Winkelwagen
Diëtist PS. food & lifestyle
2 november 2017

Griep

Het griepseizoen is weer aangebroken! Griep wordt niet veroorzaakt door het lopen zonder jas. Maar waardoor dan wel? En wat kan je eraan doen?

Het griepseizoen is weer aangebroken! Ik hoor diverse mensen om me heen die de griep te pakken hebben. Griep wordt overigens niet veroorzaakt door het lopen zonder jas. Maar waardoor dan wel?

Wat is griep eigenlijk?

Griep wordt met een mooi woord ook wel influenza genoemd. Het influenzavirus veroorzaakt in de luchtwegen een infectie. Deze infectie heeft gevolg voor de rest van ons lichaam. Zo begint griep vaak plotseling en gaat gepaard met keelpijn, hoofdpijn, koude rillingen, koorts en spierpijn. Niezen, hoesten en snotterig zijn symptomen die vaak later volgen, maar officieel behoren tot verkoudheid. Door niezen en hoesten is het influenzavirus wel makkelijk door de lucht te verspreiden, maar besmetting is ook mogelijk via bijvoorbeeld handen.

Nadat je besmet bent met het virus, kan het enkele dagen duren voor symptomen optreden. Enkele dagen na het optreden van de eerste symptomen verdwijnen vaak de pijn en de koorts weer. Maar het kan weken duren tot je je weer helemaal de oude voelt.

Risicogroep voor griep

Gemiddeld krijgt iedere winter 1 op de 10 mensen griep. Zelf behoor ik altijd tot die ene… Er zijn namelijk risicogroepen die meer kans hebben om het virus op te lopen. Je behoort tot de risicogroep als je;

  • ouder bent dan 60 jaar
  • een langdurige longziekte hebt, zoals bijvoorbeeld COPD of astma
  • diabetes mellitus hebt, ook wel suikerziekte genoemd
  • lijdt aan langdurige hart- of vaatziekten
  • een verminderde weerstand hebt, door bijvoorbeeld medicatie, ziekte of medische behandeling
  • een nierziekte hebt

Bij al deze punten is er sprake van een verminderde weerstand. Op het moment dat je weerstand verminderd, ben je ook makkelijker vatbaar voor virussen zoals griep. Mensen die in de risicogroep vallen, kunnen ieder jaar een gratis griepprik halen bij de huisarts. Het vaccin bevat een kleine hoeveelheid verschillende virusstammen en bestanddelen van griepvirussen.

Door het zetten van de griepprik wordt ervoor gezorgd dat je afweer verbetert. Na de prik gaat je lichaam antistoffen aanmaken tegen het virus. Op het moment dat er dan een besmetting plaatsvindt heeft je lichaam dus al antistoffen aangemaakt, waardoor infectie niet mogelijk is. Dit vaccin is dus geen antibiotica. Antibiotica is namelijk alleen werkzaam bij bacteriën, niet bij virussen.

Oeps, toch de griep opgelopen?

Heel vervelend! Wat vooral belangrijk is dat je jezelf de rust geeft en jezelf (laat) verzorgen. Daarbij kan je verdere besmetting zoveel mogelijk proberen te voorkomen. De belangrijkste punten daarbij zijn; raak zo min mogelijk je mond en neus aan. Bedek je mond en neus als je niest/hoest. Gebruik je tissue altijd maar één keer en was regelmatig je handen met water en zeep.

Daarbij is jezelf verzorgen belangrijk, niet om het ziekteproces te versnellen, maar wel om het draaglijker te maken. Neem bijvoorbeeld een warme douche of zorg voor een warme kruik. Maak een lekkere kop thee om je keel te verzachten of neem een kop bouillon.

Zorg voor voldoende rust. Probeer wat te slapen of zet een leuke film op. Zelf plof ik altijd met een kussen en deken op de bank en probeer te ontspannen. Heb je echt ondraaglijke pijn of hoge koorts? Neem dan een paracetamol. Je kan de opname van paracetamol versnellen door hem in te nemen met een glas cola. Kies natuurlijk wel cola light of cola zero.

Probeer voldoende te eten. Niet zo’n trek? Zorg in ieder geval dat je goed blijft drinken. Water, thee, bouillon of soep zijn aan te raden. Met een gevulde groente of kippensoep zorg je ook voor wat extra vitamines en mineralen. Volg je het PowerSlim afslankprogramma, dan kan je natuurlijk de PowerSlim Multivitamine en AcidoSlim gewoon blijven gebruiken.

Heb je verschrikkelijke keelpijn? Neem dan Trachitol. Deze zuigtabletjes zorgen dat de keelpijn vermindert en zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek. Deze zuigtabletjes zijn ook in fase 1 van PowerSlim geen enkel probleem, maar overschrijd uiteraard niet de maximale dosering. Wil je wat vrijer ademhalen? Kies dan voor een inhaler. Deze sticks zijn vaak gevuld met eucalyptus en zorgen voor het openen van de luchtwegen. Daarbij mag je hier, in tegenstelling tot neusspray, zo veel en zo vaak aan snuffelen als nodig. Je kan natuurlijk ook kiezen voor stomen.

Rust is ook erg belangrijk bij het herstellen van griep. Toch gaat slapen vaak veel moeilijker. Maar heb je de volgende tips al eens geprobeerd? Leg een extra kussen onder je matras of hoofdkussen. Hierdoor ligt je hoofd wat hoger dan de rest van je lichaam waardoor je makkelijker kan ademen. Verkoelende crème op je borst en rug kunnen ook uitkomst bieden, het liefst  met eucalyptus om de luchtwegen te openen. Leg daarnaast een gesneden uitje langs je bed, dit helpt ook bij makkelijker ademen.

Last but not least; Ben je echt zo ziek dat de het ondraaglijk is en volg je het PowerSlim programma? Geen paniek! Maak samen met je coach een kleine time-out. Stap heel even over naar de tweede fase van het programma. Dan kan en mag je net wat meer. Als je helemaal hersteld bent kan je uiteraard weer terug stappen naar fase 1.

Beterschap! 

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht