Van eten zonder vet naar eten zonder suiker

Jarenlang was het advies om op de hoeveelheid vet en calorieën in je voeding te letten. Waarschijnlijk ben je dit zelf ook gewend. Vet bevat van alle energieleverende stoffen de meeste calorieën. Eiwitten en koolhydraten, waaronder suiker, bevatten 4 kcal per gram. Vet levert 9 kcal per gram.

We weten allemaal dat we niet teveel calorieën moeten binnen krijgen voor een gezond gewicht en vet bevat nu eenmaal relatief veel calorieën. Logisch dus om de hoeveelheid vet in je voeding te beperken. Hier is niets mis mee.

Producten zonder suiker

Maar er is iets anders aan de hand. Ook fabrikanten van voedingsmiddelen zijn in gaan spelen op de trend van minder vet eten door het ontwikkelen van light producten. Vet wordt vervangen door suiker teneinde de hoeveelheid calorieën in het product te verlagen. Dit klinkt in eerste instantie ook erg logisch, totdat je weet welk effect suiker op je stofwisseling en lichaam heeft

Niet alleen aan light producten wordt suiker toegevoegd. Ook heel veel producten waarvan je misschien denkt dat ze zonder suiker zijn, bevatten verborgen suikers. Ter illustratie, 1 eetlepel tomatenketchup bevat de hoeveelheid van 1 theelepel suiker. 1 glas vruchtensap bevat wel 6 theelepels suiker.

Aan bijna alles wat je tegenwoordig in de supermarkt kunt kopen is suiker toegevoegd. Vooral kant-en-klare producten zoals maaltijdpakketten, sauzen en soep waarvan je verwacht dat ze zonder suiker zijn, bevatten toegevoegde suikers. Om producten zonder suiker te vinden, zul je heel goed op de verpakkingen moeten kijken en zoveel mogelijk verse producten kiezen.

Kan je zonder suiker?

Suikers zijn koolhydraten. Suiker is de makkelijkste brandstof voor je lichaam. Als je suikers eet zullen deze daarom altijd als eerste verbrand worden. Als je geluk hebt tenminste, want als je lichaam op dat moment eigenlijk geen brandstof nodig heeft, dan wordt de suiker niet verbrand maar omgezet in lichaamsvet.

Zolang je lichaam dus suiker aangeboden krijgt, zal het ook geen lichaamsvet gaan verbranden. Dit is immers de reservebrandstof en die is pas nodig als er geen andere brandstof meer voorhanden is.

Met andere woorden, suiker bevordert de vetopslag en verhindert de vetverbranding.*

Daarbij wekt het eten van suiker ook nog eens honger op. Dit wetende kun je je afvragen of het eten van light producten wel het gewenste effect oplevert.

Het is veel beter om te kiezen voor pure voeding zonder suiker. Je lichaam kan niet zonder vetten en eiwitten maar wel zonder suiker. Je lichaam is namelijk in staat om zelf suiker te maken uit eiwitten en vetten.

Stap daarom af van calorieën tellen en vet in je voeding te beperken en start met zoveel mogelijk puur eten. Is het kwaad al geschied en ga je gebukt onder overtollige kilo’s? Dan is het eten van pure producten wellicht niet genoeg om weer een gezond gewicht te krijgen.

Dan moet er een drastische ingreep in je voeding plaatsvinden om het vet te verbranden. Je kunt dan het beste tijdelijk de suikers in je voeding radicaal beperken. Dit zet je lichaam aan tot snelle vetverbranding. Lees hier de ervaring van anderen die de stap hebben gemaakt om gewicht te verliezen door eten zonder suiker.

Ervaringen van PowerSlimmers
Kiki Arts, 37 jaar uit Asten "Mensen zeggen voortaan dat ik straal!*"

Ik ben echt een ander mens geworden. De complimenten doen me ook goed. Mensen zeggen voortaan dat ik straal!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
PowerSlimmer in the picture
Esther van der Wilt, 52 jaar uit Ridderkerk "Ik voel me heel goed bij mijn nieuwe levensstijl*"

Dat gezonde eetpatroon door te zetten gaat eigenlijk heel goed. Ik voel me heel goed bij mijn nieuwe levensstijl en straal dat volgens mijn gezin ook uit!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>