Is freekeh gezonder dan quinoa of zilvervliesrijst?

Diëtist PowerSlim
2 april 2015

Lukt het je eindelijk om quinoa op de juiste manier uit te spreken, is er weer een ‘nieuwe’ graansoort die helemaal hip en happening is. Oprah Winfrey prijst freekeh de hemel in en Jamie Olivier noemde het zijn 'nieuwe favoriete superfood'. Dat klinkt veelbelovend! Maar wat is freekeh eigenlijk en is het ook daadwerkelijk zo gezond? In deze column vertel ik je hier meer over.

Freekeh, niet nieuw, maar heel ‘gewoon’ tarwe

Freekeh wordt ook wel farik of frikey genoemd. Freekeh is eigenlijk geen nieuwe graansoort. Het is namelijk ‘gewoon’ tarwe uit het Midden-Oosten, dat op een andere manier wordt bewerkt dan wij gewend zijn. De tarwekorrels worden onrijp geoogst, in de zon gedroogd en vervolgens geroosterd. Daarna worden de graankorrels er als het ware ‘uitgewreven’. Wat overblijft zijn groene tarwekorrels die eruit zien als rijstkorrels en een aardse, rokerige smaak hebben.

Freekeh gezond?

Doordat dit graan zo vroeg geoogst wordt is het super voedzaam. Freekeh bevat bijna 4 keer zo veel vezels als zilvervliesrijst en meer dan 2 keer zo veel eiwitten als zilvervliesrijst. Hierdoor heeft freekeh een lage Glycemische Index. Waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, je minder snel vet opslaat en langer een verzadigd gevoel zult hebben. Handig dus als je niet te veel wilt snacken. Ook je darmen zullen er blij mee zijn, want vezels zorgen voor een goede darmwerking.

Hoe gebruik ik het?

Freekeh kun je hetzelfde eten als quinoa of bulgur. Je kunt het gebruiken als vervanging van rijst in een eenpansgerecht, maar ook verwerken in een salade of als eten als bijgerecht. De granen hebben een kooktijd van ca. 15 minuten.

Let’st get freekeh?!

Ik ben geen voorstander van de benaming superfood, want het blijft belangrijk om te variëren. Er is geen één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen bevat die je dagelijks nodig hebt. Maar als je toch gaat variëren dan is freekeh een uitstekende keuze.

Ervaringen van PowerSlimmers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 29 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>