Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
15 februari 2021

5 tips om lekkere trek te voorkomen en te weerstaan

Je wilt graag afvallen of op gewicht blijven, maar krijgt ineens onweerstaanbare trek in iets lekkers. 5 Tips die je helpen meer grip te krijgen op lekkere trek.

Je wilt graag afvallen of op gewicht blijven en je bent al een tijdje op de goede weg, totdat je ineens onweerstaanbare trek krijgt in iets lekkers. Het liefst zou je direct toe willen geven aan deze lekkere trek, maar ook de vorige lijnpoging strandde hierdoor. Hoe pak je dit aan? De onderstaande 5 tips helpen je meer grip te krijgen op deze onweerstaanbare lekkere trek.

1. Sla geen maaltijden over

In de praktijk merk ik dat er nog steeds heel vaak wordt gedacht ‘hoe minder ik eet hoe sneller ik afval’. Dit is echt een onjuiste aanname. Je lichaam functioneert het beste als het voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Juist doordat je het ene moment te weinig eet, gaat je lichaam dit op een ander moment compenseren. Je vergroot hiermee dus juist de kans op lekkere trek.

2. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen lekkere trek en honger veroorzaken. Daarom is het belangrijk je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kun je doen door geen maaltijden over te slaan, maar ook door de juiste tussendoortjes te kiezen. In veel zogenaamd ‘gezonde’ tussendoortjes zitten heel veel snelle suikers die even je lekkere trek bevredigen, maar vervolgens juist voor nog meer lekkere trek zorgen. Wist je bijvoorbeeld dat een eierkoek net zo veel suikers bevat als 8 klontjes suiker?! Dit geldt ook voor een pakje fruit biscuitjes of een plak voorverpakte ontbijtkoek. Deze laatste bevat zelfs net zo veel suikers als 10 suikerklontjes! Je vraagt je misschien af welke tussendoortjes dan wel een goede keuze zijn. Ik geef je een paar voorbeelden:

  • 4 blokjes kaas met mosterd of PS. food & lifestyle dressing

  • 10 olijven

  • Haring met uitjes

  • Augurkjes met ham

  • Groene paprika, bleekselderij, radijs of wortel met dip van hummus

  • Bakje kwark (150 g), eventueel met rood fruit

  • Handje ongezouten noten (25 gram)

  • Plakjes komkommer met roomkaas of filet americain

  • Bakje cottage cheese met een flinke snuf kaneel

Meer tips over het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel lees je in de column: Is de Glycemische Index het geheim voor een blijvend slank lichaam?

3. Vraag jezelf af waar je lekkere trek vandaan komt

Eet jij uit gewoonte bijvoorbeeld voor de tv altijd chips of een reep chocolade? Of ga jij juist snacken na een stressvolle dag? Misschien eet je uit emotie of zelfs verveling? Door na te gaan waarom je eet kun je de oorzaak aanpakken in plaats van de symptomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iedere keer dat je lekkere trek hebt even stil te staan bij wat je voelt. Ben je gestrest, verdrietig, moe of misschien boos? Door dit een aantal keer te doen krijg je inzicht in welke gevoelens er mede voor zorgen dat je gaat snoepen. Een ander voorbeeld is een patroon. Als een bepaalde kast in de keuken opengaat kan je deze associëren met iets lekkers en dit prikkelt je trek. Herken je dit?

4. Onderzoek je gedachten

Naast je gevoelens zijn ook je gedachten een belangrijk factor. Want deze zorgen er mede voor hoe jij omgaat met je gevoelens. Je bent bijvoorbeeld moe na een stressvolle dag op het werk en hebt lekkere trek. Je kunt dan denk: ‘Ik neem iets lekkers, omdat ik het verdiend heb’ of ‘ik stil gauw even mijn trek voor het eten met iets kleins’. Deze gedachten helpen je niet bij het behalen van je doelen. Het herkennen van deze gedachten is een eerste stap. De tweede stap is om deze gedachten te proberen om te zetten in een andere gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat ik moe ben, eten helpt mij hier nu niet bij. Ik neem even tijd voor mezelf en ga lekker in bad.’ Door je gedachten in ieder geval te herkennen, kan je daarna oefenen met het omzetten in andere, maar vraag ook vooral je coach om handvaten hierbij.

5. Volg géén crash dieet

Bij een crashdieet ligt de hoeveelheid energie (calorieën) die je eet, ver beneden je basisbehoefte. Er wordt alleen gelet op de hoeveelheid calorieën die je eet, zonder rekening te houden met de functie van de verschillende voedingsstoffen die je nodig hebt. Zo krijg je onder andere te weinig eiwitten binnen, en die eiwitten heb je juist extra hard nodig. Ze zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam en geven je een verzadigd gevoel na het eten.

Het is van belang dat je juist een uitgebalanceerd eetpatroon volgt waarbij je voldoende eiwitten en vezels binnenkrijgt. Dit is niet alleen veel beter voor je lichaam, maar zorgt er ook voor dat de kans op lekkere trek veel minder is. Wil je daar graag hulp bij? Maak dan eens vrijblijvend een kennismakingsgesprek met een PS. food & lifestyle coach bij jou in de buurt.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht