Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
19 januari 2018

Geniet meer door mindful te eten

Je kunt jezelf aanleren om mindful te eten waardoor je meer van je eten zult genieten, daarnaast merk je ook sneller dat je vol zit.

Waarschijnlijk heb je het woord ‘mindfulness’ al wel eens eerder gehoord. Maar wat is mindfulness dan eigenlijk precies?

Eén omschrijving van mindfulness is; bewust aandacht geven aan dat wat er is, als het er is, zolang het er is en dat op een niet-oordelende manier. Deze omschrijving is omslachtig beschreven, maar eigenlijk staat het voor het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. We doen namelijk regelmatig dingen op de ‘automatische piloot’. Dat wil zeggen dat we taken uitvoeren zonder dat we hier bewust mee bezig zijn of bewust de keuze maken om de taak uit te voeren zoals tandenpoetsen, boodschappen doen of autorijden. Maar ook eten is vaak iets waar we niet bewust bij stil staan. Dit kan zich uiten in gewoonten, wanneer je bijvoorbeeld iedere dag om 12 uur ’s middags vier boterhammen met kaas eet.

In deze column ga ik dieper in op wat ‘mindful eating’ precies is en hoe ook jij dit toe kunt passen in je dagelijkse leven. Mindful eating kan simpel omschreven worden als eten met aandacht. Dit betekent dat je het eetmoment vertraagt en hierbij tijd neemt om, op een niet oordelende manier, aandacht te geven aan de gedachten en emoties die naar boven komen.

De gevolgen van eten zonder aandacht

Wanneer je eet zonder aandacht besef je niet goed dat je aan het eten bent. Ook ervaar je niet wat je aan het eten bent, aangezien je weinig aandacht besteed aan de smaak van het product. Je besteedt geen aandacht aan de signalen van je lichaam en je voelt dus ook niet wanneer het aangeeft genoeg te hebben. Dit heeft weer tot gevolg dat je onbewust meer eet dan dat je nodig hebt. Doordat je minder aandachtig eet ervaar je minder emoties, waardoor je minder geniet van het eten. Bovendien kan overeten leiden tot schuldgevoelens en deze emoties maken de kans op een volgende ‘eetbui’ alleen maar groter.

De drie stappen van mindfulness

Mindfulness kan praktisch gezien in drie stappen worden toegepast:

  1. Stop 

Het is belangrijk om regelmatig even te stoppen met wat je aan het doen bent. Dit klinkt misschien simpel, maar vaak schiet dit er in het dagelijkse leven bij in.

  1. Land in het moment

Na het stoppen sta je jezelf toe om te landen in het huidige moment. Je kunt hierbij even gaan zitten. Geef aandacht aan je ademhaling en aan het feit dat je zit of staat en wat dit je laat voelen.

  1. Bekijk wat zich toont

Vervolgens bekijk je wat er gebeurt; welke emoties en gedachten komen naar boven? Het is belangrijk dat je je niet mee laat voeren in deze gedachten maar deze op een niet oordelende manier bekijkt. Bijvoorbeeld: Ik merk op dat mijn gedachten afdwalen naar de pizza die ik gisteren gegeten heb en ik voel mij hier slecht over omdat ik deze helemaal opgegeten heb. Doordat je de gevoelens en emoties opmerkt, maar hier niet in blijft hangen kun je hier op een niet-oordelende manier naar kijken. Je leert ze als het ware ‘los’ te laten.

Met mindfulness wordt geleerd om objectief te kijken, zonder oordelen. Mindfulness kan dus een tool zijn om je minder te leren focussen op negatieve gedachten die je bij en rondom eten kunt ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je vindt dat je weer eens teveel gegeten hebt. Maar mindfulness kan je ook helpen om de volgende keer met meer aandacht te eten waardoor je voorkomt dat je onbewust meer eet dan dat je nodig hebt.

Tips

Met deze tips kun jij alvast aan de slag om op een meer mindful manier te gaan eten:

  • Probeer (indien mogelijk) eens een maaltijd alleen in stilte te eten. Observeer hierbij welke gedachten en gevoelens in je opkomen tijdens het eten.
  • Laat je niet afleiden tijdens het eten door de TV, computer of telefoon.
  • Kauw langer op je eten, denk na over wat je aan het eten bent.
  • Leg tijdens het eten regelmatig je bestek even neer en land in het moment.
  • Probeer heel bewust te genieten van de dingen die je eet. Op deze manier voorkom je dat je meer eet dan je nodig hebt omdat je sneller verzadigd bent.

Oefening

Door het regelmatig uitvoeren van de volgende oefening kun je leren om op een meer mindful manier te eten:

  1. Bekijk wat je gaat eten. Bekijk de vorm en kleur. Hoe ziet de kleur en vorm er voor en na bereiding van het eten uit? Vind je het er aantrekkelijk uitzien of juist niet?
  2. Ruik aan hetgeen wat je gaat eten. Zowel voor als na bereiding. Is er iets veranderd aan de geur? Wat vindt je van de geur, lekker of juist niet? Ruikt het fris, kruidig, vers?
  3. Kauw niet meteen op het eten zodra je het in je mond stopt en slik het ook niet meteen door na een aantal keer kauwen. Ben je bewust van de smaak en textuur van het eten. Wat vind je van de textuur van het eten? Hoe is de smaak? Hoor je geluid wanneer je het eten kauwt?

Heb jij al eens eerder iets aan mindfulness gedaan? Wat vond je daarvan?

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht