Wat doet alcohol met ons lichaam?

Diëtist PowerSlim
17 januari 2018

De feestdagen kerst en oud & nieuw zijn nog maar net achter de rug, of er zijn alweer nieuwe feestdagen in aantocht. Namelijk: Carnaval! Bij deze feestdagen komt vaak alcohol om de hoek kijken. Maar wat doet alcohol nu precies met ons lichaam?

Zoals de meeste mensen wel weten, gedraagt alcohol zich als een drug in het lichaam. Alcohol verandert namelijk onze lichaamsfuncties. Zoals alle drugs, kan alcohol voordelen bieden, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Hierdoor is het advies: wanneer er alcohol wordt gedronken, drink het dan in matige hoeveelheden.

Wat zijn matige hoeveelheden alcohol?

Er zijn verschillende soorten alcoholische dranken op de markt. Iedere soort heeft zijn eigen standaardglas. Een standaardglas wijn (100cl) bevat 12% alcohol, bier (250cl) bevat 5% alcohol en gedistilleerde dranken (35cl) bevatten gemiddeld 35% alcohol. Alle drie bevatten ze evenveel pure alcohol, namelijk 10 gram. 

Daarnaast is het voor mixdrankjes lastiger in te schatten hoeveel alcohol je nu daadwerkelijk drinkt, omdat hier geen standaardglazen voor zijn. In principe bestaat een mixdrank uit een standaard glas sterke drank/likeur en deze aangelengd met frisdrank of vruchtensap. Echter is het bij dit soort drankjes wel opletten geblazen, omdat uit onderzoek naar voren komt dat in een kort, breed glas 20% meer alcohol wordt geschonken dan in een lang, smal glas.

Het is moeilijk om aan te geven wat matige hoeveelheden alcohol zijn voor iedereen, omdat dit wisselend is per persoon. Dit heeft te maken met genetische factoren, gezondheid, geslacht, leeftijd en lichaamssamenstelling. Daarom is er een acceptabele definitie gekomen voor de meeste, gezonde mensen. Deze luidt: maximaal 2 glazen per dag voor mannen en maximaal 1 glas per dag voor vrouwen. Let op: dit betekent niet dat je de alcohol van een hele week kunt opsparen voor in het weekend. Piekgebruik wordt namelijk altijd afgeraden.

Omdat alcohol niet verteerd hoeft te worden door ons lichaam, kan het erg snel in het bloed opgenomen worden. Wanneer je op een lege maag alcohol drinkt, kan het zelfs al door de maagwand opgenomen worden en kan het de hersenen al binnen een paar minuten bereiken. Uiteraard gebeurt dit niet wanneer je van te voren goed hebt gegeten.

Bij vrouwen wordt er meer alcohol opgenomen in het bloed dan bij mannen. Dit komt omdat vrouwen minder van het enzym (natuurlijke stof die bepaalde reacties in je lichaam versnelt) hebben dat alcohol afbreekt. Het gevolg hiervan is dat er bij vrouwen meer alcohol opgenomen wordt wanneer er evenveel gedronken wordt. Dit is de reden van de verschillende hoeveelheden alcohol maximaal per dag tussen mannen en vrouwen.

De lever is naast de maag het enige orgaan dat ervoor zorgt dat de alcohol wordt afgebroken in het lichaam. De afbraak van één standaardglas duurt 1 tot 1.5 uur. Wanneer je een avond flink door hebt gedronken, is de kans groot dat je in de ochtend nog steeds alcohol in je bloed hebt zitten. Wanneer je bijvoorbeeld 7 glazen alcohol op een avond drinkt, doet de lever er in totaal 7 tot 10.5 uur over.

De gevaren van teveel drinken

  1. Uitdroging: wanneer je veel alcohol drinkt, is de kans groot dat je vaak moet plassen. Dit komt doordat alcohol het antidiuretisch hormoon onderdrukt. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hersenen en zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden. Bij onderdrukking van dit hormoon wordt er meer water afgevoerd, wat weer leidt tot meer dorst. Een tip hierbij is: drink een glas water voor iedere glas alcohol en drink voor het slapen gaan een paar extra glazen water. Zo zorg je ervoor dat je zo min mogelijk last krijgt van een kater de volgende dag.
  2. Overgeven: alcohol zorgt voor een prikkeling van het slijmvlies van de maag. Hierdoor kan het slijmvlies geïrriteerd raken. Wanneer je veel alcohol drinkt, wordt de kans groter dat je gaat overgeven.
  3. Black-out: dit gebeurt wanneer je in een korte tijd veel alcohol drinkt. Er ontstaat een stoornis in de hersenen. Veel mensen kunnen zich hierdoor gedeeltelijk of helemaal niets meer van de avond herinneren.
  4. Alcoholvergiftiging: hiervan is sprake wanneer de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog wordt dat je er bewusteloos van raakt. Ook zou je in een coma kunnen raken. Er is dan sprake van levensgevaar, omdat het zenuwstelsel sterk kan worden verdoofd.

Wanneer er sprake is van langdurig veel drinken kan dit zorgen voor vele verschillende ziekten. Een paar voorbeelden hiervan zijn: onherstelbare schade aan de hersenen, chronische leverziekten (levercirrose), hartziekten, overgewicht, nierziekten en verschillende vormen van kanker.

Is alcohol nu wel of niet gezond?

Matig alcoholgebruik wordt soms geassocieerd met een lager risico op hartziekten. Er wordt aangeraden om niet dagelijks alcohol te drinken, want het drinken van één glas alcohol per dag verhoogt de kans op kanker (en daarnaast ook andere schade in het lichaam). Dit komt doordat de stof alcohol (ethanol) een kankerverwekkende stof is. Het is dus het beste om zo weinig mogelijk alcohol te nuttigen.

Bronnen

Ervaringen van PowerSlimmers
Kiki Arts, 37 jaar uit Asten "Mensen zeggen voortaan dat ik straal!*"

Ik ben echt een ander mens geworden. De complimenten doen me ook goed. Mensen zeggen voortaan dat ik straal!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
PowerSlimmer in the picture
Esther van der Wilt, 53 jaar uit Ridderkerk "Ik voel me heel goed bij mijn nieuwe levensstijl*"

Dat gezonde eetpatroon door te zetten gaat eigenlijk heel goed. Ik voel me heel goed bij mijn nieuwe levensstijl en straal dat volgens mijn gezin ook uit!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>