Eet jezelf warm!

Diëtist PowerSlim
27 november 2018

De tijd van lichte salades tijdens de warme zomerdagen hebben we al even achter ons gelaten. Zodra de dagen korter worden en de blaadjes van de bomen vallen krijgen we allemaal meer zin in stamppotten, rijkgevulde soepen en warme dranken. Niet gek, want je lichaam moet ineens een stuk harder werken om zichzelf warm te houden. Naast een dikke winterjas en handschoenen, kun je je lichaam ook van binnenuit een handje bij helpen om het niet zo snel koud te krijgen. En daar hoef je echt niet het welbekende winterse ‘speklaagje’ voor aan te leggen.  Maar eet je zelf warm met de juiste voedingsmiddelen om jouw interne kachel op te stoken.

Verwarmend voedsel

Volgens de eeuwenoude Chinese voedingsleer zijn er namelijk verkoelende en verwarmende voedingsmiddelen. Dit verklaart ook waarom je in de zomer graag frisse dingen eet zoals salade, komkommer, fruit en noem maar op. Deze producten bevatten veel vocht, waardoor het verkoelend werkt op je organen en je jezelf dus makkelijker kunt afkoelen. Verwarmende voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld wintergroente, bevatten minder vocht dan groentes die in de zomer groeien. In verhouding bevatten ze daardoor ook meer voedingsstoffen die je in de winter hard nodig hebt voor een goede weerstand en extra energie om jezelf warm te houden. Verwarmende voedingsmiddelen verbeteren tevens de bloedsomloop en zetten je organen extra aan het werk, waardoor je lichaam zich beter warm kan houden.

Dit klinkt goed toch? Maar wat zet je dan op het menu?

Wintergroente

Het klinkt heel logisch, maar de groentes van het seizoen bevatten stoffen die je lichaam op dat moment nodig heeft. Zorg er dus voor dat je altijd zo veel mogelijk groente eet van het desbetreffende seizoen. De voornaamste (verwarmende) groenten van november, december en januari zijn:

-          Andijvie

-          Bieten

-          Boerenkool

-          Champignons

-          Knolselderij

-          Paksoi

-          Pompoen

-          Prei

-          Savooiekool

-          Spruiten

-          Witlof

-          Zuurkool

Wellicht zet jij nu dus vanavond wel een lekker stamppotje met boerenkool en uitgebakken ham op het menu, een heerlijke pompoensoep of gesmoorde spruitjes.

Romige pompoensoep

Kruiden en specerijen

Ook weer heel logisch als je erover nadenkt eigenlijk: eet een rode peper en je krijgt het meteen harstikke heet. Rode peper heeft dus een thermisch karakter. Dit geldt onder andere ook voor kaneel, nootmuskaat, komijn, kruidnagel, venkelzaad, laurier, oregano, knoflook en gember. Eigenlijk stook je gewoon als het ware je interne kachel op en het is tevens goed voor de spijsvertering. Voeg dus lekker veel (verse) kruiden en specerijen toe aan je maaltijd: lekker, verwarmend en goed voor de lijn.

Beperk het eten van verkoelende voedingsmiddelen

Volgens de Chinese voedingsleer kun je verkoelende voedingsmiddelen zoals sla, komkommer, tomaat, vers fruit, augurken (met name producten met veel vocht die in de zomer verkoelend werken) zo veel mogelijk beperken. Op deze manier kun je innerlijk uit balans raken en voor de koukleumen onder ons is dit geen goed idee. Haal deze producten in de koude maanden daarom zo min mogelijk in huis en kies voor verwarmend voedsel. Vaak heb je hier zelf al meer behoefte aan, luister dus goed naar je lichaam.

Maar kan ik dan beter geen peer of appel eten in de winter?

Natuurlijk kun je gerust een peer of ander fruit eten. Maar wil je je lichaam een handje helpen en ben je een echte koukleum? Kies er dan voor om verkoelend voedsel letterlijk verwarmend te maken. Juist ja, door het koken, bakken, stoven en noem maar op. Door koele voedingsmiddelen te verwarmen geven ze ook het verwarmende effect. Snijd een appel bijvoorbeeld in schijfjes, doe een beetje roomboter in de pan, bestrooi de appel met wat kaneel en bak de stukjes appel tot ze goudbruin kleuren. Heerlijk bij het ontbijt, bijvoorbeeld een PowerSlim pannenkoek met gebakken appeltjes en de karamel zeezout-stroop of maak eens suikervrije stoofpeertjes. 

Suikervrije stoofpeertjes

Suikervrije stoofpeertjes

Voor 4 personen
Fase: vanaf fase 2A
Bereidingstijd: 75 minuten

Ingrediënten:

  • 300 g Gieser Wildeman stoofpeertjes

  • 1 kaneelstokje

  • 2 vanillestokjes, doormidden gesneden

  • 1 steranijs

  • 1 kruidnagel


Bereidingswijze:

Schil de peren (laat de steeltjes eraan zitten) en doe ze in een pan. Giet er zoveel water bij dat ze onder staan. Voeg alle ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peertjes minimaal een uur stoven.

Tip: lekker bij een ontbijt met kwark, havermout of een verwarmend stoofgerecht in de avond.     

Vlees en vis

Voor velen is een maaltijd niet compleet zonder vlees of vis. En ook vlees, vis en andere dierlijke producten hebben een verwarmend effect. Bijvoorbeeld eieren, kip, kalkoen en wild. Of zet wat vaker (vette) vis op het menu zoals zalm,  garnalen, mosselen, haring of tonijn. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende om het verwarmende effect te bereiken.

Nog meer verwarmende tips

Start je dag met een warm ontbijt zoals een PowerSlim flensje appel karamel, een kom warme (PowerSlim) havermout of (PowerSlim) rijstepap. Lekker met een snufje kaneel! En zorg dat je de rest van de dag ook voldoende (verwarmende voedingsmiddelen) eet om jouw interne kacheltje te laten branden. Zo kom jij de winter wel door, smakelijk!

Ervaringen van PowerSlimmers
Linda de Valk, 37 jaar uit Nijmegen "Jij wil toch ook stralen tijdens de feestdagen?*"

Ik heb ontzettend veel aan de hulp van mijn lieve PowerSlim coach. Ze heeft mij veel geleerd hoe ik een gezond eetpatroon kan toepassen op basis van mijn wensen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Anne-Marie Visser, 53 jaar uit Vlaardingen "Ik heb al jaren een haat-liefdeverhouding met mijn gewicht*"

In het verleden heb ik vele dieetprogramma’s gevolgd, maar uiteindelijk viel ik altijd weer in mijn oude gewoontes.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

div> div> div>