloofde veel goeds, daarom ben ik in de literatuur gedoken om het een en het ander uit te zoeken.

 

Onderbouwing koolhydraatbeperkt dieet

In 2015 is er een onderzoek verschenen waarin is aangetoond dat een koolhydraatbeperkt dieet in combinatie met voldoende lichamelijke activiteit voor gewichtsverlies zorgt bij mensen met overgewicht. Een bijkomend voordeel is dat er ook vermindering van aandoeningen ten gevolge van overgewicht plaatsvindt, wat aangetoond werd door middel van bloedonderzoek. Denk hierbij aan diabetes type II, hypertensie, hypercholesterolemie en jicht. Bij mensen met overgewicht heeft een koolhydraatbeperkt dieet in combinatie met lichaamsbeweging de voorkeursbehandeling, aangezien de gerelateerde aandoeningen dan nog omkeerbaar zijn, waardoor de gezondheid in positieve zin herstelt.

Conclusie

Uit bovenstaand onderzoek blijkt dat het volgen van een koolhydraatbeperkt dieet effectief en veel positieve resultaten laat zien bij mensen met overgewicht. Veel van bovengenoemde ziekten zijn nog in deze fase nog omkeerbaar en bloedonderzoeken laten dan ook veelbelovende uitslagen zien. Lichamelijk gaan mensen door middel van dit dieet er op vooruit, maar ook de psychisch brengt het veel teweeg, in positieve zin. Mensen zitten letter en figuurlijk weer beter in hun vel, stralen en voelen zich zelfverzekerder.

 

Koolhydraatbeperkte voeding en afvallen

In de introductie heb ik verteld dat er recent een onderzoek is uitgevoerd. Hierin is onderzocht wat het effect is van een koolhydraatbeperkte dieet nadat iemand is afgevallen. Het onderzoek vond plaats onder 164 respondenten die overgewicht hadden en 10-14% van hun lichaamsgewicht waren verloren door een eerder dieet. De deelnemers werden na het afvalproces in drie groepen verdeeld en kregen allemaal een voeding met evenveel calorieën en eiwitten, maar met verschillende hoeveelheden koolhydraten en vetten. De koolhydraten waren in alle drie de groepen van hoge kwaliteit. Hiermee wordt bedoeld dat ze koolhydraten kregen uit volkorenproducten in plaats van uit geraffineerde en bewerkte granen. Suiker werd tot een minimum beperkt.

Het gewicht bleef gedurende het onderzoek constant, wat ook de bedoeling was, maar er waren wel duidelijke verschillen zichtbaar wat betreft het energiemetabolisme. Hoe lager het aandeel koolhydraten in de voeding, hoe hoger de stofwisseling was. Een afname van 10 energieprocent koolhydraten, zorgde ervoor dat de stofwisseling met ongeveer 50 kcal per dag toenam. De onderzoekers stellen dat wanneer dit verschil na de 20 weken nog steeds aanhoudt er op langere termijn aanzienlijk gewichtsverlies kan plaatsvinden (circa negen kilo in drie jaar tijd). Daarnaast leidde de koolhydraatbeperkte voeding tot een lager gehalte aan ghreline, een hongeropwekkend hormoon dat onze voedselinname stimuleert.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dus dat niet iedere calorie voor het lichaam hetzelfde is. De reden hiervan is waarschijnlijk dat een ruime inname hoeveelheid koolhydraten het gehalte aan insuline in het lichaam verhoogt. Een hoge insulinespiegel zorgt ervoor dat ons lichaam vetten gaat opslaan, waardoor er minder calorieën beschikbaar zijn voor de rest van de processen in het lichaam. Hierdoor neem het hongergevoel toe en vertraagt de stofwisseling. Volgens de onderzoekers is dit de reden voor gewichtstoename en dat een koolhydraatbeperkte eetpatroon het behouden van je gewicht makkelijker maakt.

 

Advies vanuit PowerSlim

Bovenstaande studies onderbouwen dan ook precies de reden waarom PowerSlim het behandelplan hierop heeft gebaseerd. Het verlagen van de hoeveelheid koolhydraten in je voeding kan ervoor zorgen dat je gewicht verliest, met alle positieve resultaten van dien. Daarbij zorgt een lagere inname aan koolhydraten ook op de lange termijn ervoor dat je je gewicht makkelijker behoud.
Ga niet zonder begeleiding van een diëtist of voedingscoach je koolhydraatinname drastisch verlagen. We hebben dagelijks immers koolhydraten nodig voor belangrijke lichamelijke functies! 

Ervaringen van PowerSlimmers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 29 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>