Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

5 tips om slank de feestdagen door te komen

Diëtist PowerSlim
16 december 2014

Herkenbaar voor ons allemaal, zo heerlijk die feestdagen maar zo ontzettend slecht voor de lijn. Ondanks dat het officieel maar vijf dagen zijn, kun je er stiekem heel wat extra dagen bij optellen. Sinterklaas thuis, bij opa & oma, kerstborrel op het werk, kerstavond, 3e kerstdag bij vrienden. Tegen de tijd dat het 1 januari is scheur je bijna uit je broek en sta je te popelen om te starten met je goede voornemens. Maar ook dit wordt je moeilijk gemaakt, want dan komt de Nieuwjaarsborrel. Voor degenen die beneden de rivieren wonen zit er nog een extra hobbel in de weg, Carnaval wat dit jaar vroeg begint.

Al met al, we gaan een moeilijke tijd tegemoet dus daarom een aantal tips!

Tip 1: Denk vooral niet, ik begin 1 januari wel met afvallen!

In de praktijk hoor ik het heel vaak terug komen, ‘1 januari begin ik!’. Maar dat stomme ‘goede voornemen’ is een killer voor de slanke lijn. Herkenbaar? Voor velen van ons helaas wel. Mijn belangrijkste tip, start niet na de feestdagen maar begin ervóór. Wanneer je gelijk blijft in gewicht dan ben je eigenlijk al een paar kilo kwijt!

Tip 2: Geniet van alles wat je eet!

Het is zo zonde om spijt te hebben van wat je hebt gegeten. Dus kies wat je echt lekker vindt, maar sta stil bij wat je eet. Geniet ervan, sta stil bij het moment, hoor vioolgeluid op de achtergrond wanneer jij het toetje eet. Dit is niet alleen beter voor het schuldgevoel achteraf (waardoor je opnieuw naar iets lekkers grijpt), maar ook beter voor je gewicht, spijsvertering en verzadigingsgevoel. Dus eet in slow motion en geniet van iedere hap die door je keel glijdt.

Tip 3: Vergeet niet te bewegen

Natuurlijk is het aantrekkelijk om na het kerstontbijt op de bank te ploffen en uit te buiken. Helaas verdwijnen die extra calorieën niet als sneeuw voor de zon, dus probeer dit met beweging te compenseren. Het is heerlijk om een frisse neus te halen tijdens een lange boswandeling. Zo verbrand je calorieën én het is ook prettig om het volle gevoel kwijt te raken. Voor het kerstgevoel zou het mooi zijn als er sneeuw ligt tijdens deze wandeling. In Nederland heb je hier helaas geen garantie op, dus vlokjes of geen vlokjes, hup die wandelschoenen aan!

Tip 4: Negeer niet wat je eigenlijk wel weet

Vorige week hoorde ik het nog iemand zeggen ‘Ik weet dat ik fout bezig ben maar toch kan ik niet stoppen.’. Mijn vraag daarop: ‘Kijk je ooit op de verpakking van wat je eet?’. Hierop volgt een ontkennend antwoord: ‘Nee, ik weet toch wel dat het slecht is’. Herkenbaar? Met haar en jou zijn er nog vele anderen die ook het hoofd in het zand steken. Dit is een grote killer voor de slanke lijn tijdens kerst. De foute gedachte is, bij het nemen van één van de vele lekkernijen: ‘Nu is de dag toch al verpest en maakt het niet meer uit.’. Geloof me, dit maakt wel het verschil! Wat mij vaak helpt is eens op de verpakking kijken van wat ik van plan ben te eten. Om een gezond gewicht te behouden mag ik als vrouw ongeveer 1800 kcal per dag nuttigen. Dus één kerstkransje of –schuimpje zal niet fataal zijn, maar die hele schaal leeg eten juist wel! Hieronder een overzicht van de hoeveelheid calorieën in een aantal kerstlekkernijen om je een idee te geven waar die gevreesde kerstkilo’s vandaan (kunnen) komen.

* gemiddelde voedingswaarde.

Tip 5: Vergeet niet te drinken!!

Nee helaas, ik bedoel geen champagne. Water, water, en nog eens water! Ten eerste natuurlijk voor alle redenen waarom het normaal ook goed is. Maar ook juist vanwege de alcohol tijdens de feestdagen. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Dat is ook de reden waarom je de volgende dag een kater hebt. Daarnaast ben je eerder verzadigd wanneer je voldoende drinkt. De maag heeft een volume van 3 tot 4 liter. Dus wanneer je deze alvast vult met een groot glas water, dan is er minder ruimte om hem verder te vullen met al dat lekkers.

Geniet van de kerstdagen en eet niet alsof 1 januari de wereld vergaat ;)

… de chocolade is pas in 2020 op.

Ervaringen van PowerSlimmers
Loes Vermeulen, 19 jaar uit Leerdam "Het wordt steeds leuker!*"

Al was ik eerst niet zo gemotiveerd (als mijn moeder), tijdens het programma ben ik steeds enthousiaster geworden. We eten heerlijk en ik heb niets gemist.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Marja Hurkens, 63 jaar uit Rosmalen "De nabegeleiding is voor mij een enorme stok achter de deur*"

Ik ben erg blij met het resultaat en blijf daarom voorlopig nog onder begeleiding, want ik merk dat mijn coach een enorme stok achter de deur voor mij is.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer