Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
20 november 2018

Kan broccoli eten echt kanker voorkomen?

Het eten van voldoende groenten en fruit verkleint het risico op kanker. Koolsoorten zoals broccoli en boerenkool kunnen zelfs darmkanker voorkomen.

Wat is kanker?

Onze lichaamsweefsels zijn continu in beweging. Verouderde lichaamscellen worden afgebroken en vervangen door nieuwe. Eén keer in de zoveel tijd ben je eigenlijk een compleet vernieuwd mens. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling, dat betekent dat er uit 1 cel 2 nieuwe cellen ontstaan. Als je jonger bent gaat de celdeling sneller dan wanneer je ouder bent.

Kanker is ongeremde deling van cellen waardoor gezwellen (tumoren) ontstaan. Deze tumoren dringen in omliggende weefsels en beperken deze in hun functie. Soms zaaien ze ook uit naar andere delen van het lichaam.

In een gezonde toestand delen cellen zich op de manier zoals het hoort. In ons DNA zit per cel precies de juiste informatie opgeslagen voor de functie van de cel en wanneer deze zich moet gaan delen en wanneer hij moet stoppen met delen. Zo delen levercellen zich bijvoorbeeld alleen tot nieuwe levercellen en huidcellen tot nieuwe huidcellen. Als de verouderde cellen vervangen zijn dan stopt de celdeling.

Het verschil met kankercellen is dat er veranderingen zijn ontstaan in de genetische code van de cel, waardoor de informatie over de specifieke functie verdwenen is. Kankercellen zijn deze specifieke functie vaak ‘vergeten’ waardoor ze zich ongeremd blijven delen. (1)

 

Hoe vaak komt het voor?

Wereldwijd kregen in 2018 18,1 miljoen mensen de diagnose kanker. Hoewel Europa slechts 9% uitmaakt van de wereldbevolking komt 23,4% van de nieuwe kankerdiagnoses uit Europa. De meest voorkomende soorten zijn (1,2):

  • Borstkanker

  • Prostaatkanker

  • Huidkanker

  • Longkanker

  • Darmkanker

Jaarlijks komen er ongeveer 100.000 nieuwe gevallen van kanker bij in Nederland.

Oorzaken

Leefstijlfactoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van kanker. Zo weten we bijvoorbeeld dat roken, alcohol en te weinig lichaamsbeweging het risico op kanker verhogen. Maar ook UV-straling (uit zonlicht of van de zonnebank) en slechte voeding hebben invloed op het ontstaan van kanker.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken bekend zoals erfelijkheid en virussen. Baarmoederhalskanker is een bekend voorbeeld van deze laatste.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat stress ook een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ziektes zoals kanker. Dit zet namelijk het immuunsysteem onder druk omdat je (ook hormonaal gezien) in de overlevingsstand staat. Waardoor er te weinig energie en tijd overblijft voor onderhoud en reparatie en dit zijn juist de systemen die betrokken zijn bij het op een goede manier verlopen van de celdeling.

Ten slotte zijn er ook nog vormen van kanker waarbij de oorzaak onbekend is.

Kanker voorkomen, de stand van de wetenschap

Het is natuurlijk het meest interessant om het te hebben over de factoren waar we zelf invloed op hebben, dus onze leefstijl. Zoals we allemaal weten kun je beter niet roken en alleen beschermd de zon in gaan.

We weten ook allemaal dat groenten en fruit gezond zijn. Je hebt ook vast wel eens gehoord dat het eten van voldoende groenten en fruit het risico op kanker verkleint. Met name broccoli staat hierom bekend.

Sinds kort is uit onderzoek gebleken hoe één van deze mechanismes nu precies werkt in het lichaam (3). Koolsoorten zoals broccoli en boerenkool geven bij de vertering in de darm chemische stoffen af die de darm gezond kunnen houden en zelfs darmkanker kunnen voorkomen.

Koolsoorten

Herstellen van beschadigde cellen

Wanneer we koolsoorten verteren wordt er een stofje geproduceerd dat Indole-3-Carbinol (I3C) heet (1). Deze koolsoorten worden ook wel kruisbloemige groenten genoemd. Hiertoe behoren onder meer broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool, spruitjes, boerenkool, koolrabi, radijs, paksoi, koolraap en waterkers.  

Uit het onderzoek, gehouden met muizen die een dieet kregen voorgeschoteld dat rijk was aan Indole-3-Carbinol (I3C), bleek dat de muizen werden beschermd tegen darmontstekingen en darmkanker.

Hoewel de gezondheidseffecten van groenten alom bekend zijn, weten we nog weinig van de achterliggende mechanismes. Deze studie toont voor het eerst concreet bewijs voor de manier waarop I3C in de voeding darmontsteking en darmkanker kan voorkomen, door het activeren van een eiwit genaamd Aryl hydrocarbon Receptor (AhR). AhR blijkt in staat beschadigde darmwandcellen te herstellen en zo darmkanker terug te dringen. De uitkomst van het onderzoek suggereert andersom ook dat het eten van te weinig groenten tot darmkanker kan leiden. Verder onderzoek is nodig om het effect op mensen te kunnen vaststellen.

Moet je je voorstellen dat we door het eten van meer groenten, en dan met name kruisbloemigen, een kanker die in de top 5 van meest voorkomende soorten staat kunnen terugdringen! En geloof me, voeding is in veel meer gevallen ons beste medicijn.

Eerder onderzoek toonde aan dat maar liefst 8 soorten kanker kunnen geremd worden door extracten van kruisbloemige groenten. Namelijk borstkanker, huidkanker, maagkanker, longkanker, nierkanker, alvleesklierkanker, prostaatkanker en hersenkanker. (2)

Natuurlijke ontgifting

Naast I3C is hier nog een ander stofje verantwoordelijk voor: glucosinolaten. Glucosinolaten zijn bioactieve stoffen die ook beschermen tegen kanker. Ook deze glucosinolaten komen van nature voor bij verschillende soorten planten en fungeren als insecticide en verdediging tegen planteneters. Net zoals bij planten kunnen glucosinolaten bij mensen het natuurlijke ontgiftingssysteem van het lichaam versterken en dit werkt beschermend voor gezonde cellen en weefsels. Glucosinolaten komen net als de hierboven besproken stof I3C voornamelijk voor in kruisbloemige groenten.

Ontstekingsremmend effect

Iedereen heeft weleens gehoord dat vezels goed zijn voor onze darmen. De meeste mensen denken hierbij meteen aan de stoelgang en dat klopt ook. Maar er is nog een belangrijke reden waarom vezels zo gezond zijn. De korteketenvetzuren azijnzuur, propionzuur en boterzuur worden in de darm gemaakt door darmbacteriën uit complexe koolhydraten uit de voeding. Vooral boterzuur speelt een belangrijke rol. Zo verbetert het de conditie van het darmslijmvlies, verbetert het de doorbloeding van de slijmvliezen en heeft het een ontstekingsremmend effect.

Voedingsadvies

Eet daarom zeker 2 keer per dag een flinke portie groenten en vul je voedingspatroon zo vaak mogelijk aan met een groente uit de familie van kruisbloemigen. Dit kan al heel eenvoudig door eens in de week een grote pan bloemkool- of broccolisoep te maken bijvoorbeeld. Hoe korter je de groentes kookt, hoe minder glucosinolaten er verloren gaan in het kookwater. Kies daarom ook regelmatig voor rauwe kruisbloemigen zoals radijsjes bij de lunch of tussendoor. Of wat dacht je van een lekkere rode- of witte koolsalade?  

Als je op je gewenste gewicht bent zorg er dan voor dat je voeding complexe koolhydraten bevat. Complexe koolhydraten zijn zitten in basisproducten zoals noten, volkoren graanproducten, groenten en peulvruchten.

Laat simpele (snelle) koolhydraten vooral staan. Hiertoe behoren alle soorten brood die niet volkoren zijn, witte pasta, witte rijst en onder andere cruesli. En verder alle producten die suiker bevatten zoals snoep, koek en frisdrank. Naast het feit dat snelle koolhydraten ontstekingen in het lichaam bevorderen en overgewicht veroorzaken, wordt ook steeds meer bekend over de directe link met kanker. Suiker voedt namelijk letterlijk kankercellen. Kankercellen kunnen alleen overleven op glucose (suiker) terwijl gezonde lichaamscellen ook prima zonder suiker kunnen overleven.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht