Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
22 december 2017

De B-vitamines, vitamine B12 uitgelicht

Enkele voorbeelden van een vitamine B12 tekort zijn vermoeidheid, een slecht concentratievermogen, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen.

In de vorige columns zijn al meerdere vitamines naar voren gekomen, waaronder vitamine A en vitamine D. Deze week ga ik het hebben over de B-vitamines en dan met name vitamine B12. Vitamines, mineralen en spoorelementen worden ook wel de microvoedingsstoffen genoemd. Dit komt omdat ze een kleinere structuur hebben en we ze in mindere mate nodig hebben dan de macrovoedingsstoffen koolhydraten, vetten en eiwitten.

Vitamines

We hebben kleine hoeveelheden vitamines nodig om ons leven in stand te houden. Ze komen uit de levende natuur en moeten meestal uit voeding verkregen worden. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen de in water oplosbare vitamines en in vet oplosbare vitamines:  

Water oplosbare vitamines

Dit zijn alle B-vitamines en vitamine C. Deze vitamines worden niet lang in ons lichaam opgeslagen (ca. 3 dagen) en een teveel wordt via de urine uitgescheiden.  

Vet oplosbare vitamines

Dit zijn de vitamines A, D, E en K. Deze vitamines worden in bepaalde vetcellen van ons lichaam opgeslagen. Mede hierdoor moet je oppassen met de dosering en de veilige bovengrens niet overschrijden.  

Mineralen

We hebben nog kleinere hoeveelheden nodig van mineralen. Ze komen uit de dode natuur en worden door planten aan de bodem onttrokken. De dosering wordt vaak aangegeven in milligrammen (duizendste van een gram).  

Spoorelementen

Ten slotte zijn er ook nog de spoorelementen. Dit zijn voedingsmineralen die in zeer geringe hoeveelheden nodig zijn voor ons lichaam. De dosering wordt meestal aangegeven in microgrammen (miljoenste van een gram).  

9 essentiële B-vitamines

Er zijn negen essentiële B-vitamines. Essentieel betekent dat het lichaam het niet zelf aan kan maken en hiervoor afhankelijk is van voeding. De negen essentiële B-vitamines zijn:  

  • Vitamine B1 (thiamine)
  • Vitamine B2 (riboflavine)
  • Vitamine B3 (niacine)
  • Vitamine B5 (pantotheenzuur)
  • Vitamine B6 (pyridoxine)
  • Vitamine B8 (biotine)
  • Vitamine B11 (folaat)
  • Vitamine B12 (cobalamine)
  • Choline

  B-vitamines spelen een belangrijke rol bij de omzetting van macrovoedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) in energie voor je cellen. Ze zorgen er dus voor dat je voldoende energie hebt, maar ze doen nog veel meer!   Andere belangrijke functies van B-vitamines zijn onder andere:

  • Het zorgen voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels;
  • Het zorgen voor een goede spijsvertering;
  • Het reguleren van een goed werkend zenuwstelsel en immuunsysteem.

Omdat ze maar beperkt in je lichaam worden opgeslagen is het belangrijk om dagelijks voldoende vitamines binnen te krijgen. B-vitamines zitten in veel voedingsmiddelen en daarom wordt vaak gezegd dat je er niet gauw een tekort van krijgt. Vitamine B12 bijvoorbeeld zit ruimschoots in dierlijke producten en daarom geloven veel mensen dat je alleen risico op een tekort hebt als je veganistisch eet. Maar niets is minder waar. In de praktijk komt een vitamine B12 tekort enorm vaak voor, net als een B6 en B11 tekort!  

Vitamine B12 uitgelicht

Hieronder een toelichting van de functie van vitamine B12 en de gevolgen van een tekort aan deze vitamine.  

Functies

  • Vitamine B12 is zo belangrijk voor je lichaam dat het de enige wateroplosbare vitamine is waar je lichaam toch een voorraadje van aanlegt.
  • Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van DNA en de aanmaak van rode bloedcellen. Het is ook onmisbaar voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hersenfunctie.

 

 

B12 tekort

De klachten van een B12 tekort zijn heel uiteenlopend omdat de vitamine betrokken is bij zo veel verschillende processen in je lichaam. Het kan zich uiten op zowel neurologisch (zenuwstelsel) als psychisch gebied en er zijn nog een hoop andere verschijnselen. Enkele voorbeelden zijn vermoeidheid, slecht concentratievermogen, geheugenproblemen, tintelingen in armen of benen, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen.

Op de website www.stichtingb12tekort.nl vind je uitgebreidere informatie over de symptomen van een tekort.

Lees ervaringsverhalen
Anita Roodnat, 45 jaar uit Alblasserdam "Een gezond eetpatroon zónder honger ’s avonds*"

Te streng diëten leidde vaak tot honger ’s avonds en uiteindelijk tot snaaien. Vroeger was dat mijn struikelblok, maar nu gaat dat heel goed en heb ik geen hongergevoel meer.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Rani Servranckx, 27 jaar "Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf*"

Door alle goede raad en hulp van mijn coach en het PS. food & lifestyle programma ben ik op een kleine 11 maanden meer dan 37 kilo kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf!!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht