Afvallen tijdens de winter extra moeilijk? 3 slanke wintertips

Diëtist PowerSlim
29 december 2015

Door het koude weer en de behoefte aan zware kost is de winter niet het meest gemakkelijke seizoen om af te vallen of op gewicht te blijven. Daarom heb ik een aantal tips voor je verzameld die je helpen om ook in de winter je doel te bereiken.

1. Afvallen? Maak koolhydraatarme stamppot!

Inmiddels is algemeen bekend dat je niet dik wordt van vet, maar van te veel koolhydraten. Het meest favoriete winterrecept, stamppot, bevat helaas heel veel koolhydraten. Vaak gebruiken we ook nog eens relatief veel aardappelen en weinig groenten in dit gerecht. Uiteraard kun je ervoor kiezen om wat meer groenten te gebruiken en wat minder aardappelen. Maar wist je dat je aardappelen ook heel goed kunt vervangen door knolselderij? Van deze knol kun je heerlijke stamppot maken. Hiervoor snijd je de knolselderij in blokjes en kook je deze in 15 minuten gaar.  Vervolgens stamp je deze samen met de groenten en eventueel wat nootmuskaat, peper, mosterd en halfvolle crème fraîche.

Ter vergelijking: 250 gram gekookte aardappelen bevat 42,5 gram koolhydraten, 250 gram gekookte knolselderij bevat 12,5 gram koolhydraten. Deze kleine aanpassing bespaart je maar liefs 30 gram koolhydraten. Dit komt overeen met de hoeveelheid koolhydraten in 2 sneden brood.  In plaats van worst of een spekjes kun je kiezen voor uitgebakken stukjes rauwe ham, stukjes gerookte kipfilet of gekookte ham.

Zit je in fase 1 van het PowerSlim afslankprogramma dan is knolselderij nog niet toegestaan. Geen nood want ook in fase 1 kun je genieten van een heerlijk stamppotje. Gebruik hiervoor de PowerSlim aardappelpuree. Hieronder vind je een tweetal recepten ter inspiratie.    

Recept voor koolhydraatarme andijviestamppot
Ingrediënten:

  • 1 zakje PowerSlim aardappelpuree
  • 200 gram rauwe andijvie
  • 40-50 gram rauwe ham
  • 1 el Boursin cuisine light
  • Nootmuskaat, peper en zout

Bereid de PowerSlim aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Stamp vervolgens de rauwe andijvie samen met de Boursin cuisine light door de aardappelpuree. Voeg naar smaak nootmuskaat, zout en peper toe.
Bak de rauwe ham uit en serveer deze bij de stamppot.    

Recept voor koolhydraatarme boerenkoolstamppot
Ingrediënten:

Kook de boerenkool met wat zout in 15 minuten gaar. Bereid de PowerSlim aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Stamp vervolgens de boerenkool door de aardappelpuree. Voeg naar smaak nootmuskaat, zout en peper toe. Garneer de stamppot met de gerookte kipfilet reepjes. In fase 2 kun je hier ook zongedroogde tomaatjes aan toevoegen.

2. Kies eens wat vaker voor soep

Als het koud is dan zijn we minder snel geneigd om een salade of rauwkost te eten. Om toch voldoende groente te eten kun je in de winter ook (groente)soep maken. Dit geeft extra vulling en is lekker warm. Tip:Bespaar tijd door een grote pan soep te maken zodat je hier meerdere dagen van kunt eten.

3. Start de dag met een warm ontbijt

Havermout en Brinta zijn in de winter ideaal als warm ontbijt. Daarnaast bevatten deze producten veel vezels die ervoor zorgen dat koolhydraten minder snel worden opgenomen in je bloed waardoor je langer een verzadigd gevoel zult hebben. In fase 1 kun je naast de PowerSlim havermout ook kiezen voor PowerSlim rijstepap, warme chocolade of romige cappuccino. Succes!

Ervaringen van PowerSlimmers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 29 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>