Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
18 juli 2016

Dik door stress? 5 tips om dit te vermijden!

Heb jij het gevoel dat je dik wordt door stress?! Ben jij ook een stress-kipje? Ben je altijd aan het rennen, gestrest, met een opgejaagd gevoel vanbinnen? Heb jij het gevoel dat je jongleert met 20 ballen en dat er steeds vallen? Stress is een vervelend gevoel. Het ‘overvalt’ ons, als het ware. Het lijkt alsof je geen keuze hebt. Maar wat is het eigenlijk? Volgens psychologen zijn er slechts 4 basis-emoties: bang, blij, boos, bedroefd.

Wat zorgt bij jou voor stress?

Ga voor jezelf eens na welke basis-emotie bij jou naar boven komt als je stress ervaart! Voor de meeste mensen is dit de verdeling: 90 á 95% bang en 5 á 10% bedroefd. Kortom, vaak ben je ergens bang, angstig voor!

Voorbeeld van angst met het masker ‘stress’: je bureau puilt uit met dossiers en je komt er maar niet doorheen, je stressniveau stijgt! Terwijl je eigenlijk bang bent. Bang dat je werkgever jou zal ontslaan, of bang dat je minder goed functioneert dan je collega’s, bang dat je incompetent lijkt... Angst dus!

Voorbeeld van verdriet met het masker ‘stress’: een gemis kan je erg droef maken, ook hier kan je een gevoel van stress ervaren, terwijl je eigenlijk bedroefd bent.

Vechten of vluchten?
Als je angstig bent gaat je lichaam een natuurlijk proces door, het gaat je lichaam voorbereiden op vechten of vluchten. Deze reflex is in ons leven echter niet voortdurend nodig.

Die vlucht- of vechtreflex is goed, als je oog in oog staat met een tijger! Maar ik ben in mijn leven nog niet te veel tijgers tegen gekomen. Behalve achter tralies in een dierenpark. (En dat houd ik liefst zo!) En toch heb ik regelmatig stress ervaren. (helaas)

Kan jij je niets voorstellen bij deze reflex? Heb je ooit erg nipt een ongeval vermeden met de wagen? Voelde je hoe je handen trilden achteraf, je hart wild tekeer ging en het zweet je uitbrak?! Nou, dat is een normale reflex. Je lichaam bereidde zich voor op de knal, maar je wist deze te vermijden. (gelukkig!) Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld. Maar de reactie is vergelijkbaar!

Wat als je nu voortdurend angstig bent? Dan zal je lichaam ook voortdurend deze reactie gaande houden. Dat is allereerst vreselijk vermoeiend. En daarnaast ook erg ongezond!

Stress?
Als je weet welke emotie er schuil gaat achter jouw stress, dan is het mogelijk al gemakkelijker om er mee om te gaan! Als je weet dat het verdriet is, dan mag je dat verdriet ook een plek geven. Is er sprake van angst, kan je gaan kijken wat je noodscenario wordt. Dan ga je er vast al anders mee om…

Deze emoties kennen we namelijk beter. We hebben ze al eerder (succesvol) getrotseerd. Het voelt vaak ook minder als iets dat je ‘overkomt’. Het gevoel dat jij de touwtjes in handen hebt komt vaak makkelijker naar boven bij deze emoties dan bij stress.

Want stress…. Wat moet je daar nu mee?! Wat kan je daaraan doen?! Het ís er gewoon plots, of zo lijkt het toch!

Wat is stresserend?
Wat stresserend is, is voor iedereen anders. Ik haal even een mooi verhaal boven van een inspirerende coach die voor een groep stond bij een bijeenkomst over stress. Ze vroeg de groep:  “hoe zwaar is dit glaasje water?”

De ene zei: ‘150ml dus ongeveer 150gram’ De ander zei: ‘helemaal niet zwaar’

De coach ging verder en vertelde dat het afhankelijk is van hoe lang jij dat glas moet vasthouden. 1 minuut lukt vanzelf, 10 minuten begint toch reactie van je lichaam uit te lokken. En een hele dag zal je slopen.

Dat is hetzelfde met stress gaf ze aan. Het is niet erg als je eens eventjes stress ervaart. Het wordt een probleem als dat je niet meer loslaat en jij de hele tijd stress ervaart.

Jouw reactie bepaalt het resultaat!

Natuurlijk is een stress-reactie van je lichaam niet ideaal voor je gezondheid! Maar of je er dikker van zal worden hangt voor een groot stuk af van jouw reactie op de stress! Ga jij bij stress in de kast op zoek naar chips en koekjes? Dan zal je net op het moment dat je suikerniveau er niet om vraagt en je spijsvertering er geen behoefte aan heeft, toch heel wat calorieën naar binnen werken. Met gewichtstoename als gevolg. Wat ik hier omschrijf is wat veel mensen emo-eten noemen!

Tips tegen emo-eten:

  1. Zet een kookwekker op 20 minuten en ga iets anders doen! Pas als die afloopt mág je iets eten, als je dat dan echt nog nodig vindt tenminste. Je zult zien dat je erg vaak niet eens meer weet waar jij je druk om maakte 20 minuten eerder!
  2. Schrijf éérst op wat er je dwars zit, vóór je gaat zoeken naar iets lekkers. Kortom, schrijf de emotie van je af!
  3. Zet gezonde knabbels in je koelkast. Kan je het echt niet laten, eet dan op z’n minst iets gezonds (rauwkost, magere soep, hardgekookt eitje bv)
  4. Vraag je af wat je zou adviseren aan je beste vriendin als die je belt met deze situatie! (vraag je af of je haar zou adviseren om die zak chips en die kom roomijs zo snél mogelijk leeg te eten!)
  5. Ga wat buitenlucht opsnuiven of sporten. Als het kan, is een frisse neus gaan halen of bewegen ideaal. Kan jij de kinderen niet alleen laten zitten (logisch!), zet dan thuis een vrolijk muziekje op en dans door de keuken! Wedden dat je stressniveau snel daalt?!

Er is geen remedie tegen emoties. Die maken het leven ook erg mooi! Denk maar aan de fijne emoties, je ultieme geluksmoment! Ook dat is emotie! Dus leven zonder emotie is niet leuk. Aanvaard dat die emoties er zijn. Kijk er eens naar zoals een achtbaan in een pretpark. Mensen betalen veel geld om een ritje te mogen maken! Maar vergeet niet dat je ook kan kiezen om niet op die attractie te stappen of er af te stappen!

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht