Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
8 oktober 2018

Havermout, een superfood?

Havermout is een graan dat niet tot nauwelijks bewerkt is en van nature geen gluten bevat. Daarnaast heeft havermout een aantal bewezen gezondheidsvoordelen.

We kunnen havermout niet meer uit de schappen wegdenken. In iedere supermarkt waar je komt, kom je deze graansoort tegen. Ook op het internet vind je diverse blogs en recepten met havermout, van granola tot bananenbrood en van smoothies tot verantwoorde tussendoortjes. Nu de dagen weer korter en kouder worden hebben veel mensen weer zin in een warm ontbijtje. Reden genoeg dus om wat over deze veelzijdige graansoort te vertellen.

Graansoort

Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver. Het wordt doorgaans gebruikt voor de bereiding van het ontbijt, veelal in papvorm. De haverkorrel wordt gewassen en ontdaan van zijn kroon, dit komt omdat de buitenste schutblaadjes van de graankorrel niet eetbaar zijn. De korrels worden verhit en in stukjes geknipt en vervolgens worden ze gestoomd en plat gedrukt.

Bij volkoren havermout worden de korrels eenmaal door midden geknipt, waardoor de meeste vezels behouden blijven en de bereidingstijd langer is. Hoe vaker de korrel door midden is geknipt hoe minder vezels en korter de bereidingstijd. Volkoren heeft de voorkeur. Bij kant-en-klare havermout, dit is vaak een soort poeder, wordt de haver eerst voorgekookt en daarna fijngemalen.

Gezondheidsvoordelen van havermout

Havermout is een graan dat niet tot nauwelijks bewerkt is en van nature geen gluten bevat. Het kan echter wel besmet zijn met glutenbevattende granen tijdens het productieproces, waardoor het niet 100% glutenvrij is. Havermout is rijk aan vezels, bevat gezonde vetten en eiwitten. Daarnaast bevat het vitamines en mineralen zoals vitamine B1, zink, magnesium en ijzer. Ook zitten er net als in andere granen koolhydraten in haver. Dit zijn echter wel de koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet snel doen stijgen.

Havermout heeft een aantal bewezen gezondheidsvoordelen:

  • Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
    Een te hoog cholesterol gehalte kan op de lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Uit diverse studies is gebleken dat havermout het cholesterolgehalte kan verbeteren, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleind wordt. Dit effect komt met name door de vezel beta-glucan in havermout.

  • Positief effect op diabetes
    Mensen met diabetes hebben vaak te maken met schommelde bloedsuikerspiegels. Bovengenoemde vezel (beta-glucan) zorgt ervoor dat bloedsuikerspiegels stabiliseren, waardoor mensen minder snel pieken en dalen hebben.

  • Verzadigend gevoel
    Havermout zorgt voor een verzadigd gevoel. Dit komt door de hoeveelheid vezels die in dit product zitten. De vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten in het product langzamer worden afgegeven in het bloed. Bovendien zorgen de vezels voor een vertraagde maaglediging.

  • Stoelgang
    De hoeveelheid vezels in havermout hebben een positief effect op onze stoelgang. Dit effect wordt versterkt door de inname van voldoende vocht en regelmatige lichaamsbeweging.

Nadelen?

Sommige mensen zijn sceptisch over havermout omdat het net als veel andere plantaardige bronnen fytinezuur bevat. Fytinezuur is een stof dat door planten wordt aangemaakt om zich te verdedigen tegen planteneters. Fytinezuur zorgt er bij mensen voor dat bepaalde voedingsstoffen, met name vitamine en mineralen, minder goed opgenomen worden in de darmen. De oplossing is eenvoudig door het product voor gebruik te weken in warm water. Door havermout te weken wordt er een stofje geactiveerd wat ervoor zorgt dat fytinezuur wordt afgebroken.

Havermout en PowerSlim

In zowel het PowerSlim als het PowerSlim Balance assortiment hebben wij havermout of muesli met havermout, waardoor onze PowerSlimmers kunnen genieten van een heerlijke ontbijtje met havermout. In de begin fases kun je kiezen voor de PowerSlim havermout en vanaf fase 2B is gewone havermout en onze PowerSlim Balance muesli met havervlokken toegestaan. Zeker de moeite waard om te proberen.

Recepten

Nog wat extra inspiratie nodig? Hierbij wat lekkere receptjes met (PowerSlim) havermout. Smakelijk!

Fase 1: Havermout pannenkoekjes

PowerSlim havermout pannenkoekjes

Ingrediënten

  • 1 zakje PowerSlim havermout

  • 1 tl kaneel

  • 0.5 el olijfolie

  • Zoetstof naar smaak

Bereidingswijze
Bereid de inhoud van het zakje PowerSlim havermout met 100 – 110 ml water. Verhit de olie in een koekenpan en doe het beslag in de pan. Bak het pannenkoekje aan beide kanten circa 5 minuten. Besprenkel met zoetstof en strooi er een beetje kaneel over.

Tip: Ook lekker met een beetje PowerSlim chocoladepasta of PowerSlim jam en vanaf fase 2 met peer, appel, blauwe bessen of aardbeien.

Fase 2B: Kwark met PowerSlim Balance muesli en rood fruit

PowerSlim Balance muesli

Ingrediënten

  • 3 el PowerSlim Balance muesli

  • 150-200 g halfvolle kwark

  • 100 g rood fruit

Bereidingswijze

Doe de kwark in een kom en verdeel de muesli het fruit eroverheen.

Fase 3: Havermout met banaan en noten

Balance muesli met banaan

Ingrediënten

  • 3 el havermout (of PowerSlim Balance muesli)

  • 150-200 g volle kwark

  • 1 kleine banaan, in schijfjes

  • 1 tl kokosschaafsel

  • ½ tl kaneel

Bereidingswijze

Meng de kwark met de havermout (of PowerSlim Balance muesli), banaan en de kaneel. Verkruimel de kokossnippers eroverheen.

Conclusie

Al met al hebben jullie kunnen lezen dat havermout diverse gezondheidsvoordelen kent en dat het prima past binnen een verantwoord voedingspatroon. Vanwege de gezondheidsvoordelen denk ik dat het als superfood gezien mag worden. Het blijft natuurlijk altijd belangrijk om te variëren. Neem dus de ene keer een gebakken eitje in de ochtend en de andere keer kwark met noten en fruit en kies dan weer eens voor havermout. Smakelijk eten!

Bronnen

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

div> div> div>
Terug naar overzicht