Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
22 mei 2019

Hoe verlaag ik met een ketogeen dieet mijn cholesterol?

Als diëtist geef ik graag meer uitleg over het ketogeen dieet en antwoord op de vraag; kan ik mijn cholesterol verlagen met een ketogeen dieet?

Afgelopen maandag 20 mei 2019 was er bij Radar Extra een aflevering waar ze cholesterolwaarden bestrijden met een koolhydraatarm/ketogeen dieet en het vermijden van “Ultra-processed food”/ bewerkte voeding. Eerder schreven we dat diabetes type 2 omkeerbaar is door middel van voeding. Tijd om nu eens iets over cholesterol te schrijven. Kun je alleen met voeding en zonder medicatie ook je cholesterol verlagen? Eerst zal ik wat dieper ingaan op wat cholesterol is. Vervolgens zal ik meer uitleg geven over het ketogeen dieet en antwoord geven op de vraag; kan ik mijn cholesterol verlagen met een ketogeen dieet?

Cholesterol

Cholesterol is eerder een vijand dan een vriend voor velen. Desalniettemin is cholesterol een vetstof die belangrijk is voor de opbouw van lichaamscellen, hormonen en vitamine D. Elk lichaam heeft behoefte aan cholesterol. Bij opgroeiende kinderen en baby’s is cholesterol onmisbaar voor de opbouw en werking van de hersenen.

In België wordt gekeken naar de hoeveelheid cholesterol in milligram per deciliter bloed. Het aanbevolen cholesterolgehalte in het bloed is daar < 190 mg/dl.

In Nederland kijken we naar de hoeveelheid cholesterol per liter bloed. Dit wordt uitgedrukt als millimol per liter (mmol/l). Een totaal cholesterolgehalte lager dan 5,0 mmol/l wordt als normaal beschouwd.

Maar eigenlijk gaat het om de verhouding tussen goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL). HDL-cholesterol neemt het cholesterol weg uit het bloed en brengt het naar de weefsels. LDL-cholesterol doet net het omgekeerde. Dit cholesterol wordt vanuit de weefsels naar het bloed vervoerd. Deze verhouding tussen HDL en LDL noemen we de cholesterolratio en wordt berekend door het totale cholesterolgehalte te delen door het HDL-gehalte. De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn. De cholesterolratio is een goede voorspeller voor het risico op hart- en vaatziekten.

 

Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is een dieet dat heel weinig koolhydraten bevat, waardoor je lichaam effectief vet gaat verbranden. Het PowerSlim programma werkt ook volgens dit principe.

De naam ketogeen dieet is afgeleid van de term ketose. Ketose is een proces waarbij je lichaam overschakelt op de verbranding van vetten in plaats van koolhydraten. De twee voornaamste energieleveranciers voor het lichaam zijn koolhydraten en vetten. Als je weinig koolhydraten eet, wordt je lichaam gedwongen om op vetverbranding over te schakelen om aan de energiebehoefte te voldoen.

Hoewel er geen strikte criteria voor het ketogeen dieet bestaan, bevat ketogene voeding op de lange termijn altijd erg weinig koolhydraten, relatief veel vet en een gemiddelde hoeveelheid eiwitten.

Op de korte termijn hoeft een ketogeen dieet niet rijk aan vet te zijn. Het lichaam kan namelijk ook het opgeslagen lichaamsvet als energiebron gebruiken als je heel weinig koolhydraten eet. Mensen met overgewicht hebben meer vet en komen daardoor makkelijker in de vetverbranding. Dit is mogelijk zolang je overtollig lichaamsvet hebt. Als je daarna nog in ketose wilt blijven moet je het vet dat nodig is om je lichaam van energie te voorzien uit je voeding halen.

Ketogeen dieet en een verbeterd cholesterolprofiel

Het HDL-cholesterol, ook wel bekend als het goede cholesterol, wordt door het ketogene voedingspatroon positief beïnvloed. HDL-cholesterol zorgt voor de afvoer van overtollig cholesterol vanuit de cellen en voert het af naar de lever. Zie het als een soort kruiwagentjes die de rotzooi uit je cellen via je bloed afvoeren naar je lever. Vanuit je lever wordt het gerecycled en afgebroken en verder afgevoerd. Op deze manier verhindert het dat er te veel cholesterol ophoopt in de bloedvaten die zo verstopt kunnen raken. Door voldoende inname van gezonde vetten wordt het HDL-cholesterol bevorderd.

Cholesterolratio. Omdat de ene soort verantwoordelijk is voor de aanvoer en de andere soort voor de afvoer van cholesterol gaat het uiteindelijk om de verhouding tussen LDL en HDL. Als je koolhydraatarm en eiwitrijk eet verhoogt je HDL-cholesterol spiegel en verbetert dus je cholesterolratio. Op deze manier is er meer HDL voorhanden en kunnen hart-en-vaatziektes worden voorkomen.

 

Conclusie

Wij zijn ontzettend blij dat het bij een steeds groter publiek bekend wordt dat je met voeding en leefstijl ziekte kunt voorkomen en genezen. In plaats van ziekte met medicijnen bestrijden die meestal ook nog eens vervelende bijwerkingen hebben. Mede dankzij vooruitstrevende artsen en wetenschappers zoals die uit het filmpje kunnen we steeds meer mensen helpen écht gezond te worden. En wat is nu mooier dan zonder medicijnen en mét gezonde voeding en beweging je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolwaarden te kunnen normaliseren?

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht