Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
7 september 2021

In 4 stappen naar een gezonde levensstijl

Ondanks je goede voornemen blijft het soms lastig om vol te houden. Een gezonde levensstijl draait om balans. Maar… alles met mate. Ja die tekst kennen we allemaal, maar hoe doe je dat nou?

Een gezonde levensstijl, die willen we allemaal wel. Vaak niet eens zo zeer om af te slanken, maar vooral ook om lekkerder in je vel te zitten. Af te zijn van dat opgeblazen gevoel of gewoon om je gezondheid te verbeteren. Helemaal zo na de zomervakantie, hebben we juist vaak extra behoefte om weer even wat gezonder te gaan eten, minder alcohol te drinken en meer te bewegen.

Ondanks je goede voornemen blijft het soms lastig om vol te houden. Na dat ene koekje, die lekkere vanille machiatto of tijdens dat gezellige terrasje denk je misschien al snel ‘Ach nu maakt het voor vandaag toch niet meer uit’.

Toch is dat niet zo, want een gezonde levensstijl draait om balans. Maar… alles met mate. Ja die tekst kennen we allemaal, maar hoe doe je dat nou?

Maak voor je zelf een schemaatje, een klein kladje, een notitie in je telefoon. Start vooral vandaag in plaats van volgende week maandag pas. Want we gaan niet de focus leggen op strenge eisen aan jezelf. Maar de focus op je valkuilen en vooral op alle, en dan ook echte alle successen. Hoe klein ze ook zijn. Het roer hoeft niet meteen rigoureus om. Goede voornemens hebben vaak tijd nodig om werkelijkheid te worden, maar worden ook gauw weer losgelaten als het even lastig wordt. In kleine stapjes kom je er ook!

Ik ga je vandaag dus helpen met het concreet maken van jouw doel en het eindelijk bereiken van jouw ideaal. Zit je klaar met pen en papier? Vul maar in!
En ja echt, want je doelen ook opschrijven werkt nou eenmaal veel beter.

Wat is de reden dat ik een gezondere levensstijl wil?

.....................................

Wat houdt een gezonde levensstijl voor mij concreet in?

.....................................

Is mijn doel realistisch? Zo niet, deel je doel dan op in kleinere realistische doelstellingen.

.....................................

Nu je jouw doelstelling op papier hebt staan, gaan we samen aan de slag en succes boeken! Het einddoel is misschien nog een lange weg te gaan. Dus we beginnen bij het begin.

Ik noemde net al even het voorbeeld waar héél veel vrouwen last van hebben: de overtuiging dat de dag verloren is als je een keer “de fout” in bent gegaan. Maar wat je jezelf bijvoorbeeld kan afvragen is of je hebt genoten van je snoepmoment. Kan je volmondig “JA!” antwoorden, dan is het helemaal prima. Laat je snoepmoment dan ook voor wat het is en maak er geen issue van. Dat ene snoepje is niet zo erg. De gedachte dat je je goede voornemen toch al verpest hebt en het door-snoepen dat daar vaak onlosmakelijk mee verbonden is, zorgt juist voor het échte probleem.

Stap 1. Maak je huidige gedrag inzichtelijk

Je agenda wordt je leidraad en je succesverhaal. We geven je graag een trucje om jezelf scherp te houden. Het gaat als volgt; iedere keer als je iets lekkers hebt gegeten, wat volgens jou niet bij jouw gezonde levensstijl past, zet je een klein kruisje bij die dag. Klinkt gek? De reden dat ik je deze tip geef, is dat je heel snel en makkelijk inzicht krijgt in je eigen snoepgedrag, zonder dat daar een eetdagboek voor nodig is.

Eetdagboekjes worden namelijk vaak als tijdrovend gezien, vermoeiend, plus ze zorgen ervoor dat je beter oplet gedurende de dagen dat je het bijhoudt. Voor de één een oplossing om beter te eten, voor de ander drie dagen beter eten en niet inzichtelijk hebben wat er mis gaat.

Wat is het voordeel van de kruisjes? Ik hoor heel vaak; “Eigenlijk eet ik helemaal niet zo ongezond”. “Ik snoep helemaal niet zo veel”. Terugkijkend op je eetpatroon heb je vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je herinnert je wel de etentjes. Maar niet dat dropje tussendoor op kantoor. Of die koekjes bij de koffie toen je ging lunchen. Dat extra tussendoortje, omdat je honger had, maar nog niet gekookt. Al deze puntjes tellen mee! Zie je dus bij gisteren al een kruisje staan, dan kan je er bewust voor kiezen om vandaag de verleiding te weerstaan.

Inzicht krijgen in je huidige gedrag is een belangrijke eerste stap om aanpassingen te maken.

Stap 2. Verander je mindset!

Dit is misschien wel de moeilijkste van allemaal. Maar verander je mindset! Word niet boos op jezelf als het niet gelukt is. Leg jezelf geen strenge regels op, maar probeer te leven met de volgende regel:

Ik mag alles eten, maar ik kies ervoor om het niet te doen. 

Op het moment dat je jezelf oplegt dat je iets niet mag, dan wil je het juist. Op het moment dat je iets moet, dan wil je het niet. Ons hoofd werkt helaas zo. Ik mag niet snoepen. Waar heb je vervolgens zin in.. Juist, iets lekkers! ‘Ik moet gaan sporten. klinkt het bijna als een straf. Of ‘Even na het eten een flinke ronde gaan wandelen’, daar krijg je toch al vanzelf zin in?

Stap 3. Leer jezelf gezond gedrag aan

Denk hierbij aan dagelijks 250 gram groente per dag, voldoende water drinken, een goed boek lezen om lekker te ontspannen, op tijd naar bed en een rondje wandelen voor de nodige beweging. In deze drukke samenleving vergeten we al snel om goed voor onszelf te zorgen. Gezonde voeding en beweging is natuurlijk een bekend onderdeel van een gezonde levensstijl, maar de nodige ontspanning is ook echt ontzettend belangrijk.

Twee belangrijke tips: deel het op in kleine stapjes en plan het in.

We noemden een heleboel onderdelen van een gezonde levensstijl op, maar voordat je de handdoek in de ring gooit raden we je aan om met één onderdeel te beginnen. Door jouw doel op te delen in kleine stapjes wordt het veel gemakkelijker om er mee aan de slag te gaan en gemotiveerd te blijven.

Pak daarnaast je agenda en plan jouw doelen bewust in. Je zult zien dat je hier dan veel eerder ook echt de tijd voor gaat nemen. Wanneer neem je tijd voor je rust- en ontspanningsmomentjes bijvoorbeeld? Ga lekker in bad of boek eens een lesje yoga. Of spreek af met een vriendin om iedere woensdagavond te gaan wandelen of zondag lekker naar de bossen met het gezin. De natuur geeft rust en tegelijkertijd heb je ook je portie beweging te pakken.

Maak voor je boodschappen ook lijstjes. Bedenk alvast wat je de komende dagen of week wilt gaan eten. Lekker met veel groente, eiwitten en gezonde vetten. Op onze site vind je genoeg inspiratie voor koolhydraatarme recepten.  www.psfoodandlifestyle.nl/koolhydraatarmerecepten Door vooraf te bedenken wat je gaat eten en de voedingsmiddelen ook al in huis hebt, wordt de stap om gezond te eten veel gemakkelijker.

Stap 4. Geniet!

Af en toe jezelf verwennen met iets lekkers mag! Maar kies er dan bewust voor en zorg ervoor dat je ook echt kan genieten van je snoepmomentje. Maak er een klein feestje van voor jezelf en kies een product dat je ook écht lekker vindt.

Zelf ben ik bijvoorbeeld gek op toetjes. Een etentje is dan ook niet geslaagd zonder een dessert. En geloof me, dat toetje gaat op.. hoe groot ook. Maar tegenwoordig heb ik iets nieuws. Tijdens het eten stel ik mezelf de vraag; “Vind ik dit echt lekker?”. Is het antwoord ’nee’, dan is het ook prima om het te laten staan. Is het antwoord; Ja. Dan geniet ik van mijn toetje, tot ik er genoeg van heb. Het toetje hoeft dus ook niet op.

Geniet ook van de momenten dat je iets hebt afgeslagen. Vaak ervaren mensen iets afslaan als negatief. Of het gevoel dat je moet verantwoorden waarom je nee zegt. “Nee, dankjewel” is voldoende. Ook als iemand zo z’n best heeft gedaan op een zelfgemaakte taart. Plus maak er een succesje van, want successen mag je vieren! Alleen wordt deze keer de beloning niets eet- of drinkbaars, maar in iets anders. Een extra gaatje in je broekriem, een filmpje op de bank, een tijdschrift, gezichtsbehandeling of dat lekkere geurtje. Zet bij elk succes dan ook een krulletje in je agenda! Want jezelf herinneren aan de goede momenten zorgt voor een extra portie zelfvertrouwen.

Nog een paar praktische tips

  • Maak bij je maaltijden gebruik van een kleiner bordje. Je schept onbewust minder eten op;

  • Neem voor het eten een glas water. Je dorst is gestild en je honger is minder groot;

  • Kies voor een koolhydraatarme, eiwitrijke maaltijd. Dit verzadigt beter, langer en zorgt voor een minder snelle piek in je bloedsuikerspiegel;

  • Neem de tijd om te eten;

  • Snack met groenten of fruit in combinatie met wat kwark;

  • Breng je partner, familie, vrienden en/of collega’s op de hoogte van je doel zodat zij begrijpen wat je aan het doen bent.

Lukt het je niet alleen, schakel dan de hulp in van één van onze voedingscoaches. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Iemand die je steunt, motiveert en af en toe weer op het rechte pad zet zorgt voor succes.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht