3 tips om het jojo-effect te voorkomen

Diëtist PowerSlim
5 oktober 2015

Wist je dat 1 op de 3 lijners last heeft van het jojo-effect?

Ruim 40% van de Nederlanders is ontevreden met zijn gewicht. Op dit moment volgt 1 op de 8 Nederlanders een dieet en 1 op de 3 geeft aan in het verleden weleens een dieet gevolgd te hebben. Onderzoek wijst uit, dat slechts 1 op de 3 de kilo’s er blijvend af weet te houden1. Wil jij weten hoe je het jojo-effect voorkomt en succesvol blijvend af kunt vallen? Met deze 3 tips zeg jij het jojo-effect voorgoed vaarwel.

Blijvende gedragsverandering is het enige middel tegen het jojo-effect

Leer je valkuilen kennen!*

Heb jij vooral ’s avonds op de bank moeite om je niet aan lekkers te vergrijpen? Ga je de fout in als je weinig tijd hebt? Of ben je een echte emotie-eter?

Houd 2 weken lang een dagboekje bij en noteer steeds de oorzaak als je de fout in gaat met eten. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig maar ik kan je uit ervaring vertellen dat dit echt helpt. Pas als je inzicht krijgt in je eigen (gedrags)patronen, ben je in staat hier iets aan te gaan veranderen.

Weet je waar je valkuilen liggen? Dan is het tijd om vervangend gedrag te gaan bedenken voor je moeilijke momenten. Door een plan klaar te hebben met vervanggedrag is de kans veel groter dat je je gedrag blijvend kunt veranderen.

Een aantal voorbeelden van vervangend gedrag:
“Als ik ’s avonds lekkere trek krijg dan ga ik even iets anders doen.” (Bijvoorbeeld een tijdschrift lezen, opruimen of in bad liggen.)
“Als ik me verdrietig voel dan ga ik sporten of bel ik een vriendin.”
“Ik zorg dat ik altijd een gezonde maaltijd in de diepvries heb voor de momenten dat ik weinig tijd heb.”

Enzovoorts, bedenk iets dat voor jou kan werken en maak het concreet.

Laatst vertelde een dame me, dat ze voordat ze was afgevallen met PowerSlim altijd met haar man pizza at op vrijdagavond. Nu hebben ze dat vervangen voor de kip-avocadosalade met knapperig gebakken gerookte ham uit het PowerSlim kookboek. Minstens zo lekker en véél gezonder. Dit soort blijvende veranderingen aanbrengen is de enige manier om het jojo-effect echt tegen te gaan.

Het allerbelangrijkste is het besef, dat je als je ‘klaar’ met lijnen niet weer álles kan laten vieren. Af en toe een keer een uitzondering mag natuurlijk best, maar je moet je heel goed realiseren dat je nooit ‘klaar’ bent. Een gezond, evenwichtig eetpatroon is niet iets wat je even tijdelijk doet. Het is een levensstijl.

Dit gaat overigens een stuk makkelijker als je ontdekt dat gezond eten ook heel lekker kan zijn. Daar helpen wij je graag bij. Niet alleen met onze lekkere, verantwoorde producten maar ook met deze heerlijke, koolhydraatarme recepten.

Zorg voor gezonde snacks in huis

Een goede voorbereiding helpt je ook om het jojo-effect te voorkomen. Zorg dat je altijd iets gezonds in huis hebt dat je lekker vindt voor op de moeilijke momenten. Bijvoorbeeld snoeptomaatjes of zure augurkjes die je in een plakje rookvlees kunt wikkelen. Een gekookt eitje is ook prima geschikt voor de hartige trek en heb je bijna altijd wel in huis. Voor de zoete trek zorg je dat je altijd een PowerSlim reep of wafel bij de hand hebt. Dit zijn gezonde, verantwoorde tussendoortjes die ervoor zorgen dat je trek gestild wordt, en dat je niet opnieuw weer honger krijgt.

Eet eiwitrijk met een lage Glycemische Index (GI)

Het is wetenschappelijk bewezen dat een eiwitrijk voedingspatroon met een lage Glycemische Index de beste methode is om het jojo-effect te voorkomen2. Hoe je dat doet? Vermijd producten met (toegevoegde) suiker. Eet minder brood, rijst pasta en als je er voor kiest neem dan volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Eet 2 x 200 g groenten per dag en neem bij iedere maaltijd een eiwitrijk product, zoals vlees, vis, kwark of eieren.

Lees mijn artikel De glycemische index, het geheim voor een blijvend slank lichaam? voor uitgebreidere informatie over dit voedingspatroon.

Bronnen:

Ervaringen van PowerSlimmers
Linda de Valk, 37 jaar uit Nijmegen "Jij wil toch ook stralen tijdens de feestdagen?*"

Ik heb ontzettend veel aan de hulp van mijn lieve PowerSlim coach. Ze heeft mij veel geleerd hoe ik een gezond eetpatroon kan toepassen op basis van mijn wensen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Anne-Marie Visser, 53 jaar uit Vlaardingen "Ik heb al jaren een haat-liefdeverhouding met mijn gewicht*"

In het verleden heb ik vele dieetprogramma’s gevolgd, maar uiteindelijk viel ik altijd weer in mijn oude gewoontes.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>