Eiwitdieet op het werk: 5 tips voor succes!

Diëtist PowerSlim
28 september 2015

Daar ga je dan, de kantine in, het zelfbediening gedeelte voorbij. Je gaat zitten met vreemd groen, vloeibaar ‘spul’ voor je. Je ziet je collega’s al gniffelen. Je hoort de commentaren al. ‘Wat heb jij nu bij?’ ‘Jakkes, dat ziet er vies uit!’ ‘Zou het even vies smaken als het eruit ziet?!’ Met schaamrood op je wangen leg je uit dat je dit enkele weken moet volhouden, omdat je te dik bent. Je zou het liefst van de rest van de middagpauze je werkplek ontvluchten.

Als dit jou bekend in de oren klinkt, dan heb jij dringend behoefte aan wat tips. Want een eiwitdieet is al lang niet meer vies en vloeibaar. Je kunt je doel bereiken met eiwitrijk brood, pasta, lasagne, snacks en soep…. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een eiwitrijke en koolhydraatarme variant van. Gelukkig maar, want zelf heb ik nog een volledig gebit, en dus wil ik graag voedsel waarop ik kan kauwen, geen papjes.

5 tips voor een succesvol eiwitdieet:

Ben jij ook bezig met wat anderen van je denken? Ik althans wel. Eerlijk, ik ben niet het extraverte type dat daar niets om geeft. Dus geef ik je graag tips om je eiwitdieet ook op je werk vol te houden. Want we spenderen heel wat van onze tijd op die werkvloer.

1. Plan je maaltijden vooraf Zet alles voor je eiwitdieet netjes klaar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dus je lunch én je tussendoortjes zet je voortaan ’s avonds al klaar. Zorg ook dat je áltijd een eiwitrijke snack in je bureau liggen hebt, want er is vast weer iemand jarig binnenkort. Met een lekkere snack lukt het je vast om te bedanken voor een stukje taart. (bijv. met de lékkerste reep uit het assortiment)

2. Zorg dat je ’s middags een smakelijk gerecht mee hebt. Een eiwitdieet hoeft niet veel tijd te kosten: denk aan een salade met eiwitrijke, knapperige BBQ bolletjes er doorheen. Tip: Maak de salade op voorhand in een luchtdichte pot (bijv. een goed omgespoelde jampot) dit blijft wel 3 dagen houdbaar in de koeling (doe eerst een beetje dressing en daarna de hardste groenten, dan de zachtere groenten, de sla doe je helemaal op het laatst). Of kies een eiwitrijke soep. Het valt ook helemaal niet op als je een portie eiwitrijke rijst met wok-groenten meeneemt. Te veel werk? Nee hoor, je maakt gewoon een dubbele portie voor het diner ’s avonds. Of je kiest voor 2 sneetjes eiwitrijk sesam lijnzaadbrood, heerlijk belegd met kip en groenten. Je collega’s hebben niet eens iets in de gaten dat je een eiwitdieet volgt!

3. Schaam je niet, roep eerder op tot aanmoediging! Hebben je collega’s het wel gezien of heb jij het hen verteld? Schaam je dan niet! Je hoeft niet rood aan te lopen omdat jij een gezond lichaam wilt! En er ook iets voor over hebt om dat te bereiken. We schamen ons toch ook niet als we fruit eten of gaan joggen! Jij koestert je lichaam en wil het geven wat het nodig heeft. Dat is niet zwak, dat is juist erg sterk van je! Ten slotte weet ik wel heel erg zeker, dat je niet de enige bent die de weegschaal liever ziet zakken, dan stijgen! In een maatschappij waar heel wat mensen kampen met overgewicht zou het wel zeer vreemd zijn als jij de énige was die wil afvallen! Dus spoor je collega’s aan om mee te doen met het eiwitdieet, het is wetenschappelijk aangetoond dat dit de meest effectieve manier is om gezond aan je gewicht te werken! (1,2,3)

4. Neem 1.5 liter water mee. En drink die natuurlijk ook op! Je zal de eerste weekjes iets vaker naar het toilet moeten. Maar geloof me, dat gaat voorbij. Je mag heel wat over hebben voor je baan, maar onze gezondheid krijgt vaak niet de aandacht die het verdient! Je lichaam heeft dat water nodig om gezond te blijven. Dus als je, net als ik, veel uurtjes in je auto doorbrengt, drink voldoende water.

5. Hou je aan een vaste regelmaat. Eet dus elke 2 á 2,5 uur een eiwitrijk product. Zo verdeel je de eiwitten mooi over de dag en hou je je verbranding gaande.  Vroeg-, late-, of nacht dienst? Je dag begint als je op staat, dus moet je ook iets eten. Of je nu kiest voor eiwitrijke havermout of een eiwitrijke soep, dat maakt niets uit. Daarna eet je elke 2,5 uur. Let op dat je voldoende slaapt, want een gebrek aan rust zorgt dat je meer wil gaan eten! Mag jij op je werk niet eten tijdens je korte pauzes, kies dan voor een vloeibaar eiwitrijk drankje, zoals een aardbei smoothie.

Collega’s zijn geen coaches, wel supporters

Je bent al heel wat kilo’s kwijt, maar je BMI is nog steeds hoger dan 27 en je wil dus nog wat afvallen. Maar je omgeving zegt gek genoeg dat je nu écht moet stoppen, dat het anders vast niet meer gezond is.

Voor mij als diëtiste is dit voorbeeld erg herkenbaar! Het gebeurt heel vaak. Een coach kan je hierbij helpen, aan de hand van je BMI én vetpercentage kan die samen met jou bekijken of het nodig is om je doel aan te passen.

Laat je niet uit het veld slaan! Wat er ook gebeurt, wat iemand ook zegt: Ga door! Laat (gemene) opmerkingen je niet raken. Laat je door niets afbrengen van jouw doel!

Proteïnedieet, synoniem voor saai eetpatroon?

Kies een programma waarbij lekker eten centraal staat. 6 groene blubberige glaasjes vloeistof per dag, dat lijkt me niet meteen een haalbaar programma. Je leert geen nieuwe, gezonde eetgewoonten aan. En bovendien raak je met een dergelijk eiwitdieet gefrustreerd omdat je nooit vast voedsel mag eten. Je kan niet uit eten en je sociaal leven moet wijken. Dat is niet meer van deze tijd.

Vandaag de dag is er meer dan genoeg variatie in deze producten. Zo kan je meer dan 20 dagen lang, 6 keer per dag iets anders eten, pas dan heb je het hele assortiment geproefd! Hou er dus ook variatie in en ga niet over op de 3 smaakjes.

Heb jij interesse in een afslankprogramma waarbij je niet alleen heel lekker kan eten, maar ook goede begeleiding krijgt? Iemand die je tips geeft, oppept, motiveert en je door de moeilijke momenten heen sleurt zodat je niet opgeeft? En die je bovendien leert hoe je nooit meer terug kan vallen? Zoek hier dan een coach bij jou in de buurt.

Bronnen:

Ervaringen van PowerSlimmers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 29 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>