Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
17 oktober 2016

De 5 meest gemaakte dieetfouten!

Gezond eten is hot. Er wordt veel, niet wetenschappelijk onderbouwde onzin geschreven over diëten. Maar wat zijn nou de meest gemaakte dieetfouten?

Gezond eten is hot. Er is veel zin en nog meer onzin geschreven over gezonde voeding en diëten. De adviezen die je krijgt van allerlei dieetgoeroes zijn meestal niet eens op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd!

Veganistisch of eiwitrijk, vetarm of juist koolhydraatarm... hoe weet jij nog wat te kiezen? Zoals met zoveel dingen ligt de waarheid in het midden. Dierlijke eiwitten zijn dan wel de beste bouwstenen voor ons lichaam. Maar vlees en vis uit de bio-industrie is niet natuurlijk en puur en dat wil je natuurlijk wel het liefste voor je lijf. Zelf adviseer ik daarom om vegetarisch eten af te wisselen met wild gevangen vis en biologisch vlees.

Ik heb hier de 5 meest hardnekkige dieetfouten voor je op een rijtje gezet. Ik kom ze in de praktijk al jaren tegen en al mijn beweringen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

1. Een vetarm dieet volgen

Dit is waarschijnlijk de grootste fout ooit in de voedingsgeschiedenis. Het advies om vetarm te eten is nooit gebaseerd op goede wetenschap. Onlangs kwam aan het licht dat de onderzoeken waar dit advies op gebaseerd is in de jaren 60 en 70 gesponsord zijn door de suikerindustrie.(1) Vet is daardoor ten onrechte in het verdomhoekje gekomen als zogenaamd veroorzaker van hart- en vaatziekten.(2)

Deze verkeerde overtuiging heeft tientallen jaren voortgeduurd als officiële adviezen van de overheid en Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook ik heb dit tijdens mijn studie Voeding & Diëtetiek geleerd. In deze zelfde periode is het mensen met overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten schrikbarend gestegen.

Zelfs vandaag de dag nog krijgen diabeten een vetarm en koolhydraatrijk dieet voorgeschreven. De koolhydraatrijke voeding brengt een hoge bloedsuikerspiegel teweeg en de patiënt moet vervolgens insuline spuiten om de bloedsuikerwaarde weer normaal te laten worden. Hier wordt helemaal niemand beter van behalve de farmaceutische industrie!

Het is een eenvoudig biochemisch gegeven dat koolhydraten de bloedsuikerspiegel verhogen. Dit houdt patiënten met diabetes afhankelijk van bloedsuikerverlagende medicijnen. Zouden zij de koolhydraten in hun voeding vervangen door eiwitten en vetten, dan hadden zij helemaal geen bloedsuikerverlagende medicatie nodig.

Een vetarm voedingspatroon heeft zelfs een averechts effect op een aantal belangrijke risicofactoren voor metabool syndroom en hart- en vaatziektes. Een vetarm dieet verhoogt de bloeddruk, verhoogt het triglyceridengehalte, verlaagt het goede HDL-cholesterol en verhoogt het slechte, LDL-cholesterol.(3)

2. Te veel koolhydraten eten

Koolhydraten dienen als brandstof voor je lichaam. Zolang je lichaam koolhydraten tot zijn beschikking heeft zal het deze altijd als brandstof gebruiken omdat dit het makkelijkste is voor je lijf. Als je lichaam geen koolhydraten tot zijn beschikking heeft dan moet het echter wel overschakelen op de verbranding van je reservevoorraad brandstof, je lichaamsvet. Op deze manier blokkeert het eten van te veel koolhydraten dus de vetverbranding.

Minder koolhydraten eten is een zeer effectieve manier om gewicht te verliezen.(2) Minder koolhydraten eten zorgt – net als meer eiwitten eten – dat je langer verzadigd bent en automatisch minder calorieën eet.(2,3)

Koolhydraten zijn grofweg onder te verdelen in 2 soorten. Enkelvoudige koolhydraten, dit zijn de suikers. En meervoudige koolhydraten, dit zijn graan- en zetmeelproducten. Mensen met een inactieve levensstijl (als je een groot gedeelte van de dag zittend doorbrengt) hebben voldoende aan de koolhydraten uit groente en fruit. Zij hebben geen graan- of zetmeelproducten nodig.

Als je toch een keer graan- of zetmeelproducten neemt, let er dan op dat het kwalitatief goede, vezelrijke, volkorenproducten zijn en geen suiker of witmeel-producten.

3. Denken dat vruchtensap gezond is

Veel mensen denken nog steeds dat vruchtensap gezond is omdat het van fruit afkomstig is. Maar al te vaak hoor ik dat mensen méér vruchtensap gaan drinken in een poging ‘gezonder te gaan leven’. Ten eerste bestaan fruitdranken vaak uit suikerwater met een fruitsmaakje waar niet eens echt fruit in zit. Dit soort misleidende producten mag volgens de warenwet geen fruitsap of vruchtensap heten dus noemt de fabrikant het fruitdrank of hij geeft het een andere fantasienaam zoals vruchtennectar.

Maar zelfs als je wel 100% puur sap vindt, kun je het nog steeds beter laten staan. Het probleem met vruchtensap is, dat al het goede van het fruit eruit is gehaald…. Heel fruit bevat suiker, maar dit zit gebonden aan vezelrijke celwanden, wat ervoor zorgt dat de vertering langzamer gaat en de suiker geleidelijk wordt afgegeven aan je bloed.

In fruitsap zitten geen vezels, je hoeft er niet op te kauwen en er is dus niets dat je tegenhoudt om in heel korte tijd enorme hoeveelheden suiker naar binnen te gieten. 1 glas sinaasappelsap bevat bijna twee keer zoveel suiker als 2 hele sinaasappels. Denk maar eens na, 1 glas sinaasappelsap heb je zo op. Maar het duurt wel even voordat je twee hele sinaasappels weggewerkt hebt.(4)

4. Te weinig eiwitten eten

Eiwitten zijn de bouwstenen van letterlijk al je lichaamsweefsels. Denk aan je spieren en huid, maar ook organen, haren, hormonen en allerlei andere regelstofjes zijn opgebouwd uit eiwitten.

Om al deze lichaamsweefsels in optimale conditie te houden heb je eiwitten nodig in je voeding. Dierlijke voedingsmiddelen zijn het rijkste aan eiwitten, bijvoorbeeld (mager) vlees, vis, kwark, kaas en eieren. Peulvruchten en noten behoren tot de plantaardige eiwitbronnen, ze bevatten echter naast eiwit respectievelijk ook behoorlijk wat koolhydraten/vet.

Onderzoeken tonen aan dat eiwitten zowel je stofwisseling verhogen als je eetlust verminderen. Omdat het je lichaam relatief veel energie kost om eiwitten te verbranden, kan een eiwitrijk dieet het aantal verbrande calorieën verhogen met 5 tot 10% per dag. Als je normaal gesproken 2000 calorieën op een dag, kan je dus 100 tot 200 kcal per dag meer verbranden door koolhydraten en vetten te vervangen door eiwitten.(5)

De verzadigende werking van eiwitten, zorgt er ook nog eens voor dat je automatisch minder gaat eten.(5) Met andere woorden, je kunt supermakkelijk je calorieverbranding verhogen en calorie-inname verminderen door simpelweg meer eiwitten te eten.

Meer eiwitten eten helpt niet alleen bij gewicht verliezen, het voorkomt ook dat je weer aankomt.(6,7)

5. Geen puur voedsel eten

Ondanks alle tegenstrijdige berichten die je wellicht hoort en leest hoeft gezond eten echt niet moeilijk te zijn. Als je je houdt aan de vuistregel om zo puur mogelijk te eten dan kom je al een heel eind. Bereid zo veel mogelijk je eten zelf, van echte ingrediënten.

Beperk bewerkte producten zoals frisdrank, vruchtendranken, snacks, koeken (ook ontbijtkoek, Liga’s en Sultana’s!), repen, cornflakes, kant-en-klaar maaltijden, maaltijdpakketten enzovoorts tot hoge uitzondering. Dit soort producten zijn volgepropt met suiker en andere goedkope, ongezonde smaakmakers om zoveel mogelijk winst te kunnen behalen.

Waardevolle eiwitten vind je er daarentegen amper in terug, dat zijn namelijk dure en dus minder interessante ingrediënten voor de fabrikant. Koop liever je ingrediënten op de versafdeling en ga zelf aan de slag met het maken van gezonde maaltijden. Beetje hulp nodig? Bekijk dan eens onze koolhydraatarme recepten.

Bronnen:

  1. Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research A Historical Analysis of Internal Industry Documents Cristin E. Kearns, DDS, MBA; Laura A. Schmidt, PhD, MSW, MPH; Stanton A. Glantz, PhD JAMA Intern Med. doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394 Published online September 12, 2016.
  2. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies Russell J de Souza,1, 2, 3, 4 Andrew Mente,1, 2, 5 Adriana Maroleanu,2 Adrian I Cozma,3, 4 Vanessa Ha,1, 3, 4 Teruko Kishibe,6 Elizabeth Uleryk,7 Patrick Budylowski,4 Holger Schünemann,1, 8 Joseph Beyene,1, 2 Sonia S Anand1, 2, 5, 8 BMJ 2015;351:h3978
  3. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials Nassib Bezerra Bueno (a1), Ingrid Sofia Vieira de Melo (a1), Suzana Lima de Oliveira (a1) and Terezinha da Rocha Ataide (a1) British Journal of Nutrition, Volume 110, Issue 7 October 2013, pp. 1178-1187
  4. Fruit juice: just another sugary drink? Jason MR Gill, Naveed Sattar. The Lancet, diabetes and endocrinology. Volume 2 june 2014
  5. Protein metabolic roles in treatment of obesity. Suzanne Devkota and Donald K. Layman. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 13:403–407 _ 2010 Wolters Kluwer Health | Lippincott Williams & Wilkins 1363-1950
  6. P.M. Clifton, D. Condo, J.B. Keogh (2014) ‘Long term weight maintenance after advice to consume low carbohydrate, higher protein diets’.
  7. S. Soenen, ‘Efficacy of macronutrients on targeting obesity and beyond’, Universiteit van Maastricht 2010.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht