5 tips om lekkere trek te voorkomen en te weerstaan

Diëtist PowerSlim
25 mei 2015

Je wilt graag afvallen of op gewicht blijven en je bent al een tijdje op de goede weg, totdat je ineens onweerstaanbare trek krijgt in iets lekkers. Het liefst zou je direct toe willen geven aan deze lekkere trek, maar ook de vorige lijnpoging strandde hierdoor. Hoe pak je dit aan? De onderstaande 5 tips helpen je meer grip te krijgen op deze onweerstaanbare lekkere trek.

1. Sla geen maaltijden over in de hoop sneller af te vallen

In de praktijk merk ik dat er nog steeds heel vaak wordt gedacht ‘hoe minder ik eet hoe sneller ik afval’. Dit is echt een onjuiste aanname. Je lichaam functioneert het beste als het voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Juist doordat je het ene moment te weinig eet, gaat je lichaam dit op een ander moment compenseren. Je vergroot hiermee dus juist de kans op lekkere trek.

2. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen lekkere trek en honger veroorzaken. Daarom is het belangrijk je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kun je doen door geen maaltijden over te slaan, maar ook door de juiste tussendoortjes te kiezen. In veel zogenaamd ‘gezonde’ tussendoortjes zitten heel veel snelle suikers die even je lekkere trek bevredigen, maar vervolgens juist voor nog meer lekkere trek zorgen. Wist je bijvoorbeeld dat een eierkoek net zo veel suikers bevat als 8 klontjes suiker?! Dit geldt ook voor een pakje fruit bisuitjes of een plak voorverpakte ontbijtkoek. Deze laatste bevat zelfs net zo veel suikers als 10 suikerklontjes! Je vraagt je misschien af welke tussendoortjes dan wel een goede keuze zijn. Ik geef je een paar voorbeelden:

 • 4 blokjes 20+/30+ kaas met mosterd of PowerSlim dressing
 • 2 volkoren crackers met magere kaas, magere vleeswaren, tonijnsalade, of eiersalade
 • Volkoren cracker met een gekookt eitje en een beetje mayonaise en kerriepoeder
 • 10 olijven
 • 4 surimi sticks
 • Augurkjes met ham
 • Paprika, bleekselderij, radijs of wortel met dip van hummus
 • Bakje kwark (150 g) met suikervrije aanmaaklimonade of 2 theelepeltjes PowerSlim jam
 • Plakjes komkommer met roomkaas light of filet americain
 • Bakje hüttenkäse met zoetstof of kerriepoeder
 • PowerSlim muffin met Philadelphia en PowerSlim jam
 • 4-6 magere party knakworstjes
 • PowerSlim reep, koek of wafel

Meer tips over het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel lees je in de column: Is de Glycemische Index het geheim voor een blijvend slank lichaam?

3. Vraag jezelf af waar je lekkere trek vandaan komt

Eet jij uit gewoonte bijvoorbeeld voor de tv altijd chips of een reep chocolade? Of ga jij juist snacken na een stressvolle dag? Misschien eet je uit verveling? Door na te gaan waarom je eet kun je de oorzaak aanpakken in plaats van de symptomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iedere keer dat je lekkere trek hebt even stil te staan bij wat je voelt. Ben je gestrest, verdrietig, moe of misschien boos? Door dit een aantal keer te doen krijg je inzicht in welke gevoelens er mede voor zorgen dat je gaat snoepen.

4. Onderzoek je gedachten

Naast je gevoelens zijn ook je gedachten een belangrijk factor. Want deze zorgen er mede voor hoe jij omgaat met je gevoelens. Je bent bijvoorbeeld moe na een stressvolle dag op het werk en hebt lekkere trek. Je kunt dan denk: ‘Ik neem iets lekkers, omdat ik het verdiend heb’. Dit is een niet helpende gedachten, omdat deze je niet verder helpt bij het behalen van je doel. Een helpende gedachten zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘Ik merk dat ik moe ben, eten helpt mij hier nu niet bij. Ik neem even tijd voor mezelf en ga lekker in bad.’ Ga eens bij jezelf na welke niet helpende gedachten jij hebt en bedenk hierbij een helpende gedachte. Het zal niet meteen iedere keer goed gaan, maar na een beetje oefenen zul je zien dat je veel meer grip krijgt op je eetgedrag.

5. Volg géén crash dieet

Crash diëten geven snel resultaat, maar zorgen ook voor roofbouw op je lichaam. Zo krijg je onder andere te weinig eiwitten binnen. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam en geven je een verzadigd gevoel na het eten. Door een gebalanceerd afslankprogramma te volgen, bijvoorbeeld het PowerSlim afslankprogramma, krijg je voldoende eiwitten binnen en is de kans op lekkere trek veel minder.

Ervaringen van PowerSlimmers
Tatiana Voorbrood, 40 jaar uit Moordrecht "Ik ga zelfverzekerd de zomer in!*"

Ik heb van mijn coach geleerd anders te eten, en niet minder. Te genieten en toch in balans te blijven. Ik voel me veel beter en lekkerder in mijn vel dan ooit. Dat gun ik iedereen!

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Peggy van Can, 45 jaar uit Baneheide "Hoe is het nu met Peggy?"

Het maakt me trots op wat ik heb bereikt en dat gevoel is zo veel beter dan mezelf weer terug laten vallen in oude gewoontes.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>