Je gewicht onder controle houden tijdens de feestdagen, het kan!

Diëtist PowerSlim
7 december 2015

Elk jaar rond deze tijd komt er dezelfde vraag op ons af: ‘Hoe kom ik de feestdagen door?’ Als diëtiste, maar vooral als vrouw die moet letten op wat ze eet, deel ik graag mijn mening en tips met jullie. Mijn ervaring vroeger was dat je met de kerstdagen al gauw een kilo of 2 á 3 aankomt.

Vraag is of je dat kan vermijden…. Ja, dat kan! De vraag ‘Hoe doe ik dat dan?’ brandt nu vast op je lippen! Lees vooral verder als je tips wil.

Begin december….te laat om te starten?!
Ook jij stelt je wellicht de vraag of het nog zin heeft om nu op je lijn te letten. Helaas schuilt juist daar het gevaar van een grote gewichtstoename in december. We denken namelijk op 1 december al ‘het heeft toch geen zin meer, het is bijna kerst’.

Dus wat doen we in december? Heerlijk mee snoepen van pepernoten, marsepein en chocolade… Lekkere winterkost op tafel toveren… Kortom, de kop in het zand steken en onszelf voor de gek houden. Want daardoor kom je vóór kerst al heel wat aan (je dacht toch niet dat je die 3 kilo vorig jaar er op 1 diner had ‘bij-gegeten’).

Als je dan begin januari op de weegschaal gaat staan, blijkt dat je nog extra kilo’s te verliezen hebt in het nieuwe jaar. Dat is erg demotiverend!

Resultaat voor de feestdagen?
Laat ons even eerlijk kijken naar de tijd die je nog hebt tot de feestdagen. Er resten je nu nog ongeveer 3 weken tot kerst. Dus wil jij met kerst 3 tot 6 kilo lichter zijn, dan moet je niet twijfelen, dan kun je het beste nu meteen starten. Als je nu start met een goed en professioneel begeleid eiwitrijk programma, voel jij je al beter in je vel vóór kerst. Dus niet twijfelen, is mijn advies.

Wat als je liever 15 of 20 kg kwijt wil? Laat ons dan vooral eerlijk zijn: die raak je niet meer kwijt voor kerst. Maar is dat dan een bezwaar om alsnog te starten en het nieuwe jaar toch al slanker in te gaan?! Nee! De kilo’s die je nu al verliest hoeven er straks niet meer af!

En wedden dat je jurk met kerst al beter zit als er een kilo of 4 verdwenen is?!

Er is geen goed moment om te starten!
Je leest het goed ‘er is geen goed moment om te starten’! Vreemd uit de mond van een diëtiste? Nee hoor! Kijk, er staat altijd wel iets op de planning.

Is het niet kerst, dan is het oudjaar wel. En daarna volgen nieuwjaarsborrels, skivakantie, voor de Brabanders onder ons: Carnaval, Valentijn, verjaardagen, Pasen, je trouwdag, een weekendje weg, een communiefeest of lentefeest, de zomervakantie, om nog maar te zwijgen over etentjes met vrienden tussen al die festiviteiten door….

Kortom, er is geen goed moment, als jij slanker wil worden of eindelijk een gezond gewicht wil bereiken, moet je daar gewoon meteen aan beginnen. Ongeacht wat er op de planning staat de komende tijd.

Koolhydraatarm dieet, een domper op de feestvreugde?
Ga even terug naar vorig jaar kerst, of naar een etentje met vrienden in augustus... Denk even na over het feest en probeer je de leukste dingen weer voor de geest te halen.

Weet jij nog wat er geserveerd werd? Of is het eerder een leuk gesprek dat je je herinnert, of een familielid dat net iets te diep in het glaasje gekeken had?

Voor mij persoonlijk bepaalt het eten het feest niet, dat doet het gezelschap wel. Als de sfeer goed is, is het perfect! Het gaat uiteindelijk om gezellig samen zijn, toch?!

Wat er dan op je bord ligt, is hopelijk lekker (begrijp me niet verkeerd, ik hou van lekker eten), maar of er nu iemand zijn aardappelkroketjes niet allemaal op had, of water dronk bij het eten, dat is niet belangrijk en bepaalt de avond niet.

Dus jouw programma hoeft geen domper op de feestvreugde te zijn. Je bereidt het gewoon even voor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Planning is goud waard
Bespreek het menu vooraf met de gastheer/gastvrouw. In 2014 was ik hoogzwanger met de feestdagen. Dan let je natuurlijk al wat op wat je eet. Geen bereidingen met rauw ei of rauw vlees of vis, je bent voorzichtiger. Ik had de pech om zwangerschapsdiabetes te hebben.

Wat ik deed? Ik nam vooraf contact op met de vriendin die ons uitnodigde en lichtte haar kort in. Ze vroeg me enkele tips over wat ik wél mocht eten en heeft daar rekening mee gehouden. (waarvoor dank Ann, het was een heerlijke avond)

Bespreek het dus vooraf, dan heb je de avond zelf geen hindernissen en hoef je het ook dan niet uit te leggen. Drink jij water? Dat is jouw vrije keuze, daarvoor hoef je niet zwanger te zijn of je verstand kwijt. Ook zonder alcohol kunnen de feestdagen heerlijk zijn. Geen kater de volgende dag, minder gewichtstoename, je herinnert je het hele feest nog,…

Kerst duurt geen 7 dagen!
Kerst is natuurlijk een leuk familiefeest en daar mag jij ook van genieten! Maar je viert geen 7 dagen kerst, toch?! Ik begrijp best dat je bij het kerstdiner niet alles perfect kunt doen, maar hervatten is de boodschap.

De volgende ochtend ga je dus meteen weer door met je vertrouwde afslankprogramma. Wedden dat je dan tijdens de feestdagen nog afvalt, in plaats van aan te komen? Doe de andere dagen van de week echt je best om zeer stipt te zijn en geen uitzonderingen te maken. Je inspanning zal beloond worden!

Ongemerkt minder alcohol drinken, het kan!
Als je omgeving het gewend is dat je meestal wijn drinkt, dan zal het voor hen even wennen zijn wanneer dat stopt. Je hoeft je daar niet voor te verantwoorden, het is jouw keuze.

Vragen ze door: ‘je let toch niet op de lijn? Doe dat morgen dan maar!’ Gooi het dan gerust op ‘gezondheid’. ‘Ik drink even wat minder voor mijn gezondheid, anders staat mijn lever straks op sterk water’ Gooi je er grappend tussen. Wedden dat de discussie afgesloten is?

Hoe kan je nu (redelijk) onopvallend minder alcohol drinken? Kies voor (maximum) een (lees: één) droog wit wijntje of glaasje cava of champagne. Schakel daarna over op water, maar gebruik wel het wijnglas. Zo valt het minder op dat je water drinkt. En geef toe, het voelt ook echt feestelijker om uit een mooi wijnglas te drinken.

Schenk je glas meteen voldoende vol, dan hoef je niet elke 2 minuten weer bij te vullen. Of de vraag te beantwoorden: ‘een wijntje voor jou?’.

Je coach is een inspiratiebron!
Kies voor een heldere bouillon of groentesoep (neem dat desnoods mee als je bij familie eet, maar licht de gastvrouw (of heer) van tevoren in. Een salade Caprese, garnalencocktail, scampi in knoflookolie, rundercarpaccio met bladsla (let op met de pijnboompitten en balsamico die bevatten koolhydraten), oesters…. Er zijn koolhydraatarme voorgerechten genoeg.

Voor het hoofdgerecht zijn vlees of vis met groenten de beste keuze. Misschien wordt er wel een vettere vleessoort geserveerd, maak je daarover voor één keer geen zorgen. Laat wel de koolhydraten (zoals brood, aardappelkroketten, frieten, pasta of rijst…) links liggen.

Het nagerecht is wat moeilijker. Helaas zijn er niet zo veel koolhydraatarme desserts. Laat je niet afschrikken en vraag vooraf naar het geplande dessert. Is het bijvoorbeeld een chocolademousse? Bereid dan thuis voor jezelf de eiwitrijke en koolhydraatarme variant. Neem je mousse mee en vraag of ze die in eenzelfde glas of kommetje kunnen doen als dat van de andere gasten. Zo valt het haast niet op. Zal de gastvrouw bonbons op tafel zetten, neem dan in stukjes gesneden PowerSlim repen mee. Voor elk probleem is er wel een oplossing.

Je PowerSlim Coaches helpt je graag met de buiten-de-deur-eten-tips. Zo heb jij meteen heel wat tips en tricks voor de feestdagen.

Wat als….

 • je je helemaal laten gaan hebt, bij het kerstdiner…. Hervatten is de boodschap. Herpak je programma meteen zeer stipt.
  Tip: schrap je vlagproduct die week even
 • je te veel alcohol op hebt… Drink veel water. Ook al heb je een kater, probeer toch je porties eiwitten te verdelen over de dag.
  Tip: probeer wat extra beweging in te lassen om de schade te beperken
 • je drie dagen op rij moet gaan feesten Bereid je voor en organiseer je goed, zodat je zo weinig mogelijk uitzonderingen maakt. Wees extra stipt de rest van de week.
  Tip: maaltijden overslaan heeft geen zin en brengt je niet sneller bij je doel namelijk ‘blijvend gewichtsverlies’.
 • je nog niemand verteld hebt dat je een afslankprogramma gestart bent Deel het met je naaste familie, niet iedereen heeft het te weten, maar licht de mensen die het dichtst bij je staan even in. Vergeet vooral de gastheer/gastvrouw niet in te lichten, zij kunnen rekening houden met jouw programma.
  Tip: ze hebben jouw hulp nodig om te weten wat je wél mag eten! Dus overlaad hen niet met wat niet mag, maar geef concrete voorbeelden van wat wél kan. Aarzel niet om zelf iets mee te nemen. (gastheer/gastvrouw vooraf inlichten)
 • je gevraagd wordt of je al gewicht kwijt bent… Dat is een indiscrete vraag, je hoeft die ook niet te beantwoorden op een feest.
  Tip: gebruik humor: “zéker een grote kerstkalkoen” (vergeet de grote glimlach niet!) is het geknipte antwoord. “Wat ik normaal aankom met de feestdagen”, werkt ook altijd.

Wacht dus niet op de goede voornemens om iets aan je overgewicht te doen. Je kan nu al een voorsprong nemen! Het is echt zonde om nu de komende weken gewicht aan te komen, dat je er in januari weer af wil, toch?!

Ervaringen van PowerSlimmers
Esther van Prooijen, 29 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
PowerSlimmer in the picture
Catharina Postma , 35 jaar uit Wommels "Ik ben nu ook zelf PowerSlim coach geworden!* "

Mijn coach heeft me nog een jaar lang nabegeleiding gegeven en mij hierin ondersteunt. Daarnaast ben ik nu ook zelf PowerSlim coach geworden!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>