Beweging: groots effect door kleine veranderingen

Diëtist PowerSlim
24 mei 2016

Veel mensen hebben tegenwoordig een beroep waarbij je de hele dag zit. En dan in combinatie met de overvloed aan eten is de optelsom vrij logisch: de mens wordt steeds zwaarder. Eigenlijk ligt de norm voor volwassenen op 30-60 minuten per dag matig intensief bewegen en dit minstens 5 dagen per week, tenminste 10 minuten achter elkaar. En wat is dan matig-intensief bewegen? Daaronder valt elke inspanning waarbij je hart sneller gaat kloppen en waarvan je sneller gaat ademhalen. Bijvoorbeeld fietsen en stevig doorlopen. Voor 55-plussers geldt hetzelfde, maar zij doen het wat rustiger aan. Rustig wandelen en rustig fietsen (ongeveer 10 km/uur). Daarnaast is om echt fit te worden en te blijven het advies om 2-3 keer per week echt te gaan sporten waarbij de ademhaling flink versnelt en je gaat zweten.

Maar ik hoor je denken, waar haal ik de tijd vandaan? Een druk leven, kids ophalen die weer naar voetbaltraining moeten, een gezonde maaltijd koken en noem maar op. Je bent blij als in de avond eindelijk de bank op kan ploffen en je hebt dan meestal echt geen zin meer om je sportkleren te pakken en naar de sportschool te racen. En het kost ook stiekem heel wat tijd: Je spullen pakken, de reistijd er naartoe, je daar omkleden, sporten en dan daar douchen of thuis douchen. En niet iedere haardos wordt blij van een douchebeurt, dus moeten de vrouwen onder ons ook weer föhnen, borstelen, stijlen (herkenbaar?) pffff.

Maar iets doen is altijd beter dan niets! Ik zou je graag wat tips willen geven om van bewegen een vast onderdeel te maken in je leven. We hebben daarom een aantal tips en trucs op een rijtje gezet die makkelijk toepasbaar zijn in het dagelijks leven en waardoor je toch die extra beweging te pakken krijgt.

Met een half uurtje per dag wandelen verbrand je toch maar mooi een kroket, of 30 zoute stokjes, of een bolletje roomijs, of een PowerSlim reep vanille karamel.

Met wandelen verbrand je ongeveer 5 kcal per minuut (gemiddeld gewicht van 75 kilo en stevig door wandelen).*

Hoe ga je deze beweging inpassen in je dagelijks leven?

 • Zet je auto wat verder weg of stap een halte eerder uit de bus. Het voelt misschien onnatuurlijk, maar je raakt er aan gewend. Als je een stevige wandeling van 10 minuten maakt heb je heen en terug alweer 20 minuten gewonnen op 1 dag.
 • Zet een trend op je werk en maak een wandeling in de pauze met je collega’s. Heb je rond 10 uur en 15.00 koffiepauze? Ga naar buiten! Even 10 minuutjes je benen strekken, frisse lucht naar binnen snuiven. Je zult merken dat je daarna ook beter kunt concentreren. Ook na de lunch is het een heel goed idee om even te gaan wandelen. Het is heel goed voor de spijsvertering en het helpt om je eten beter te laten zakken. Zo hoef je niet stiekem een knoopje los te doen na de lunch.
 • Ga met een vriendin een stukje lopen en stap flink door. Spreek een vaste avond of ochtend af en loop steeds een andere route. Zo zie je ook nog eens wat en jullie kunnen meteen lekker bijkletsen.
 • Neem een hond en ga lekker naar de bossen als je de tijd hebt of anders een rondje in de wijk. Op deze manier ben je toch gemiddeld drie keer per dag 10 minuten tot een kwartier aan het lopen. En wie is er nu blijer om naar buiten te gaan dan je hond? Werkt heel aanstekelijk (oké vooruit, misschien niet als het regent). Vergeetachtig? Laat je computer of telefoon een herinnering geven als het tijd is om te gaan wandelen. Of download een leuke app of stappenteller, dit werkt ook motiverend.
 • Met een half uurtje fietsen verbrand je toch maar mooi een gevulde koek of een punt taart (zonder slagroom), 2 stroopwafels, 4 bitterballen of 2 PowerSlim snacks: een reep crispy framboos en de barbecue snack.

Met fietsen verbrand je 8,5 kcal per minuut (gemiddeld gewicht van 75 kilo en stevig door fietsen).*

Hoe ga je dit inpassen in je dagelijks leven?

 • Woon je minder dan 10 km van je werk? Pak de fiets! Het lijkt vaak of je met de auto sneller bent, maar met het drukke verkeer, de stoplichten en die vervelende files kan het zelfs zijn dat je met de fiets sneller bent. Als je heen en terug fietst verbrand je al gauw 500 kcal per dag extra! (bij een gemiddeld gewicht van 75 kilo en stevig door fietsen).
 • Ben jij zo’n type die zeker iedere dag of om de paar dagen nog een klein boodschapje doet? Omdat je misschien wat vergeten was bij de grote zaterdagmiddag boodschappen of om wat verse groentes of vlees/vis bij te halen. Hier kun je ook weer een mooie winst pakken door dit op de fiets te gaan halen, want zo’n klein boodschapje past makkelijk aan je stuur of in je fietstas.
 • Gedoe met kinderen? Het went vanzelf! In het begin is het misschien een beetje lastig , maar al gauw weet je niet beter. Je kinderen zullen die frisse lucht ook heerlijk vinden en ze kunnen lekker hun energie kwijt.

Extra tips voor op je werk:

 • Doe oefeningen terwijl je achter je bureaustoel zit. Dus span die bilspieren maar samen, houd dit 5 tot 10 seconden vol en ontspan weer. Deze oefening kun je zo vaak doen als je wil.
 • Loop even naar die collega als je een vraag hebt i.p.v. een mailtje te sturen.
 • Dit is ook een collegiale tip: ben die collega die vaak koffie en thee haalt voor iedereen. Je bent geliefd en je zit tenminste niet uren achter elkaar op die bureaustoel.
 • Deze kon natuurlijk niet achter blijven: neem vaker de trap. Ik doe het zelf ook, ik ga namelijk altijd een verdieping lager naar het toilet zodat ik dan even mijn benen kan strekken. Het went hartstikke snel en het is goed voor de spieren en de bloedsomloop. Het lijkt misschien weinig uit te maken maar het zijn juist dit soort kleine gewoonten die dagelijks terugkomen die uiteindelijk het grote verschil maken!

Nog wat tips voor extra beweging in huis of buiten de deur:

 • Houd een grote schoonmaak! Ga thuis flink aan de slag met stofzuigen, ramen wassen of de tuin. Hiermee verbrand je zeker heel wat calorieën en je hebt daarna een heerlijk opgeruimd huis. Twee vliegen in een klap. Met een halfuurtje van onder tot boven stofzuigen heb je toch maar weer mooi een dikke plak cake verbrand.
 • Speel met je (klein)kinderen. Jij blij, zij blij: kinderen vinden het te gek als hun ouders of opa en oma met ze meedoen. Ga lekker voetballen op het veldje of doe lekker ouderwets mee met tikkertje. Met al die blije gezichtjes vergeet je gewoon dat je ondertussen een hoop calorieën aan het verbranden bent.
 • Plan actieve uitjes. Ga met je vriendin, partner of het gezin op de fiets naar het bos, het zwembad, of naar de speeltuin. Of ga gezellig bowlen, (boeren)golfen, wandklimmen of een dagje indoor skieën. Het is hartstikke leuk en je bent lekker actief bezig.

Dit alleen zorgt er natuurlijk niet voor dat je ineens kilo’s per week afvalt. Maar het is wel een ondersteuning als je bezig bent met bijvoorbeeld PowerSlim. Extra beweging zorgt ervoor dat je sneller in ketose komt omdat jouw voorraadje koolhydraten sneller opraakt en je lichaam overgaat op de natuurlijke vetverbranding. Extra beweging is natuurlijk voor iedereen goed, je verbrandt extra calorieën, je krijgt frisse buitenlucht , vitamine D van de zon en je blijft lekker fit. Met welke van de tips ga jij aan de slag?

Ervaringen van PowerSlimmers
Kiki Arts, 37 jaar uit Asten "Mensen zeggen voortaan dat ik straal!*"

Ik ben echt een ander mens geworden. De complimenten doen me ook goed. Mensen zeggen voortaan dat ik straal!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
PowerSlimmer in the picture
Esther van der Wilt, 53 jaar uit Ridderkerk "Ik voel me heel goed bij mijn nieuwe levensstijl*"

Dat gezonde eetpatroon door te zetten gaat eigenlijk heel goed. Ik voel me heel goed bij mijn nieuwe levensstijl en straal dat volgens mijn gezin ook uit!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>