Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
16 juli 2018

Het belang van een goede zuurbalans

Om gezond te leven heeft ons lichaam evenveel behoefte aan zure en basische voedingsmiddelen.

Een goed zuur-base evenwicht is van belang voor een gezond lichaam. Voor een ideale zuurbalans, op basis van ons dagelijks voedingspatroon, geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basische- en slechts 20% zuurvormende producten. In de praktijk blijkt echter dat wij, vanwege ons westers voedingspatroon, per dag slechts 30 à 40% basisvormend en maar liefst 60 à 70% zuurvormend voedsel consumeren. We eten dus te veel voedingsmiddelen die tot verzuring leiden.

Wat is het zuur-base-evenwicht eigenlijk?

Een hele reeks verschillende stoffen spelen een rol in de werking en de opbouw van ons lichaam: tientallen suikers en vetzuren, een twintigtal soorten aminozuren, een grote hoeveelheid vitaminen en wel meer dan honderd mineralen en sporenelementen.

Ondanks hun enorme verscheidenheid, kunnen we ze indelen in twee grote groepen: zure en basische substanties. Ondanks hun tegengestelde eigenschappen, vullen deze twee soorten stoffen elkaar uitstekend aan. Om gezond te leven heeft ons organisme evenveel behoefte aan beide soorten. Als deze zure en basische substanties in gelijke hoeveelheid voorkomen, dan ontstaat een evenwicht, die we het zuur-base-evenwicht noemen. 

Verzurende, basische en zure voedingsmiddelen

Voeding speelt een sleutelrol in het zuur-base-evenwicht. We kunnen onze voedingsmiddelen opdelen in drie groepen: verzurende, basische en zure voedingsmiddelen. Verzurende en basische voedingsmiddelen worden gedefinieerd in functie van het effect die ze hebben op ons lichaam. De derde groep wordt bepaald aan de hand van de eigenschappen van de stof zelf, namelijk de zure smaak.
Het belangrijkste is voornamelijk het effect van voeding op ons lichaam. Een voedingsmiddel kan namelijk bijvoorbeeld basisch zijn, maar toch een verzurend effect hebben. Denk maar aan witte suiker, die de zure smaak van bepaalde fruitsoorten neutraliseert. Wanneer we deze witte suiker verwerken, ontstaan verschillende zuren in ons lichaam en heeft witte suiker dus een verzurende werking.

Zuren

Deze voedingsmiddelen bevatten veel zuren en hebben dus een zure smaak. De belangrijkste zure voedingsmiddelen zijn:

  • Zure fruitsoorten: mandarijnen, citroen, sinaasappels, aardbeien, bessen, pruimen, abrikozen, bepaalde appelsoorten;

  • Zure groenten: tomaten, tuinkers, rabarber;

  • Melkwei: yoghurt, karnemelk, kwark, kefir;

  • Azijn.

Hier gaat het voornamelijk om zwakke zuren, met andere woorden mensen die zuren gemakkelijk oxideren (‘verbranden’) kunnen deze voedingsmiddelen eenvoudig omzetten in basen om zo het lichaam te neutraliseren. Mensen die overgevoelig zijn voor zuren, kunnen deze middelen niet oxideren, waardoor een verzurend effect ontstaat.

Basen

Basevormende voedingsmiddelen zijn voornamelijk plantaardige producten die mineralen en zwakke organische zuren bevatten. Hieronder vallen:

  • Bijna alle groenten: slasoorten, groene bonen, kool, wortelen, rode biet (behalve tomaat) etc.;

  • Aardappelen;

  • Melk, room, boter;

  • Bananen;

  • Avocado;

  • Amandelen, kastanjes ;

  • Gedroogde vruchten: rozijnen, dadels;

  • Maïs;

  • Ongeraffineerde suiker.

Deze voedingsmiddelen werken enerzijds neutraliserend omdat ze rijk zijn aan basen of heel weinig tot geen zure stoffen bevatten en anderzijds omdat ze geen zuren aanmaken bij de opname in ons lichaam. Deze voedingsmiddelen moeten worden gegeten wanneer het zuur-base-evenwicht is verstoord.

Verzurende middelen 

Zuurvormende voedingsmiddelen bevatten vaak veel eiwitten, vetten of koolhydraten.  Onder de verzurende producten vallen onder andere:

  • Vlees, gevogelte, vleeswaren;

  • Vis;

  • Schaal- en schelpdieren;

  • Eieren;

  • Pittige kazen;

  • Thee, wijn, koffie;

  • Industrieel gezoete dranken: frisdrank;

  • Suikerrijke producten: chocolade, gebak, snoepjes, etc.;

  • Plantaardige oliën;

  • Volkorengranen: tarwe, haver, gierst, etc.;

  • Peulvruchten, brood, pasta.

Symptomen van verzuring

Er worden zeer veel klachten ervaren ten gevolge van een verkeerde zuurtegraad. Gebrek aan energie, vermoeidheid, verlies aan spierkracht en mentale weerbaarheid zijn verschillende algemene symptomen die kunnen optreden. Daarnaast kan verzuring ook een invloed hebben op de gemoedstoestand en kan het onder andere klachten zoals, hoofdpijn, haaruitval, ontstoken tandvlees, zure maagoprispingen, buikkrampen of een droge huid, met zich meebrengen.

6 eetregels voor een goed zuur-base-evenwicht

De belangrijkste principes waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitkiezen van voedingsmiddelen zijn samen te vatten in deze algemene regels:

  1. Het is belangrijk dat een maaltijd niet enkel uit verzurende of zure voedingsmiddelen bestaat, maar dat deze ook basische producten bevat. Een maaltijd bestaande uit vlees, pasta en groenten is dus beter dan alleen vlees en pasta.
  2. Er mogen niet te vaak zure voedingsmiddelen na elkaar gegeten worden. Bij een grotere inname van zuren worden de basische reserves aangesproken. Indien in een korte tijd meerdere zure producten worden gegeten, kunnen deze reserves uitgeput geraken.  
  3. Een voedingspatroon dat uitsluitend bestaat uit basische, plantaardige producten is mogelijk, maar dit is slechts aan te raden voor een beperkte periode van 1 tot 2 weken. Een basisch dieet mag slechts gedurende een korte tijd gevolgd worden, om het risico op eiwitdeficiëntie te vermijden.  
  4. Een maaltijd moet uit meer basische dan verzurende voedingsmiddelen bestaan en de hoeveelheid is nog belangrijker wanneer het lichaam verzuurd is, of wanneer een persoon overgevoelig is voor zuren. Hoe meer het lichaam is uitgeput, hoe minder het de basische reserves kan aanspreken voor de bufferwerking.
  5. De hoeveelheid zure en verzurende producten die gegeten kan worden hangt af van de persoonlijke stofwisselingscapaciteit. Iedereen kan een bepaalde hoeveelheid zuren verdragen. Deze hoeveelheid mag niet overschreden worden omdat dan ook de capaciteit van het lichaam wordt overschreden. Deze tolerantiegrens is individueel en kan variëren in de tijd.
  6. Zure voedingsmiddelen moeten gegeten worden wanneer het lichaam klaar is om ze te verwerken.  Een sinaasappel kan dus bij voorkeur beter in de namiddag gegeten worden dan ’s morgens vroeg.

Hierbij nog één extra regel voor de PowerSlimmers:

       7. Je zult misschien wel eens gehoord hebben dat je tijdens het afvallen ook verzuurd kunt raken. Dit klopt deels, omdat je bij sommige diëten bepaalde (basische) voedingsmiddelen weglaat. Het zuur-base evenwicht kan hierdoor verstoord raken. Tijdens het PowerSlimmen hoef je hier gelukkig niet bang voor te zijn. De basisregels van het PowerSlim programma dragen er dan ook aan bij dat jij niet verzuurd raakt.  Belangrijk is dus om je aan de aanbevolen 100-300 gram groente bij de lunch en 100-300 gram groente bij te diner te houden. Drink verder voldoende water en zorg ervoor dat je je supplementen goed slikt.

Bronnen

  • Vasey, C. (2014). Het zuur-base evenwicht. België: Deltas. 

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer


div> div> div>
Terug naar overzicht