Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
11 februari 2019

Is periodiek vasten gezond?

Er zijn steeds meer onderzoeken beschikbaar over periodiek vasten (intermittent fasting). Wat is nu eigenlijk periodiek vasten en is het gezond?

De laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken beschikbaar waar het onderwerp periodiek vasten (intermittent fasting) wordt aangehaald. Wat is nu eigenlijk periodiek vasten en is het gezond?

Periodiek vasten

Periodiek vasten, ook wel intermittent fasting genoemd, is een manier van eten waarbij je een periode van 12 tot 36 uur niet eet. Periodiek vasten is een natuurlijk proces en werd in de tijd van de jagers en verzamelaars regelmatig toegepast. In deze tijd was er namelijk niet iedere dag voldoende voedsel beschikbaar, waardoor ze op zoek moesten naar voeding en langere periodes niet aten. Het menselijk lichaam heeft miljoenen jaren ervaring met periodiek vasten en in de natuur komt het bij wilde dieren nog steeds voor.

Wat zijn de effecten van periodiek vasten?

Studies tonen aan dat periodiek vasten (intermittent fasting) positieve effecten laat zien op de insulinegevoeligheid en onze veroudering vertraagt. De resultaten komen uit een onderzoek waarbij de onderzoeksgroep om de dag heeft gevast. Het aantal kilocalorieën was op een vastendag (fast day) 25% van de energiebehoefte. Dat wil dus zeggen als iemand zijn energiebehoefte 2.000 kilocalorieën per dag was, ze op een dag 2.000/100 x 25 = 500 kilocalorieën binnenkregen. Op de andere dagen (feast day) waren er geen calorierestricties en aten ze volgens een verantwoord voedingspatroon. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er positieve effecten zijn zoals verbeterde glucosestofwisseling, minder ontstekingsreacties, verlaagde bloeddruk en verbeterde cardiovasculaire (hart en bloedvaten) gezondheid. Onderzoekers geven aan dat er bij periodiek vasten vele positieve gezondheidseffecten worden gezien.

Vasten en PowerSlim?

Bovenstaande onderzoeken zijn veelbelovend, maar in de beginfases van PowerSlim is het niet toegestaan om periodiek te gaan vasten, aangezien je dan in ketose bent. Het advies is om het afslankprogramma van PowerSlim nauwkeurig te blijven volgen. De hoeveelheid eiwitten in de producten van PowerSlim zorgen er namelijk voor dat je er voldoende van binnenkrijgt. Dit is van belang omdat je niet wil dat je spiermassa afgebroken wordt, maar juist wordt opgebouwd. Indien je tijdens deze fase periodiek gaat vasten krijg je minder eiwitten binnen dan dat je nodig hebt. In de stabilisatiefase (fase 3) is het overigens wel toegestaan om het uit te proberen, mits je geen medicatie slikt of diabetes hebt. Mocht je twijfelen overleg dan eerst altijd met je (huis)arts of PowerSlim coach.

Haalbaar in de praktijk?

Ik kan me best voorstellen dat je enerzijds denkt “ik wil dit in de stabilisatiefase best eens uitproberen” en anderzijds denkt “dit lukt mij nooit”. Bovengenoemde is enkel een voorbeeld hoe je periodiek vasten kunt toepassen in de praktijk, maar er zijn meerdere manieren mogelijk. Ik denk dat je vooral moet kijken naar welke methode het beste bij jouw leefstijl past. Een ander voorbeeld wat vaker wordt toegepast is het overslaan van het ontbijt. Bij deze methode eet je een periode van 12-18 uur niet. Dit is dus inclusief de nacht. Indien je gemiddeld 8 uur per nacht slaapt kom je al een heel eind. Het is toegankelijker en uit onderzoek blijkt dat deze manier ook effectief is. Deze manier van vasten kun je één of meerdere keren per week toepassen, bijvoorbeeld om de dag doordeweeks.

Is het geschikt voor iedereen?

Nee, het is niet geschikt voor iedereen. Het is geschikt voor de meeste mensen, maar als je bijvoorbeeld diabetes hebt moet je op letten dat het je bloedsuikerspiegel niet verstoort. Indien je medicatie gebruikt is het advies om eerst te overleggen met je (huis)arts en ook bij twijfel eerst je (huis)arts raadplegen! Zoals eerder vermeld is het ook in de beginfases (fase 1 en 2) van PowerSlim niet toegestaan.

Conclusie

Onderzoekers zijn razend enthousiast over periodiek vasten en ik ook! Er lopen momenteel diverse studies en deze methode gaat steeds meer onder de aandacht komen. De resultaten zijn veelbelovend en ik denk dat het voor de meeste mensen makkelijk toepasbaar is in de praktijk. Ik bedoel dan met name 12-18 uur vasten. Vind je dit lastig? Probeer dan in de stabilisatiefase (fase 3) je ontbijt uit te stellen, dus in plaats van om 08:00 uur om 09:00 uur en als je hier aan gewend bent, in plaats van 09:00 om 10:00 uur etc. Vast niet alle dagen van de week, maar wissel fast day af door feast day.  

Bronnen: 

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht